Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
25 Юни 10, 18:43 / Автор: Сдружение "Културни проекти"
Днес бе открит реставрираният Археологически комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.”
В комплекса са експонирани тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата й украса.
25.06.2010 г., с. Караново, Нова Загора.
Днес бе официално открит за посетители Археологическият комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.” в с. Караново.

На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“ и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора.

„Изключително високо оценявам и съм благодарен на подкрепата на ОББ за проекта за откриване и реставриране на тракийските находки в Източната могила“, заяви зам.-министър Тодор Чобанов. „Подобно успешно партньорство трябва да се превърне в правило при работата с богатото археологическо наследство на България“, допълни той.

„Ще се радвам, ако успеем да мобилизираме нова обществена енергия за запазване и популяризиране на българската история и култура“, сподели Евгени Димитров.

Проф. Валерия Фол благодари от името на всички траколози на ОББ, на археологическия екип и на Министерството на културата и изрази своята надежда, да се появи надпис, който да покаже точната историческа епоха на находките и значимостта на погребението на знатния тракийския аристократ от I в. сл. Хр.

От средата на 2009 година ОББ, съвместно със Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. До момента банката е отделила близо 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.

Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете.

От днес посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

Людмил Каравасилев,
Мениджър „Връзки с обществеността
и спонсорство”,
ОББ

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web: www.culturalprojects.org

Източник:
Сдружение "Културни проекти"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.0081