Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
16 Май 10, 18:06 / Автор: ВМ Финанс Груп
В третото издание на конкурса на списание „Мениджър” - „Мениджър на годината 2010” ще бъдат поканени да участват повече мениджъри от държавни компании
Новости в методологията за оценяване са измерването на ефективността на антикризисните мерки и корпоративната социална отговорност на мениджърите.
За трета поредна година списание „Мениджър” с консултантската подкрепа на „Делойт България” стартира конкурса „Мениджър на годината”. Конкурсът започва през май като документи за участие могат да се изпращат до 11 юни на адреса на списанието или чрез специално създадения сайт www.2010.manager.bg. Десетте финалисти ще бъдат обявени през септември, а победителят ще стане известен през месец октомври.

„Конкурсът на списание „Мениджър” се утвърди като най-професионалната класация на висшите мениджъри в България. Голямата му цел е чрез обективно оценяване, анализ на икономически показатели и нефинансова информация, той да се докаже дългосрочно като престижно събитие за изява на топ мениджърите на големите компании. Те са носителите на най-добрите управленски практики, които трябва да се популяризат и представят на следващото поколение в мениджмънта”, сподели г-н Васил Мирчев, Председател на Съвета на директорите на ВМ Финанс Груп и издател на „Мениджър”.

„Запазихме фундамента на методологията, по която оценяваме мениджърите, защото тя работи много успешно, но и направихме малки промени, така че да е съобразена с текущата конюнктура. През 2010 г. акцентираме и върху добрите практики за корпоративна социална отговорност, също върху способността на мениджърите да изпълняват и адаптират антикризисните си планове. Стремим се да привлечем като участници и водещите мениджъри на компании с държавна собственост, защото добрите управленски практики не трябва да зависят от типа собственост”, коментира г-н Илиян Василев, Председател на „Делойт България”

Конкурсът се провежда на три етапа:

Етап на допускане – кандидатите трябва да са били на ръководна позиция в компанията през последните две години и да прекарват поне 50% от времето си в България. Трябва да управляват средна или голяма компания, която има над 50 служители и/или годишен оборот от дейността над 10 млн. лева.

След тази фаза преминават през оценка на финансовите резултати на компаниите, които представляват, за последните три години. Сравняват се резултатите на всеки участник с негови преки конкуренти от сектора, като така се осигурява максимална обективност (участниците се съревновават в индустрията си, а не с целия пазар). На този етап се оценяват и корпоративните управленски практики, за които консултантска компания „Делойт” използва световни стандарти в тази област. След този етап се избират 10-те финалисти. Включени са три групи добри управленски качества: корпоративни, например, има ли система за индивидуално целеполагане или за управление на качеството; практики в областта на човешките ресурси като правила за определяне на основно и променливо възнаграждение; добри практики на социално отговорно поведение – политики и проекти за подобряване на работните условия, околната среда, здравето и др.

Последният етап е оценка на личностните качества на кандидатите. Специалистите на „Делойт” са разработили специално за конкурса стандарт на личностни характеристики на мениджърите, които са групирани в пет области – лидерство, управление на ресурси, управление на хора, стратегическа ориентация и аналитичност, предприемчивост. Чрез сравнение между тях и компетенциите на мениджърите се прави крайната оценка. Тя се основава на 180-градусова обратна връзка (интервюта, провеждани поне от двама експерти на „Делойт”, с кандидатите, техни преки и непреки подчинени). Ескпертите, които оценяват, са от различни области.

Оценката се прави на добре проучена всеобхватна картина на работата на всеки мениджър. Търсят се реални доказателства в областта на финансовите резултати, практиките на управление и личния принос.

В първите две издания на конкурса отличията за най-високи постижения в корпоративното управление взеха инж. Валентин Трифонов, Изпълнителен директор на „Приста Ойл” (Мениджър на годината 2008) и Изпълнителният директор на „Асарел Медет", доктор инж. Лъчезар Цоцорков (Мениджър на годината 2009).

За Контакти: gbendurska@vmfgroup.com

Източник:
www.2010.manager.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.457