Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
10 Май 10, 13:38 / Автор: Британски съвет
Във вторник ще бъде избран победителят в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010”.
Заповядайте на националния финал на конкурса на 11.05.2010г. /вторник/ от 17.30 ч. в Театър „София”. Входът е свободен, безплатни покани могат да бъдат получени на касите на Театър София.
Във вторник ще разберем кой млад учен ще стане българското лице на науката за 2010г. и ще представи страната ни в Обединеното кралство на международния финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab 2010”. Българското му издание се организира у нас от Британски съвет, Форум „Демокрит” и Министерството на образованието, младежта и науката.

На специални кастинги, проведени през месец април във Варна, Пловдив и София, бяха избрани 10 финалисти, които ще се явят пред жури в състав:

• Ст.н.с. д-р Николай Георгиев Милошев, директор на Геофизическия институт, Българска академия на науките /БАН/;

• Доц. д-р инж. Румен Пранчов – бивш заместник ректор по учебната дейност, Технически университет София;

• Росен Угринов – биолог, победител в Лаборатория за слава Famelab 2007. В момента се занимава с клинични изпитвания.

• Петя Тетевенска – журналист, Българска национална телевизия;

• Десислава Бошнакова – PR експерт, член на Форум „Демокрит”

Журито ще определи участниците, които се класират на първите три места в конкурса и ще получат специални статуетки, изработени от художника Крум Тонев. Поканени да връчат първа и втора награда са съответно министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Третата статуетка ще бъде връчена от Тони Бъкби, Директор на Британски съвет – България.

И тази година публиката ще има възможност да даде своите предпочитания за участник с най-добро представяне, който ще получи награда от издателство „Сиела”. Входът за публиката е свободен, но поради ограничения брой на местата в театър „София”, молим желаещите да присъстват да вземат предварително своята безплатна покана от касите на театъра.

Програма „Христо Ботев” на БНР ще осигури едномесечен стаж в радиото за един от финалистите. Той ще бъде избран чрез онлайн гласуване в сайта на радиото, където всеки може да чуе специални 90 секундни аудио клипове на участниците http://bnr.bg/sites/hristobotev/

Специални награди ще връчат и Българската академия на науките, Майкрософт България, Софийска вода, Фондация Виа Сапиенция София, Съюзът на учените в България, РОЙ Комюникейшън и списание „Обекти”.

Конкурсът за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, който е добре познат от популярни телевизионни предавания. Кандидатите се явяват на първоначален кастинг, за който всеки трябва да подготви триминутно научно-достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне на научна тема.

Тази година презентациите на участниците, които се класираха на първи кръг, бяха по темите: как си говорят бактериите, защо е важна земната гравитация, вредни ли са болкоуспокояващите, сами ли сме във вселената, интелигентността на делфините, правилно ли обясняваме на децата за ”птичките и пчеличките”, ДНК молекулите, дехидратация и остаряване, рециклирането, студеното светене.

На големия финал кандидатите ще представят нови презентации по други теми от научните области, в които работят или се обучават. Преди да ги подготвят те преминаха майсторски клас по комуникация на науката. Целта бе да усъвършенстват своите умения за комуникация с помощта на британски и български преподаватели. Специален гост за майсторския клас тази година беше Малкълм Лав – професионален обучител по комуникационни умения, с дългогодишен опит като журналист и ТВ продуцент в Би Би Си.

Финалисти в „Лаборатория за слава FameLab 2010”:

• Кристиян Крилатски – студент по социален мениджмънт в Технически университет – Варна.
• Николета Стамболджиева – студентка по молекулярна биология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
• Милко Дурев – Магистър по Материалознание в Технически университет – Пловдив.
• Тома Щилиянов – студент в ЛТУ.
• Василена Ангелова – студентка по молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски”.
• Владимир Божилов – Магистър по Астрофизика и Астрономия в СУ „Св. Климент Охридски”.
• Христо Колев – студент в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.
• Венета Славчева – студентка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.
• Веселина Калинова – Магистър по Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски”.
• Виктория Чакалска – учи „Компютърна химия“ в ПУ „Паисий Хилендарски“,

Повече информация за финалистите можете да намерите на следния линк:
http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-science-famelab-finalists-2010.htm

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда в България за четвърта поредна година. Организатори са Британски съвет, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската академия на науките, Столична община, Съюза на учените в България, СУ „Св. Кл. Охридски”, ТУ Варна, ПУ „П. Хилендарски”, Майкрософт България, Софийска вода АД, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, Фондация ВИА Сапиенция, сп. Обекти, Дирекция „Информация” на БНТ, Програма „Христо Ботев” на БНР, Нет Инфо, Vbox 7 и др.

За журналисти
Заповядайте на националния финал на конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2010 на 11 май (вторник) 2010 от 17.30 часа в театър „София”. Награждаването се очаква да започне около 19.00ч. Поканени да връчат първа и втора награда са съответно министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Третата награда ще бъде връчена от Тони Бъкби, Директор на Британски съвет – България.

За допълнителна информация:

Гради Градев
Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22 M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Десислава Бошнакова
ROI Communication

T +359 888 35 47 06 dboshnakova@roibg.com

За Контакти:Гради Градев, Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет, T +359 2 9 42 42 10

Източник:
www.britishcouncil.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1288