Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
11 Май 10, 13:14 / Автор: www.stop-discrimination.info
9-ти май - Ден на Европа и различността
„Европа – моят любим коктейл. Хора. Места. Култури”. Тазгодишният лозунг за Деня на Европа – ден за отпразнуване на съюза и неговите 495 милиона граждани, 27 страни-членки и 23 езика – показва колко е важно многообразието за успеха на ЕС. На 9ти май европейските граждани в целия ЕС отпразнуваха обединението на множеството от различни нации и хора.
Плакатът – победител в конкурса „Нарисувай плакат за Деня на Европа 2010” отразява посланията на кампанията на ЕС „За различността. Против дискриминацията”, която има за цел да повиши осведомеността по проблемите на дискриминацията и да популяризира ползите от многообразието в ЕС. Кампанията също така цели да информира гражданите за техните права гарантирани от две европейски антидискриминационни директиви: Директива за равно третиране в областта на заетостта и Директива за етническа равнопоставеност. Европейските закони гарантират еднакви възможности за всички граждани при наемана на работа, без значение от тяхната расова или етническа принадлежност, религия или вяра, физическо увреждане, възраст или сексуална ориентация.

Европейското законодателство забранява дискриминацията въз основа на тези пет признака. Европейският съюз осъзнава важността от популяризиране на многообразието и развива специални стратегии за борба с дискриминацията. Най-скорошните инициативи включват подобряване на достъпа до пазара на труда за ромското население, поощряване на обучението за хора с увреждания и равнопоставеност при пенсиониране.

Дискриминацията все още е широко разпространена

Всяка година милиони хора в ЕС стават жертва на дискриминация.
Според последното проучване на Евробарометър за възприемането на дискриминацията (http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm) етническият произход е най-честата причина за дискриминация в Европейския съюз (61 %), следвана от възрастта (58 %). 16 % от интервюираните заявяват, че са били обект на дискриминация през последната година. Въпреки това само половината от гражданите на ЕС знаят своите права в случай на дискриминация. За постигане на равнопоставеност и борба с дискриминацията в областите включени в Директивата за равно третиране, страните от ЕС създадоха съответни национални комисии – в България това е Комисията за защита от дискриминация (http://www.kzd-nondiscrimination.com ). Според споменатото проучване на Евробарометър в България най -честата причина за дискриминация е възрастта (58 %), следвана от увреждане (47 %) и етнически произход (40 %).

От 2003 г. Генералната дирекция по заетост, социални въпроси и равни възможности към Европейската комисия провежда общоевропейска кампания за борба с дискриминацията основана на расова или етническа принадлежност, религия или вяра, физическо увреждане, възраст или сексуална ориентация. Информационната кампания „За различността. Против дискриминацията” популяризира положителните ефекти от разнообразието и предоставя информация относно законите срещу дискриминацията валидни в целия Европейски съюз. Много от дейностите включени в кампанията се организират на национално и местно ниво във всяка страна-членка на ЕС, с подкрепата на европейските институции. Те включват партньорства при организиране на национални събития, връзки с медиите, производство и разпространение на материали на кампанията на 23 езика и организиране на журналистически конкурс.

Посетете страницата на кампанията: www.stop-discrimination.info

Можете да изпратите своята статия по проблемите на дискриминацията и да спечелите до 5000 евро: http://journalistaward.stop-discrimination.info/

За Контакти:

Милена Димитрова, Pleon/Graffiti, 963 15 73, euteam@pleon-graffiti.com

Източник:
www.stop-discrimination.info

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.118