СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

06 Октомври 10, 13:16 / Автор: AMI Communications
Visa Европа направи инвестиция за половин милиард евро в Европейската платформа за обработка на транзакции
Преминаването към новата междубанкова обработваща система на Visa Европа вече е завършено. След 6 години на изграждане, инвестиции за половин милиард евро и усилията на екип от повече от 800 човека, банките членове на Visa Европа вече могат да се възползват от възможностите на изцяло европейска система за управление на транзакциите.

Новата платформата може да обработва по 2500 транзакции в секунда и предоставя на Visa Европа необходимия капацитет да поддържа бъдещите увеличения в обема на транзакциите.

Първата европейска обработващата система

Това е първата обработваща система изцяло създадена, за да отговори на европейските изисквания в Единната зона за разплащания в евро (SEPA). Чрез нея Visa Европа вече предлага приключване на транзакцията в същия ден, без значение в кой от 18-те местни пазара и валути се извършва тя. Това не само намалява разликите причинени от променящите се валутни курсове, но допринася за увеличаването на ефективността и скоростта на транзакциите. Новата система предлага възможност и за управлението на все по-големите обеми от транзакции, които трябва да се обработят, което допълнително намалява разходите за банките членове. Именно банките членове на Visa Европа притежават и контролират системата и те са тези, които ще взимат решенията за по-нататъшното инвестиране в допълнителни услуги, които съответстват на пазара, на които работят и конкретните им бизнес нужди.

Стиви Чеймбърс, Главен директор по информационните технологии (CIO) на Visa Европа коментира „Ние създадохме платформа за обработка на транзакции, без аналог. Разработихме я, като използвахме отворена система, която предлага невероятен обхват, ефективност и ненадмината надеждност. Тя може да обработва както местни така и международни плащания при ниски разходи за поддръжка и висока надеждност.”

Целият комплекс на системата заема площ от 930 квадратни метра и се състои от два еднакви центъра за данни, които работят като едно цяло. Ефективността на системата идва както от широкия обхват на дейности, които тя може да извършва, така и от скоростта на обработка на информацията. През август 2010 г. тя обработи по 28,6 милиона транзакции на ден или 1,7 милиарда евро. Средната скорост за извършването на една транзакция - 20 милисекунди, почти седем пъти по-бързо от конкуренцията(1), се отразява директно под формата на по-малък разход на ресурси. През последните три години системата на Visa Европа е била достъпна на 100% и е постигнала 99.999% качество на услугата.

Visa Европа, асоциация състояща се от повече от 4 000 европейски банки, отговори на техните нужди, като прие за приоритет преминаването към новата система. С тази платформа ползите за банките членове и търговците ще са по-бързи транзакции на мястото на покупката и по-добри възможности за управление на риска (включително Stand-in-Processing(2)).

„Тъй като сме eвропейска организация за нас е важно да се концентрираме върху предлагането на услуги, предназначени за европейските банки членове и да поддържаме нивото на надеждност, което те очакват от нас.

Това от своя страна означава иновации, разработване на нови продукти и как ще осигурим добрата им адаптивност. Без значение дали става въпрос за известяване за направена транзакция чрез SMS, оценяване на риска от измама в реално време (Real Time Scoring) или профилиране на банкоматите, ние разглеждаме нашите възможности за нови предложения, с които да отговорим на нуждите на пазара”, добави Чеймбърс.

За Visa Eвропа

В Европа има над 399 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа. За период от 12 месеца до края на март 2010 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1.4 трилиона евро. 11.2% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 70% от него е направен с дебитни карти Visa.

Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.

Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.

За повече информация: www.visabg.com / www.visaeurope.com

1. В сравнение с посочените от MasterCard 140 милисекунди в статията “Master who plays his cards right” в приложението “Business Life” на Financial Times от 13 септември 2010 г. (страница 14)

2. Услугата Stand In Processing има основна функция в нашето предложение за междубанковата обработка на информацията. Тя позволява на Visa Европа да се справя с исканията за оторизация на транзакциите идващи от издателите на карти спрямо предварително дефинирани параметри за определяне на риска.

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа