СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

21 Май 10, 16:53 / Автор: Български институт за стандартизация
Продължава разработването на ISO 20121 “Система за устойчиво управление на събития”
Проектът на стандарта ISO 20121 достигна следващ етап от своето разработване по пътя към създаването на един международен стандарт за устойчивост, приложим за събитийната индустрия. С развитието на проекта нараства и международната ангажираност към неговото разработване. Стандартът се разработва в рамките на нов проектен комитет на ISO: ISO/PC 250 “Устойчивост в управлението на събития” (ISO/PC 250, Sustainability in event management).

Решението за преминаване към третата от петте стъпки в процеса на разработване на стандарти на ISO бе взето по време на втората международна работна среща на комитета, която се проведе на 26-28 април 2010 в Париж. Участие в заседанието взеха експерти от Австрия, Австралия, Белгия, България, Китай, Франция, Япония, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания, САЩ, Канада и Германия. На срещата присъстваха и експерти от международни организации със статут на партньори на ISO/PC 250 като: световната асоциация на професионалистите в областта на организирането на срещи и събития: Meeting Professionals International, световната организация, чиято дейност е посветена на устойчивост на събитията и събитийната индустрия: The Green Meetings Industry Council и световната асоциация на изложбената индустрия: The Global Association of the Exhibition Industry (UFI).

Повече от 30 страни, между които и България, участват активно или като наблюдатели в работата на международния проектен комитет като представят коментари по различните работни проекти на стандарта, които се разглеждат и обсъждат на срещите на ISO/PC 250. Всяка страна може да създаде национален огледален комитет от експерти и специалисти в областта, които правят преглед на извършената работа по време на срещите и допринасят със свое участие за постигане на напредък в работата на международния комитет.

Експертна работна група към БИС участва като активен член в работата на ISO/PC 250. Участието на наши експерти в международната работна среща в Париж даде шанс на страната ни да представи своята гледна точка и експертно мнение по всичките 500 коментара по проекта и с това да допринесе за значителното подобряване на съдържанието на стандарта, както и допълването му с важна допълнителна информация и факти.

Българските експерти в срещата бяха единодушни, че срещата с представители на толкова много страни и различните гледни точки и опит на представителите е от изключителна важност за бъдещото развитие на международно признат стандарт, който да отговори на очакванията на всички заинтересовани в сферата на събитийния мениджмънт и да регламентира тяхната дейност.

Стандартът ISO 20121 ще бъде приложим от всяка организация, която работи в събитийната индустрия и ще заимства подхода на системи за управление, който изисква определянето на ключови въпроси за устойчивостта като подбора на място за провеждане на събитието, оперативни процедури, управлението на веригата за доставки, комуникации, транспорт и др.

Председателят на ISO/PC 250 Фиона Пелам даде своя коментар за срещата “Международните експерти съществено допринесоха за разработването на ISO 20121. Всеобщо е мнението, че това ще бъде един добър, полезен и приложим международен стандарт.”

За създаването на ISO 20121 като начален проект се използва британския стандарт BS 8901. В процеса на разработване на международния стандарт се взимат под внимание и други национални стандарти.

Националните стандарти се разработват в рамките на дадена страна, като понякога тяхното разработване може да изисква по-широко експертно допитване и имат висока приложимост за дадения регион или сектор. Международната организация за стандартизация (ISO) е световният производител на стандарти, който обединява усилията на всички свои национални членове и техните експерти в процеса на разработване на приложими стандарти на принципа на постигнат консенсус. Националните стандарти и международните стандарти на ISO са от взаимна полза. Налице са примери на национални стандарти, превърнали се в основа за разработването на международни стандарти и за постигането на всеобщ консенсус.

Очаква се стандартът да повиши прозрачността сред представителите на събитийната индустрия. Предвижда се разработването на стандарта да приключи през 2012, с което да съвпадне с откриването на летните олимпийски игри в Лондон.

Източник: Български институт за стандартизация