Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

Вземи в gLOG
10 Септември 10, 18:21 / Автор: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”
ЕВРОКОДОВЕТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ КАТО УНИВЕРСАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НЕ ПО-КЪСНО ОТ 2011 ГОДИНА
Световни строителни инженери, учени, проектанти и строители се събраха във Варна да дискутират приложението на еврокодовете в проектирането и строителството на сгради и съоръжения
„По препоръка на Европейската комисия еврокодовете трябва да се прилагат като универсално средство за проектиране не по-късно от 2011 година”, това заяви Виолета Ангелиева, директор на дирекция „Технически правила и норми” в Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) на започналата днес (09 септември 2010 г.) във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” Международна научна конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения и приложение на еврокодовете DCB 2010”.

В доклада си на тема „Качеството на инвестиционните проекти и гаранция за устойчиво строителство” г-жа Ангелиева добави, че да се приложат еврокодовете като универсално средство за проектиране е нужно да се въведат в съответните национални стандартизационни системи.

„Това ние сме го направили още от 2008 година. Тук е въпросът, че за да може те да се прилагат трябва да бъдат на български език. По-голямата част от това е направено, като от 58 части остават 11, които предстоят да бъдат преведени. Другата пречка е, че към момента няма как да се проектира законово по еврокод, защото нямаме още съответните нормативни актове, с които да дадем тези права, така че да може да се проектира по тази система. Причините са в това, че в тези еврокодове трябва да се определят национални параметри, като климатични условия, геотехническото проектиране, сеизмичното осигуряване, както и много други фактори, които всяка една страна има и които всяка една от тях трябва сама да определи. Финализирането на този процес се състои в това, че трябва да се изготвят тези национални параметри, нотифицирането им в Европа и в последствие издаването от наша страна на наредба, по която да може да се проектира по еврокодовете”, това сподели в заключение на доклада си директорът на дирекция „Технически правила и норми” в МРРБ.

Форумът бе открит от председателят на Контролния съвет на ОП на КСБ-София акад. Ячко Иванов. Сред официалните лица бяха проф. Павел Павлов, зам.-ректор на Варненския свободен университет, г-н Яни Янев, председател на Асоциацията на Варненски свободен университет, проф. Стефан Терзиев, декан на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър” и проф. Никола Игнатиев, член на международния научен съвет на конференцията.

Организатори на форума са Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Научно-техническия съюз по строителство и Федерацията на научно-техническите съюзи. Специално участие със свои представители ще има Съюзът на градежните инженери в Република Македония, а със свои доклади ще се представят и изтъкнати имена в строителното инженерство като акад. Ячко Иванов, проф. Равиндра Дир от Великобритания и Емануел Гдоутус от Гърция.

За Контакти: media.vfu@gmail.com

Източник:
www.vfu.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5071