СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

22 Юли 10, 13:01 / Автор: Сдружение "Културни проекти"
Експедиция „Преоткрий България“ ще открие и популяризира малко известни, но стойностни и интересни исторически обекти в България
В рамките на една година мобилен екип от фотографи и журналисти, качен на високопроходим автомобил Chevrolet Captiva, ще обикаля и преоткрива интересни и труднодостъпни места в страната.
Днес бе даден официален старт на Експедиция „Преоткрий България“, която се организира от Сдружение „Културни проекти“ с подкрепата на Шевролет България, София Ауто, Обединена българска банка, Ауто Груп - 5 и Фотографска агенция БУЛФОТО.

Инициативата има за цел да представи на общественото внимание малко известни исторически обекти, които имат своята стойност и се нуждаят от популяризиране.

Експедиция „Преоткрий България” включва мобилен екип фотографи и журналисти, качен на високопроходим автомобил Chevrolet Captiva, който ще обикаля интересни и труднодостъпни места в България. Най-добрите фотографски и журналистически попадения ще бъдат публикувани в български и чуждестранни медии.

Илиян Попов, Председател на СД на „София Ауто“ АД, сподели:
"Българите са народ, който обича свободата. Спартак беше българин... Въпреки че тогава все още не се е наричал така, а България се е наричала Тракия. Тракия и Дакия, бившите провинции на Римската империя, днес са част от един съюз,който не е империя...." – това е част от приветствието на Жозеп Борел, Председател на Европейския парламент, на тържествено събрание в София по повод на приемането на България в Европейския съюз.
Цитирам думите на високопоставен чужденец, записани в увода на една нова книга, събрала труда на много наши учени. Изданието е на "Тангра ТанНакРа" и е изпълнено с интересни текстове и нови изводи, като съдържа и много професионални снимки с изключително качество. Навсякъде в тях непредубеденият човек вижда пряката културна, философска, религиозна и ценностна връзка на траки, българи, славяни...

Бих желал да добавя само нещо важно към думите на г-н Жозеп Борел. Любовта на българите/траките/славяните към свободата и тяхната хилядолетна ценностна система всъщност е променяла и заличавала всякакви империи, защото нашите прадеди и ние самите никога не сме приемали робството и винаги сме се борили срещу него.

Имах щастието заедно с моето семейство и приятели да посетим през миналото лято няколко от гробниците в Казанлъшко и искам да спомена няколко мои впечатления за една от тях - гробницата в могилата Оструша (датирана около IV в. пр. Хр.), която е заснета и в сборника на издателство "Тангра ТанНакРа". Тя се състои от два идеално издялани каменни варовикови блока - единият е оформен като двускатен покрив, а другият е като четири стени на къща с един вход (достатъчно нисък, за да се наведеш, когато влизаш вътре). Двата блока се "сглобяват" един върху друг и са идеално изгладени като съвременна минерална мазилка и тежат по над 100 тона всеки от тях. Оттук за мен произхождат и няколко технологични въпроса без отговори: къде и по какъв начин са изрязани толкова правилно, как са пренесени до там и с какво са монтирани един върху друг. Най-близкото находище на подобен варовик се намира на десетки километри, около мястото няма никакви остатъци от обработка на камъка, а и път, който да осигури достъп на съвременен кран с подобни възможности, естествено, няма.

София Ауто помогна от сърце на експедицията, защото всички сме убедени в едно. Колкото повече българи видят с очите си и се запознаят с останките от хилядолетната история на страната си, толкова повече ще се почувстват част от една нация, където в древността е била разположена Тракия – Страната на мъдростта и където е живял Орфей – един от чудотворците и мъдреците на света."

Фоторепортери на агенция БУЛФОТО и запалени по историята и природата български фотографи и журналисти ще дадат най-доброто от себе си, за да покажат важните за българската памет места и обекти. След една година най-хубавите снимки от работата на мобилния екип ще бъдат част от изложба на открито в София, която ще бъде реализирана със съдействието на Столична община.

„Преоткрий България” е естествено продължение на фотоконкурса със същото име, организиран от ОББ, част от проекта „Български столици, твърдини и светини”. Бих искал да благодаря на партньорите от София Ауто, които дават възможност начинанието далеч да надхвърли първоначалните планове. Разчитам, че след старта на проекта хората от различни части на страната сами ще потърсят организаторите, за да популяризират малко известни исторически и археологически обекти от техния край. Не са малко населените места, които имат своето кале, светилище, древно селище или могила. Ще се радвам, ако ОББ и София Ауто допринесат с това начинание за запазване на културно-историческото наследство на местните общности”, сподели Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство“ на ОББ.

За достоверната информация и подбора на обекти екипът на експедицията разчита на известните историци проф. Валерия Фол и проф. Христо Матанов.

“В България културната памет струи от всеки връх, от всяка долина, от всяко село и град. Познаваме ли страната си? Мисля, че малцина биха имали смелостта да отговорят утвърдително. Експедиция „Преоткрий България” е нов поглед към винаги тайнственото минало на България и изпълнение на действие - дълг към предците и към наследниците“, заяви проф. Валерия Фол. А проф. Христо Матанов допълва: "В историята търсим автентичността, за да запалим пламъка й!"

Експедицията ще включва множество кратки пътувания от по 2-3 дни, заснемане на забележителностите, срещи с учени, работили по обекта, краеведи и местни жители. Експедицията ще разчита на партньорствата с медиите, където ексклузивно ще бъдат публикувани материали и снимки. Предвижда се експедицията да обхване около 40 малко известни, но интересни обекти в страната.

За организаторите

За старта на кампанията, организирана от Сдружение „Културни проекти”, помогнаха изключително много „София Ауто” – дилър на „Шевролет”, и Обединена българска банка, с инициативата си „Български столици, твърдини и светини”.

Единственото нещо, което отличава серийния модел на автомобила, са специалните гуми BF Goodrich, пригодени за всякакви терени и внасяни от “Ауто Груп - 5”.

Експедицията продължава да бъде отворена към още спонсори, които да дадат възможност тя да продължи за по-дълго време и да обхване още повече исторически забележителности в България.

Сдружение “Културни проекти” отбеляза своя силен старт през 2009 година с проектите “Златната колесница на траките” и “Караново 2009-2010”, подпомогнали едно от най-значимите археологически открития за 2009 – гробницата на знатен тракиец в Източната могила край старозагорското село Караново. Агенция БУЛФОТО участва в създаването на първия български албум с възстановки на крепости по инициативата на ОББ “Български столици, твърдини и светини”.

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов