СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

24 Септември 10, 17:10 / Автор: Проджекта
Творческото мислене е най-добрият начин за подобряване на ефективността
Приключи семинарът на Едуард де Боно в България на 23.09.2010, София, НДК
Най-голямата пречка за развитието на хората и организациите е техният начин на мислене. Това заяви известният мислител, автор, изобретател и консултант Едуард де Боно по време на своя семинар, който се проведе вчера в София. На семинара участваха почти 1000 души, включително министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Присъстващите бяха изненадани от нетипичният начин за презентиране на лектора. Д-р де Боно нямаше приготвена мултимедийна презентация, а вместо това рисуваше и пишеше на прозрачни листове, като цялото действие се прожектираше на екрана в залата.

Според де Боно, търсенето на истината, логиката и споровете ограничават мисленето. От друга страна, креативността води до намиране на много нови идеи, до по-добро решаване на проблеми, до по-голяма ефективност и дори до по-добър личен живот. Като пример за нестандартно мислене беше даден австралийският лекар, открил че пептидната язва е вирусно заболяване, което може да бъде лекувано за около седмица, докато преди това хората са били лишавани от напитки и храни в продължение на много години. Едуард де Боно представи някои от своите техники за творческо мислене, като „Провокация” и „Шест мислещи шапки”. В неговото представяне бяха включени много практически примери, а на участниците бяха давани задачи, с които да упражнят техниките.

Едуард де Боно сподели, че творческото мислене не е вродено качество за малцина избранници, а универсално умение, на което всеки може да се научи – също като математиката. То може да се прилага не само в екип, но и самостоятелно и за това са нужни преднамереност и дисциплина. Той посочи пример с компания, в коята всяка сутрин отделят половин час време за мислене. По повод на многобройните примери за приложението на неговите методи в бизнеса, лекторът поясни, че той не работи по техни конкретни казуси, а учи компаниите на творческо мислене, което те прилагат за своите нужди.

Като алтернатива на спора и логическите аргументи, Е. де Боно представи паралелното мислене, при което група хора мислят с една и съща настройка на ума по едно и също време и оглеждат въпроса от всички страни. По време на сесията с въпроси и отговори, лекторът обясни разликата между творчеството и иновациите: иновация е всяко нещо, което е ново за организацията, дори когато отвън се взема нещо съществуващо, докато творчеството представлява създаването на нови неща, които не са съществували преди.

В края на семинара, прекъсван от смеха и ръкопляскания на участниците, д-р Е. де Боно беше награден със Златен медал за принос към Националният дворец на културата, който беше връчен от Генералният директор на НДК, г-н Христо Друмев. Семинарът приключи с дълга опашка за автографи и снимки, като Едуард де Боно подписа няколкостотин екземпляра от своите книги.

Едуард де Боно беше в България по покана на Проджекта - водеща българска консултантска фирма в областта на управлението на проекти. Събитието се организира с подкрепата на широка мрежа от партньори: Белла България (спонсор), Радея, Метрореклама, Еммис България, Нетинфо (медийни спонсори), Алвена, Американска търговска камара в България, "Аз чета", БАУРЧР, Билборд принт, BGmaps.com, BGMenu, BusinessWeek България, Business How, CEED България, Computerworld/България, DarikNews.bg, Дир.бг, Европринт България, Econ.bg, Expert.bg, JobTiger, Кафе Матине, Конекта, Profit.bg, ROI Communication, Trader.bg, SIGNCAFE и Шератон.

За допълнителна информация: Проджекта, тел. (02) 9831094, 9835324 и info@projecta.bg.

Проджекта