Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
19 Октомври 10, 10:23 / Автор: Варненски свободен университет
Черноморско бизнес училище - един от проектите, които ВСУ „Черноризец Храбър” предлага на партньорите си
Над 100 учени и политици от 8 черноморски държави обсъждат работещи модели за академично и политическо сътрудничество в Черноморския регион. Основаването на Черноморско бизнес училище за топмениджъри и много други конкретни работещи форми на академично и политическо партньорство ще бъдат обсъдени по време на Международната конференция „Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион”. Научният форум се организира от 18 до 20 октомври във Варна от Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” и Фондация „Конрад Аденауер”. Това съобщи при представянето на програмата и участниците в конференцията проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на висшето училище.
:Темата на събитието е сред приоритетите на двете организации, а нейната актуалност и значимост за бъдещето на България и на Черноморския регион, както и приносът й за развитието на обединена Европа не подлежи на съмнение, подчерта проф. Недялкова.

Имаме нужда от обща визия за развитието на Черноморския регион. Затова се нуждаем както от политическа, така и от научна дискусия и анализ на конфликтите в региона, каза д-р Андреас фон Белов, ръководител на фондация „Конрад Аденауер” за България. Според него проблемите могат да се решат по-лесно на кръгла маса, като тази, която фондацията и Варненския университет организират в рамките на конференцията.

България е част от Евроатлантическия блок, но тя също така е сред държавите от Черноморския регион. Смятам, че опитът ни от съвместните инициативи в НАТО и ЕС ще ни помогнат при вземането на решения в черноморската общност. Това заяви Моника Панайотова, председател на парламентарнта комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, която също присъстваше на представянето на програмата на събитието.

Организираме две дискусии – политическа за актуалните проблеми на Черноморския регион и научно-експертна, която да дефинира конкретни работещи форми на академично партньорство. По този начин университетите ще заемат подобаващата им се роля в създаването на едно черноморско партньорство за устойчиво развитие на региона, каза ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър”.

В двата панела – политически и научно-експертен ще участват над 100 учени и политици от 8 черноморски държави – България, Германия, Грузия, Гърция, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, потвърди проф. д.ик.н. Анна Недялкова.

Заради значимостта на събитието за страната ни, на конференцията ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, Моника Панайотова от парламентарната комисия по европейски въпроси и Н. Пр. Иван Петков, посланик на МВнР със специални поръчения за Черноморския регион. Като приветствие към участниците в научната среща Петков ще направи изявление на тема „Значимостта на Черноморския регион за България”, уточни проф. Недялкова.

Очакванията от първата сесия са страните участнички във форума да приемат обща рамка за съвместни действия в ключови области като енергийна сигурност, околна среда, трансгранично сътрудничество, проблемите на региона в глобален аспект, черноморското образователно и информационно пространство, подчертаха организаторите.

Във втората сесия – на научно-експертно ниво, са поканени водещи български и чуждестранни учени и експерти, които работят в областта на черноморското сътрудничество. Те ще участват в кръгла маса на тема: „Научни институции, мозъчни тръстове край Черно море, възможности за нови връзки, съвместни проучвания и научно сътрудничество”. Ще бъдат изнесени и доклади за оценка на възможностите и перспективите за партньорство в европейската оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черно море 2007 – 2013”.

Обект на обсъждане и договаряне от страна 8-те държави участнички ще бъдат пет проекта за сътрудничество в Черноморския регион. Като в края на конференцията да бъде приет документ, който да подкрепи партньорството между политика, наука и бизнес в реализацията на Черноморската и Дунавската инициативи. По всеки от петте проекта вече са назначени координатори от Варненския свободен университет.

На изключителен интерес още при неофициалното му представяне на участниците във форума се радва междууниверситетският проект за създаване на Черноморско бизнес училище за топмениджъри. По предварителни планове основната учебна база ще бъде във ВСУ „Черноризец Храбър”. Част от академичния процес ще бъде в останалите черноморски държави, като навсякъде ще се търси сътрудничеството на най-добрите бизнес структури и компании. Занятията ще се водят на английски език, а целият учебен процес ще бъде гъвкав и съобразен с променящите се икономически и бизнес тенденции, каза проф. Недялкова.

За Контакти: http://vfu.bg/

Източник:
http://vfu.bg/

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1336