СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Туризъм

08 Юли 10, 17:54 / Автор: Criuse.bg
Анулирани круизи на българи, резервирали през американски туроператори
През последната година и особено сега, в началото на активния летен туристически сезон, в Българско круиз общество зачестиха обажданията от български клиенти, търсещи съдействието ни за разрешаване на проблеми с американски туроператори, от които те са закупили своите круиз ваканции чрез интернет и са платили със своите кредитни карти.

Проблемите, за които ни информират са два вида:

1. Отказ на документи за пътуване, при платен круиз: Круиз линиите отказват да издадат документи за достъп до борда на кораба на клиенти, които НЕ са американски или канадски граждани, които са закупили своя круиз чрез американски или канадски туроператор и са го заплатили с кредитна карта, която НЕ е от американска или канадска банка. По този начин клиентите от България не се допускат до борда на кораба.

2. Сигурност на плащанията: Он-лайн покупките от американски туроператори не гарантират защита на потребителските права на клиентите от България и има сериозен риск по сигурността на плащанията и връщане на сумите.

За последната година в Българско круиз общество са постъпили сигнали от клиенти, закупили он-лайн ваканции от американски туроператори за круиз линиите Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Azamara Cruises, Costa Cruises, Holland America Line, Princess Cruises и Oceania Cruises, като този списък не претендира за изчерпателност само за тези круиз линии.

Круиз индустрията се характеризира с изключително динамично ценообразуване, с цени които се променят всеки ден. Някои американски туроператори закупуват предварително големи обеми каюти и ги предлагат чрез интернет на цени, които могат да бъдат около 5% по-ниски от тези в Европа. За да предотвратят потенциални загуби и спад на приходите си обаче, круиз линиите забраняват на американските туроператори да приемат резервации от Европа или от други страни. За тази практика обаче, клиентите в България са все още неинформирани и съществува опасност да бъдат привлечени от цена, която в някои случаи може да бъде само с около 5% по-ниска. Практиката показва, че при подобни случаи риска от провал на круиза е сериозен, а клиентите рискуват и плащанията си. В много от случаите се оказва, че на сайтовете на американските туроператори има публикувани телефонни номера, които са на съвсем отделни, външни компании, обслужващи телефонните обаждания на туроператора. Дори клиенти, владеещи много добър английски език се налага да говорят по 20-30 минути с автоматични телефонни секретари или са прехвърляни през няколко служителя докато стигнат до правилният отдел на туроператора. Обикновено адресите на електронните пощенски кутии са общи и може да минат седмици или месеци докато се установи правилният контакт.

Алармираме всички граждани в България, които планират сега или занапред круиз пътуване, за сигурност да се обръщат към български туроператори с експертен персонал за планиране и резервация на круиз ваканции. По време на участието ни в най-голямата круиз конференция в Европа преди две седмици в Саутхемптън, представителите на Google обявиха статистика, че един потенциален клиент за круиз ваканция посещава средно 22 интернет сайта.

За Контакти:

Илиян Иванов