Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
31 Май 10, 19:48 / Автор: "Слънчев бряг" АД
Информация за медиите от новото ръководство на "Слънчев бряг" АД
Завареното финансово състояние на “Слънчев бряг” АД е изключително лошо. Това стана ясно от новия изпълнителен директор на дружеството Мария Михалева по време на провелата се днес пресконференция.
Завареното финансово състояние на “Слънчев бряг” АД е изключително лошо. Това стана ясно от новия изпълнителен директор на дружеството Мария Михалева по време на провелата се днес пресконференция. Ето по-важните акценти от брифинга:

Задължения на дружеството


До 28 май 2010 г. Дружеството има задължения по фактурни стойности за 2009 г. на стойност 1 001 210 лв. 

Към Дружеството има претенции за неправомерно продаден имот на стойност 3 520 000 лв.

“Слънчев бряг” АД дължи около 500 000 лв. за озеленяване на фирма “Бургасцвет”

Дружеството има съставен и предявен нов данъчен акт на стойност 1 390 000 лв.

* * *

До 2008 г. “Слънчев бряг” АД е изплатило данъчни актове на стойност 4 281 835 лв. с повтарящи се, еднакви данъчни нарушения
Дружеството разполага по банкови сметки с 8300 лв. и няма други налични парични средства.

Очаквани реални приходи на дружеството

Очакваните приходи от несъбрани задължения по плащане на продадена земя до края на 2010 г. са на стойност 662 526 $ и 26 492 лв.

За 2011 г. от разсрочени плащания за продажба на земя се очакват 144 444 $

Сключени неизгодни договори за “Слънчев бряг” АД

Договорната дейност на дружеството е водена при очевидна финансова загуба и е причинила вреди в особено големи размери. Председателят на Борда на директорите на дружеството Златко Димитров запозна журналистите с част от договорите, които са разгледани от новото ръководство до този момент.

- “Слънчев бряг” АД е сключило договори за интернет реклама със сайта “Фрог Нюз”. До момента дружеството е платило на фирмата представяща сайта, за периода от януари 2007 г. – март 2010 г., сумата от 916 000 лв. Последният сключен договор с “Фрог Нюз” е за период от 3 години и е на стойност 864 000 лв. В случай, че дружеството иска да прекрати договорните си отношения с фирмата трябва да й изплати неустойка в размер на 50 % от общата цена на услугата.

- Налице е и неизгоден договор за отдаване на рекламните площи на “Слънчев бряг” АД. През 2006 г. е сключен 10-годишен договор с фирма “Инвест комм” ЕООД. Фирмата използва 123 рекламни позиции като плаща за тях наем в размер на 50 000 лв. годишно. Договорът е анексиран през 2009 г. Променя се само наемът, който е намален двойно и оттогава е в размер на 12 500 евро. Неустойката при прекратяване на договора от страна на дружеството е на стойност 100 000 евро и по 50 000 лв. за всяка от оставащите години. 

- Паркинг “Емона” е бил предоставен под наем на фирма „Булимпекс” АД за срок от 3 години за годишен наем от 12 000 лева. Договорът за наем обаче върви с клауза, която дава разрешение за строителство на територията на паркинга. В случай, че дружеството иска да прекрати предсрочно този договор трябва да плати неустойка от 80 000 евро.

- Дружеството е сключвало неизгодни договори за репатриращи машини – собственост на „Слънчев бряг” АД. Разходите за сметка на дружеството за т. нар. “паяци” са на стойност над 60 000 лева на сезон. Приходите от наем за двата паяка обаче са едва 40 000 лв. За третия “паяк”, който е работил незаконно през нощта на територията на курорта липсва договор.

Освен това за репатриране на автомобилите се е използвал безвъзмездно паркинг “Магура”, като по сега действащия ценоразпис от всяко едно паркоместо могат да се вземат по 300 лв. наем за целия сезон.

**
Част от договорната дейност на дружеството е водена в грубо нарушение на Закона за приватизация. По този закон за осъществяване на наемни сделки и съвместна дейност, както и за разпореждане с дълготрайни активи е необходимо изрично разрешение от Агенцията за приватизация. След изискана информация от АП се установи от представените документи , че такова разрешение не е издавано за нито една сделка за наем.

Затова Бордът на директорите на “Слънчев бряг” АД от днес ще започне да обявява за нищожни договорите, които са за отдаване под наем, но са сключени без разрешението на Агенцията за приватизация.

Бракуване на активи на Дружеството чрез “заобикаляне на закона”

След изрична забрана от Агенцията за приватизация за продажба на активи на дружеството ръководството му за да заобиколи прилагането на закона за приватизация ги бракува и търгува. Целта на бракуването е след него да не съществува актив и тогава да не с прилага забраната на агенцията, и да може да се продава свободно. Такива са случаите с трите мостика на територията на Слънчев бряг, както и басейна на територията на морски плаж “Слънчев бряг”.
**
До дни в “Слънчев бряг” АД ще започнат проверки от страна на Държавната финансова инспекция, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Икономическа полиция. Те ще се извършват под личното наблюдение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това съобщи народният представител Димитър Бойчев – член на Комисията по икономика, енергетика и туризъм към НС. 

Източник: 
"Слънчев бряг" АД

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.609