СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

26 Април 10, 20:30 / Автор: Сдружение „Информационни дейности и проекти”
Същността на Лисабонския договор коментираха млади хора от България и Румъния
Същността на Лисабонския договор коментираха представители на неправителствени организации от България и Румъния, работещи в областта на младежките дейности. Работната среща е по проект на Сдружение „Информационни дейности и проекти”, с финансовата подкрепа на Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” по програмата „Младежта в действие”.

Проектът цели активното включване на повече млади хора в няколко последователни инициативи, които са фокусирани около същността на Лисабонския договор, популяризирането му сред младите хора и насърчаване на тяхната активност чрез повече информация, работа в екип и реализиране на идеи. В работната среща в София взеха участие младежи от две румънски неправителствени организации, както и българските им партньори – ученици от столични гимназии и представители на сдружение «Информационни дейности и проекти».

Учениците от професионалната гимназия за изучаване на чужди езици «Св. Методий» от София успяха да провокират интереса на връстниците си към Лисабонския договор с добрите си познания по него – те отдавна работят по подобни теми, а наскоро спечелиха първо място от 80 отбора, участвали в деня на «Евроскола» в Европейския парламент в Страсбург. В работните групи бяха коментирани същността на Лисабонския договор, работата на европейските институции, приоритетите на ЕС – борбата с бедността и социалното включване, както и начините за повишаване на активното гражданство.

Участниците в проекта имаха възможност да коментират по основната тема – Лисабонския договор, с един от българските евродепутати от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев. Във видеоконферентна връзка от своя офис в Европейския парламент, той обясни значението на договора от Лисабон за функционирането на Европейския съюз и запозна младежите със своята дейност и задължения като евродепутат. Основните въпроси на младите хора бяха свързани освен с основната тема на срещата, но и с настоящите и потенциалните дейности за борбата с бедността и климатичните промени.
Младежите от България и Румъния, участници в проекта, посетиха и българското представителство на Европейския парламент. Там те присъстваха на лекция за същността и функционирането на Европейския съюз, с акцент смисъла на Лисабонския договор за обикновените хора и дейността на Европейския парламент. Информацията, получена от лекцията и последвалата дискусия, бе особено полезна за практическата работа в отделните работни групи по време на семинара.

Представителите на Румъния бяха впечатлени от присъствието на «Темата за Европа» в българския обществен живот и информираността на гражданите ни. Румънските партньори участваха в провеждането на анкета сред активната целева група на проекта – младите хора. Анкетата открои конкретни начини за популяризиране на идеите на Лисабонския договор, за справяне с бедността сред младежите като последствие от световната финансова и икономическа криза и към това какво би могъл да направи всеки един от нас, за да помогне в борбата срещу климатичните промени.

В резултат от провеждането на срещата партньорите от България и Румъния ще организират информационна кампании за проекта „Ученически младежки клубове”. Инициативите ще се състоят през месец май, като основните дейности са разпределени в две насоки – срещи на младите хора с представители на местната и национална власт и кампания в училищата и обществените места за запознаване на по-голяма аудитория с Лисабонския договор и неговото значение за всеки от нас.

За Контакти:

ngo.informationactivities@gmail.com