Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
08 Октомври 10, 20:11 / Автор: Варненски свободен университет
Ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър” получи „ECTS Label” от еврокомисаря по изследователска дейност и наука
Единственият български университет бе удостоен със знака за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити на официална церемония в Антверпен, Белгия. Ректорът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” проф. д.и.н Анна Недялкова получи знака „ECTS Label” за успешно прилагане на Европейската система за натрупване и трансфер на кредити. Това стана на официална церемония този вторник (05 октомври 2010 г.) в белгийския град Антверпен. Знакът е връчен на проф. д-р Анна Недялкова лично от еврокомисаря по образование, култура, многоезичие и политика на младежта Андрула Василиу. Тази година общо 30 европейски университета са подали документи да бъдат одитирани от независимите експерти на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура за получаване на „ECTS Label”, но само 5 от тях са отговорили на високите изисквания по процедурата.
ВСУ „Черноризец Храбър” е единственото българско висше училище, удостоено с европейския знак за натрупване и трансфер на кредити. След получаване на почетния знак „DS Label” миналата година, това е второто голямо признание на Европейската комисия за Варненския свободен университет.

В еврозоната има 54 висши училища - носители на „DS Label”, но малко са тези, които имат и двата сертификата, подчерта проф. д-р Анна Недялкова. Според нея високите отличия нареждат ВСУ „Черноризец Храбър” сред първите 20 университета в Европа със статут на съветник на ЕК в сферата на висшето образование и прилагането на Болонския процес.

Знакът „ECTS Label” удостоверява високата оценка на ЕК за успешно прилагане на кредитната система и гарантира безусловното признаване на кредитите, придобити в университета във всички страни. Като сертификат на ЕС той гарантира мобилността на студентите и улеснява обучението им в различни образователни институции.

Ако „DS Label” прави дипломата ни автоматично призната в Европа и страните, които зачитат европейското образование, то „ECTS Label” издига образа на университета като откровен и благонадежден партньор в европейското и международно сътрудничество, подчерта ректорът на проф. д-р Анна Недялкова. Според нея двата европейски знака утвърждават качеството и прозрачността на обучението, нивото на преподаване и общите условия за получаване на образователно-квалификационните степени „бакалавър” и „магистър”.

ВСУ „Черноризец Храбър” обучава над 12 хил. студенти в 49 акредитирани бакалавърски и магистърски програми. Той е едно от най-големите висши училища в България, акредитирано от НАОА с най-висока оценка за максималния срок от 6 години.

Европейската система за трансфер и натрупване на кредити (European Credit Transfer and Accumulation System - ECTS) се използва в цяла Европа за трансфер на кредити при мобилност на студенти и натрупване на кредити - образователни пътеки, които водят до получаването на образователна степен. Освен, в сферата на висшето образование, тя може да се прилага и към други форми за учене през целия живот.

Конкретно, европейските отличия ECTS и DS Label помагат на студентите да избират най-добрите университети за продължаване на своето образование, както и да участват в програми за мобилност. Техните квалификации се признават в различни страни, което е предпоставка за успешна професионална реализация на младите хора.

За Контакти: www.vfu.bg

Източник:
www.vfu.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5392