Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
13 Май 10, 23:54 / Автор: PR Agency Anettevents
Президентът Първанов уважи Тържественото събрание концерт на Икономически университет – Варна
Тържествено слово изнесе Ректорът на ИУ-Варна проф. д.ик.н. Калю Донев. Той проследи историята на висшето учебно заведение от създаването му до наши дни.
13.05.2010 г., Икономически университет-Варна приключи тържествата по случай 90-та годишнина от своето основаване с Тържествено събрание-концерт в зала 1 на Фестивален и конгресен център-Варна.

Лично Президентът на Република България Георги Първанов поднесе своите приветствия за годишнината на най-старото търговско училище в страната. Той отбеляза значението на Икономически университет-Варна като първото най-старо Висше търговско училище в страната и като образователна институция подготвяща висококвалифицирани кадри. Президентът поздрави академичното ръководство, преподавателите и студентите изтъквайки високите постижения в областта на образованието и науката постигнати за 90 години.

Гости на събитието бяха Главният секретар в Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев, Кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, Председателят на Варненска търговско-промишлена палата Иван Табаков, ректори на университети от гр. Варна и цялата страна и други.

Тържествено слово изнесе Ректорът на ИУ-Варна проф. д.ик.н. Калю Донев. Той проследи историята на висшето учебно заведение от създаването му до наши дни. С голяма гордост спомена, че до днес в университета са се дипломирали над 100 хиляди студенти от трите степени на обучение, сред които има видни учени, общественици и представители на бизнеса и политическия елит на България. Студентите се обучават в четири факлутета по 17 бакалавърски дисциплини и 27 магистърски специалности.

Професор Калю Донев заяви стремежа на ИУ-Варна да осигурява на своите студенти богата и постоянно модернизираща се учебно-материална база информационно и технологично оборудване, модерна библиотека, читални, спортен комплекс и съвременни общежития и места за развлечения.

Ректорът връчи на преподаватели от университета званието „почетен професор на ИУ-Варна”. Награди получиха и трима студенти за подготвеното от тях есе на тема „Моят университет”. Тържеството завърши с концерт класическа музика на Струнен квартет Колегиум Варна със специално подбран празничен репертоар за случая.

Повече за Икономически университет – Варна

Идеята за откриване на висше търговско училище се заражда през 1911 г., когато се полагат основите на сградата, обявена днес за Паметник на културата.
На 14 май 1920 г., дата избрана по-късно за официален празник на университета, ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара, по предложение на проф. Цани Калянджиев, официално решават да се открие Висше търговско училище, което е второто висше учебно заведение в България и дълги години е единственият център на икономическото образование и икономическата наука.
Плеяда учени икономисти, сред които проф. Оскар Андерсон, проф. Наум Долински, проф. Станчо Чолаков, проф. Феодор Белмер и др., издигат престижа на висшето училище и то заслужено получава своето гражданско наименование – Търговска академия.
По-късно Висшето търговско училище се преименува във Висше училище за стопански и социални науки. През 1945-1953 г. то е в основата на Варненския държавен университет „Св. Кирил Славянобългарски”, а от 1953 г. е преобразувано във Висш институт за народно стопанство.
От 1990 г. вече е Икономически университет – Варна.
През изминалите десетилетия през учебното заведение са преминали над 80 хиляди студенти. Днес в него се обучават над 12 500 студенти, които получават солидна теоретична и практическа подготовка, а дипломите им са международно признати. Възпитаниците на университета се обучават в четири факултета по 17 бакалавърски и 27 магистърски специалности. През последната учебна година учебното заведение е посрещнало и над 190 чуждестранни студента.
В Икономически университет-Варна има активно работеща секция на AIESEC – най-голямата в света международна студентска организация.
За осигуряването на високо равнище на обучение Икономически университет-Варна предлага на своите възпитаници богата и непрекъснато развиваща се учебно-материална база със съвременно оборудвани зали, информационно и технологично оборудвани учебни центрове и кабинети,, модерна библиотека, закрит спортен комплекс, студентска гребна база, студентски стол, кафе-сладкарница, общежития и др.

За Контакти: PR Agency Anettevents

Източник: 
PR Agency Anettevents

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1149