Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
18 Август 10, 15:05 / Автор: O3 PR&Consulting Agency
Страхът от зима без топла вода изважда студентите на свободния наемен пазар
Според АДРЕС обемът на подписаните договори за наем отбелязва ръст от 38% за месец.
Съобщение за медиите
18 08 2010

Според АДРЕС обемът на подписаните договори за наем отбелязва ръст от 38% за месец

• 47% от всички отдадени от началото на август жилища са нови, закупени с инвестиционна цел
• наемодателят може да свали от 10 до 35 евро от месечната цена, ако счита наемателя за «надежден»

Август традиционно е силен за пазара на наеми на София, но динамиката от началото на месеца изненадва дори брокерите. С почти 40% е нараснал броят на отдадените през първите десет дни на месеца жилища спрямо същия период на юли.

„Макар че разглеждаме толкова кратък период, имаме основание да вярваме, че тенденцията е трайна и ще се задържи не само до края на месеца, но и през септември”, коментира Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на АДРЕС. „Основната причина е в профила на клиентите и техните мотиви да наемат. Традиционно активни в търсенето са студентите, които идват за първа година в столицата, но по-интересна е групата на тези, които до момента са предпочитали студентските общежития. През последните дни има все повече изплашени от липсата на топла вода студенти, които предпочитат да си спестят неприятностите през зимата и да предприемат преместване още сега. За разлика от предходни години, младите хора днес не настояват апартаментът да е близо до Студентски град, а предпочитат ниски цени и удобен транспорт до факултетите си.”, обяснява новите тенденции Тасева.

Все пак по данни на АДРЕС 22% от регистрираните студенти (или техни родители) предпочитат да закупят имот, който да използват по време на следването, отколкото да наемат. Те са привлечени от големия избор и сравнително ниските цени. В част случаите семейството продава наследствен имот в родното населено място и добавя необходимата сума от спестявания.

Цените на двустайните жилища в устроените квартали на София варират между 190 и 280 евро на месец, като най-голям обем сделки се сключват на нива от около 200 евро. Най-търсените квартали остават тези по трасето на метрото – Младост, Дървеница, Изток, Люлин. Около 10% от всички договори се подписват в левове, а не в евро, каквато е масовата практика.

„Наемодателите, въпреки сериозната конкуренция, продължават да преценяват наемателите като „надеждни” или неподходящи. Сериозен фактор за това оказва и емоционалният елемент, че тези хора ще живеят в дома им.”, споделя Тасева наблюденията на консултантите на АДРЕС в работата им с клиентите. „Това е още по-изненадващо на фона на статистиката, която сочи, че почти половината от отдадените апартаменти са били закупени с цел инвестиция, а не за лично ползване. Но ние уважаваме отношението на клиентите си към техните имоти и се съобразяваме с това, като в случаите, в които представляваме наемателите, залагаме на симпатията между страните, за да постигнем намаление на цената.”, допълва Тасева.

Според данните на АДРЕС, наемодателите могат да отстъпят от 10 до 35 евро от исканата цена, ако наемателите им допадат. Друг метод за намаляване на наема е заплащането на няколко месеца авансово или подписване на по-дългосрочен от стандартния едногодишен договор.

Очакванията на АДРЕС са повишеното търсене да не се отрази на цените в посока покачване, тъй като за всеки търсещ има между 7 и 8 подходящи предложения. Това прави сделките бързи – договор се подписва за период от 1 до 4 дни.

Комисионната при наем на имот остава един месечен наем, но спестява и на двете страни освен време и много неприятни емоции. За наемателите това често са скрити проблеми на имотите (течове, проблеми във входа на блока, неплатени сметки от стари наематели, дори престъпна история на предходни наематели, което води до чести полицейски проверки). Наемодателите пък също си спестяват много нерви, тъй като по този начин виждат само „качествени и подходящи наематели“. Освен това брокерите с дълга история на пазара имат предложения, които никога не стигат до предлагане в интернет, защото са добри и изгодни.

Ако все пак собствениците или търсещите решат да действат сами, съветът на брокерите е да търсят максимален обем информация за историята на имота и да подписват договори с уточнени в него максимален брой детайли по поддържането на апартамента и плащането на сметките. 

Източник:
O3 PR&Consulting Agency 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1145