Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Транспорт и спедиция

Вземи в gLOG
04 Май 10, 20:28 / Автор: Expert Business Group
Новият терминал на ДБ Шенкер в София: последна дума на технологиите в България
Днес Шенкер ЕООД официално откри новия си логистичен терминал близо до София. В строителството на съоръжението бяха инвестирани общо близо десет милиона евро. Комплексът в Божурище, само на 20 минути от София, е считан за един от най-модерните по рода си в България. Разположението му на международния път София - Белград го прави изключително удобен за транспортния бизнес.
Волфганг Шмид
Маркетинг и ПР
Шенкер & Ко АГ
тел. +43(0)5 7686-210 120
факс +43(0)5 7686-210 129
wolfgang.schmid
@schenker.at
www.schenker.at

София, 4 май 2010 г.

Ваши събеседници са:

Н. Пр. Матиас Хьопфнер,
Посланик на Германия в България

Аспарух Аспарухов,
Кмет на гр. Божурище 

Елмар Виланд,
Председател на Управителния съвет на Schenker & Co AG (Виена), отговарящ за регион Югоизточна Европа 

Хелмут Швайгхофер
Управител на Шенкер ЕООД

(София, 4 май 2010 г.) Днес Шенкер ЕООД официално откри новия си логистичен терминал близо до София. В строителството на съоръжението бяха инвестирани общо близо десет милиона евро. Комплексът в Божурище, само на 20 минути от София, е считан за един от най-модерните по рода си в България. Разположението му на международния път София - Белград го прави изключително удобен за транспортния бизнес.

„Въпреки трудните за икономиката времена ДБ Шенкер инвестира в този нов терминал, за да предложи на бизнеса вътре и извън България логистични услуги на най-високо ниво”, заяви при откриването Хелмут Швайгхофер, управител на Шенкер ЕООД в България. „Новият терминал е изцяло интегриран в европейската и световната мрежа на ДБ Шенкер и ще работи в България като разпределителен център за международния транспорт, за дистрибуцията в страната, както и за контрактната логистиката”, допълни той.

На обща площ от около 48 000 м2 в Божурище са разположени логистичен склад от 3 000 м2 с височина 10 м и капацитет 4 000 палети, претоварно хале с площ от 2 000 м2 и офисен комплекс от 3 500 м2. Складовите халета имат 30 врати за товаро-разтоварни дейности, 20 от които са съоръжени с хидравлични рампи и са оборудвани с най-модерна техника за складиране и претоварване на пратки. 

Цялата гама от спедиторски услуги под един покрив

Новият терминал обслужва по шосе всички европейски и вътрешни дестинации. Освен това той разполага с два собствени железопътни коловоза с обща дължина от 220 м.

Обединяването на железопътен и шосеен транспорт в един разпределителен център открива нови възможности. „Тенденцията през последните години, най-вече при големите търговски вериги, е в посока към интермодални решения”, поясни Хелмут Швайгхофер. „С нашите собствените ж.п. коловози ние откликваме на тази тенденция.”

Централата на Шенкер ЕООД ще се премести в новата офис-сграда. За превозите по въздух и море Шенкер ЕООД запазва съществуващия офис в близост до летище София.

„Новият свръхмодерен терминал близо до София е важно попълнение към гъстата европейска мрежа на ДБ Шенкер, обхващаща над 700 клона”, изтъкна Елмар Виланд, председател на Управителния съвет на Шенкер и Ко. АГ, Австрия и Югоизточна Европа. Така ДБ Шенкер продължава програмата си за модернизация в региона на Югоизточна Европа, обхващащ Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, бивша Югославия, България, Румъния, Гърция и Турция. Новият разпределителен център в Залцбург започна работа само преди броени дни. ДБ Шенкер в Загреб също се нанесе в нов терминал. „За нас България е важен пазар и с новия обект продължаваме да предлагаме качествените услуги на ДБ Шенкер”, акцентира Виланд. 

Високи екологични стандарти

При изграждането на новия логистичен център близо до София бе заложено не само върху най-модерни логистични технологии, но и върху опазването на околната среда. За експлоатацията на обекта бяха избрани алтернативни енергийни източници и практически не се използват традиционни горива.

За климатизацията на модерната сграда се използва геотермална енергия и таванна вентилация. Вентилационната система позволява запазването на 90% от топлината. Соларен панел върху покрива осигурява логистичния терминал с топла вода.

Шенкер ЕООД - успешен доставчик на комплексни услуги в България

Шенкер ЕООД със своите 150 служители предлага в България целия спектър от спедиторски услуги - от сухопътен, морски и въздушен транспорт до договорна логистика. Освен новия терминал в София фирмата има филиали в Пловдив, Севлиево, Бургас, Русе и Варна. С тази мрежа, покриваща цялата територия, Шенкер ЕООД организира от София дистрибуцията в страната.

В сферата на международния транспорт компанията предлага редовни автомобилни превози до всички европейски държави както за групажни пратки (отделни палети), така и за частични и цели товари. „По най-важните за България търговски дестинации, а именно Германия, Италия, Австрия и Турция, ние предлагаме регулярни отпътувания няколко пъти в седмицата. Те се осъществяват в тясно сътрудничество с местните клонове на ДБ Шенкер и включват митническата обработка където се налага. Това позволява на нашите клиенти да планират надеждно своите логистични процеси”, изтъкна Швайгхофер.

Така например, транспортът до и от Германия се гарантира от Шенкер ЕООД съвместно с филиала във Франкфурт в рамките между 48 и 72 часа в зависимост от местоположението на изпращача и получателя.

Голям потенциал за железопътния транспорт и договорната логистика

Елмар Виланд и Хелмут Швайгхофер са убедени, че тенденцията към интермодална логистика ще се запази в България и занапред и дори ще се засили благодарение на ефикасни решения. Шенкер ЕООД организира редовни влакови композиции за транспорт на хартия, строителни материали и хранителни стоки от Германия, Австрия, Италия и Полша за България. „Благодарение на нашата железопътна връзка ние вече можем да разтоварваме вагони, да складираме стоки в нашия терминал, да предлагаме услуги с добавена стойност като опаковане или преопаковане, да комисионираме стоки и да ги доставяме с камиони по цялата територия на страната”, обясни Швайгхофер. „По този начин затваряме целия логистичен цикъл – всичко от една ръка и само с един служител за контакт с клиента.”

Също толкова голям потенциал Швайгхофер съзира и в договорната логистика. Складирането на стоки от логистична фирма за снабдяване на производства или дистрибутиране на готови продукти не е много популярно сред българските фирми. Тази форма на аутсорсинг обаче крие потенциал за големи икономии в индустрията. „Посредством възлагането на складови дейности на професионалист като ДБ Шенкер фирмите могат да намалят разходите си за складиране и да се концентрират изцяло върху основната си дейност”, обясни Швайгхофер. Новият обект в Божурище разполага с 3 000 м2 модерни складови площи, оборудвани със най-съвременни компютърни системи за управление.

Сред клиентите на Шенкер ЕООД в договорната логистика са фирми като Еколаб, Коника-Минолта и отскоро Висман.

Превози по въздух и море в световната мрежа на ДБ Шенкер

Естествено превозите по въздух и море също са част от портфолиото на услугите, предлагани от българското поделение на ДБ Шенкер. Със своите филиали до летище София и във Варна компанията обхваща пратките, пристигащи в България по въздух и море, и ги доставя в страната.

Заедно с пристанището в Солун и пристанище Варна е от най-важните за България по отношение на пристигащите по море пратки. През 2008 г. по време на стачката на гръцките пристанищни работници в Солун, Варна доказа възможностите си за контейнерен транспорт, сподели Швайгхофер. “Капацитетитът на пристанище Варна крие голям потенциал за увеличаване на трафика”, добави той. В основната си част морското карго пристига от Азия и най-вече Китай.

При транспорта по въздух освен летище София голяма роля за вноса в България играе и летище Виена. Такъв е случаят например с вноса на мобилни телефони от Азия, които се доставят и дистрибутират в България с автомобилен транспорт. При въздушното карго за България преобладава вносът от Азия, САЩ и Южна Америка.

Данни и факти за Шенкер ЕООД

Марката Шенкер е с големи традиции в България. Още през 1889 г. основателят на фирмата Готфрид Шенкер открива филиал в София.
След национализацията клонът на Шенкер в България е учреден отново през 1993 г. За 2008 г. персоналът на Шенкер ЕООД е превозил общо 70 000 пратки с общо тегло от 322 700 тона. Оборотът на компанията през 2008 г. възлезе на 56,6 млн. лева. Най-голям дял от него се пада на автомобилните превози с 147 700 тона и над 56 000 пратки, следвани от превозите по въздух и море и железопътните превози.

Като доставчик на комплексни услуги, Шенкер ЕООД развива успешна дейност и в логистиката за панаири и изложения, митническото представителство, транспорта на опасни и извънгабаритни товари, а така също транспорт и складиране на стоки с температурен режим.

„Обширната гама от продукти и новият терминал по последната дума на технологиите ще откроят нашия български филиал като лидер на местния пазар, перфектно подготвен за бъдещето”, каза в заключение Елмар Виланд.

ДБ Шенкер във Виена - регионална централа за Югоизточна Европа

Шенкер и Ко. АГ във Виена действа като регионална централа за Югоизточна Европа. Този регион включва Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Молдова, България, Гърция, Кипър и Турция с общо над 5 000 служители.

През 2010 г. Шенкер и Ко. АГ разшири и модернизира мрежата си в региона. Преди броени дни в Залцбург бе открит нов европейски разпределителен център върху площ от 80 000 м2. Той ще играе ролята на централен диспечер за сухопътните пратки между Западна и Източна Европа, като ще обработва над 1 млн. тона товари годишно.

ДБ Шенкер по света

ДБ Шенкер е един от водещите доставчици на интегрирани логистични услуги в сферата на сухопътния, въздушния и морския транспорт, както и на контрактната логистика, логистиката за панаири и проекти, митническата обработка и логистиката за спортни мероприятия. В целия свят за компанията работят над 91 000 служители в повече от 2 000 поделения в 130 държави. 

Фирмата е 

- № 1 в Европа в автомобилните превози,

- № 1 в Европа в железопътната логистика,

- № 2 в света в превозите по въздух,

- № 3 в света в превозите по море,

- № 6 в договорната логистика

ДБ Шенкер е дъщерно предприятие на Дойче Баан АГ (Германски железници АД).

Източник: Expert Business Group

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3117