Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
21 Декември 10, 14:56 / Автор: AMI Communications
Проучване на Visa Европа показва, че тази седмица е най-натоварена за търговците
София, 21.12.2010 г. Според проучване поръчано от Visa Европа 34% от българите ще направят своите покупки за Коледа през тази седмица (20-23 декември). Изследването, проведено сред жителите на 9 от най-големите градове в страна, също показва, че тази година най-щедри ще са хората на възраст между 35-44 години. Те планират да изхарчат или вече са изхарчили средно по 266 лева за подаръци, следвани от жителите на морските градове със средно по 261 лева.
Хората на възраст между 35 и 44 г. ще са най-щедри този сезон, а жителите на Бургас ще направят най-скъпите подаръци

София, 21.12.2010 г. Според проучване(1) поръчано от Visa Европа 34% от българите ще направят своите покупки за Коледа през тази седмица (20-23 декември). Изследването, проведено сред жителите на 9 от най-големите градове в страна, също показва, че тази година най-щедри ще са хората на възраст между 35-44 години. Те планират да изхарчат или вече са изхарчили средно по 266 лева за подаръци, следвани от жителите на морските градове със средно по 261 лева.

30% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си само седмица преди Коледа (13-19 декември). Това прави последните две седмици преди празника най-натоварените за търговците, като общо 64% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки межди 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 20% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 12% ще изчакат последния възможен момент – денят преди Коледа.

По-голямата част от анкетираните (31%) са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 26%, които възнамеряват да направят покупки за между 200-299 лева. Въпреки това хората от морските градове ще бъдат измежду най-щедрите тази година. Жителите на Бургас са първи по този показател от всички градове в страната, като планират да изхарчат средно по 276 лева.

Най-голямата част от извадката (65%) ще изхарчат същото или по-голямо количество средства за подаръци в сравнение с предишната година и само малко над две трети (35%) ще изхарчат по-малко от 2009 г.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа България, коментира: „Нашето изследване показва, че много хора тепърва ще направят своите покупки за Коледа и планират да изчакат последния момент преди празника, за да купят подаръци си. Определени сектори ще имат поводи за радост, като търговците на дрехи, играчки и козметика, както сочи нашето проучване. Надяваме се, че всички ще успеят да купят подаръци, които ще направят получателите им щастливи и ще направят това по най-лесният, удобен и сигурен начин.“

Когато са попитани на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (41%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна по-голямата част от мъжете (43%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга / приятелка).

Данните от изследването показваха и някои несъответствия между това, какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са закупили дрехи (25%), играчки (15%), козметика (14%), коледни сувенири (9%) и книги (6%). За сравнение същите хора са посочили, че очакват да намерят под коледната елха – билети за екскурзия до екзотична дестинация (7%), парфюм (6%), бижу (6%), кола (4%) или лаптоп/компютър (4%).

Наблюдава се силна тенденция в избирането на разплащателната карта като предпочитано средство за разплащане най-вече заради удобството, което предлага. Повече от половината (57%) от картодържателите платили или възнамеряващи да платят своите подаръци с дебитна карта за заявили, че намират този начин за плащане по-удобен от парите в брой. Удобството е основен стимул и за хората (80%) платили или планиращи да платят своите подаръци с кредитна карта. Въпреки това повечето картодържатели ще платят за своите подаръци в брой.

„Тъй като повечето от нас ще направят своето коледно пазаруване в последните дни преди празниците сигурността и удобството ще бъдат от най-голямо значение, както винаги. Използването на дебитните и кредитните карти Visa в магазина ще ви спести доста време и, както нашето проучване показва, това е по-удобен начин за разплащане, отколкото парите в брой“, казва Райчева.

Следващите няколко съвета ще ви помогнат да управлявате своите плащания и да използвате картатите по-сигурно:

В къщи
- Пазете касовите си бележки и разписки от банкомати - сравнявайте ги с Вашата карта или банково извлечение
- Ако някоя от сумите е неправилна или забележите транзакция, за която не си спомняте, незабавно се свържете с банката/институцията, издала Вашата карта
- Пазете списък с номерата на Вашите карти, както и телефонните номера, на които трябва да се обадите, в случай, че изгубите картата или я откраднат
В магазините
- Проверявайте касовата бележка или касовия апарат, за да се уверите, че сумата е правилна, преди да оторизирате транзакцията, като се подпишете или въведете вашия ПИН
- Уверете се, че продавачът Ви е върнал картата заедно с Вашето копие от касовата бележка
- Покривайте ръката си, когато въвеждате Вашия ПИН - уверете се, че никой не наднича през рамото Ви


(1) Проучването е проведено, чрез телефонно интервю сред 300 български граждани на възраст между 18 и 55 години, живеещи в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана. Изследването е извършено от Синовейт България в периода 07-10 декември 2010 г.

За Visa Eвропа
В Европа има над 400 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа. За период от 12 месеца до края на март 2010 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1.4 трилиона евро. 11.2% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 70% от него е направен с дебитни карти Visa.
Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.
Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.

За повече информация:
www.visabg.com / www.visaeurope.com

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа,
т: 02 / 989 51 15, 0885 769 556, @: martin.maev (at) amic.bg

Източник:
AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1149