СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

14 Ноември 10, 20:46 / Автор: Вестник "Пари"
Вестник Пари ще издаде мащабно проучване за най-големите български компании и техните собственици
„100-те Най – богати българи” е класация на хората, които произвеждат богатството в България.
14 ноември 2010 г., София

За изданието:
„100-те Най-богати българи” е специално издание на в. „Пари“, част от шведската медийна група Bonnier Business Press. То представлява проучване на най-големите български компании и техните собственици. За разлика от всички досегашни класации, „100-те Най-богати българи” анализира данните от официалните финансови отчети и прави собствена оценка на фирмите по метода на пазарните аналози. За целта сме съчетали разработеното за подобни издания в други страни ноу-хау на Bonnier Business Press, с експертизата на професионални анализатори от България. Резултатът е класация, която освен интересно четиво ще бъде и източник на полезна информация. Тя дава подробна картина на бизнес средата в България и на хората, които произвеждат богатството в държавата.

Малко за методиката, която използваме:
Класацията подрежда участниците според размера на притежавания от тях бизнес. В нея влизат както публични компании, така и дружества със затворена акционерна структура. Личното имущество не е критерий в оценката ни. В класацията не участват компаниите, които са изцяло чужди, и дружествата, които са държавна и общинска собственост.
„Освен за класацията, „100-те Най-богати българи” ще разкаже за някои от интересните бизнес истории и ще анализира резултатите. “Част от имената са познати лица, други ги наричаме нашата „изненада”“, казва Сибина Кръстева, главен редактор на изданието. Да се направи подобно издание във време на криза и в държава като България е трудно, защото светът на богатите се оказа добре пазена крепост. Екипът на списанието обаче е амбициран да повтори експеримента си и догодина.
„Очакванията на активните хора в страната ни са, че подобни издания ще анализират и обяснят капитала. И ще превърнат предприемачите, които създават продукт и работни места, в успешни и уважавани личности. Изследване на белия капитал в България е възможно”, e мнението на Лилия Апостолова, изпълнителен директор на в. „Пари”.

Кога да го очакваме?
„100-те Най-богати българи” ще излезе на 30 ноември и ще бъде и любопитно четиво и красиво издание. Нещо като подарък за празниците. Изданието ще се продава в търговската мрежа на Lagardere, книжарници Пингвините, Orange center, книжарници Хеликон, бензиностанциите OMV, Shell и други добри локации. Всички настоящи абонати на в. „Пари“ ще получат изданието като подарък.

За контакти и повече информация:

Сибина Кръстева
Главен редактор