Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
25 Януари 11, 12:37 / Автор: AMI Communications
45% ръст на плащанията с карти Visa в България
София, 25 януари 2011 г. Броят на транзакциите, направени на мястото на покупката с карти Visa през 2010 г., сe е увеличил с 45% спрямо 2009 г., според данните, обявени днес от Visa Европа. Българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой. През 2010 г. 2,3% от индивидуалния потребителски разход у нас е направен с карта Visa и възлиза на 535 милиона евро.
 - Изхарчените средства с Visa в Европа се увеличават до 1 на всеки 8 евро
- За 12 месеца са изхарчени 1 трилион евро с карти Visa в Европа

София, 25 януари 2011 г. Броят на транзакциите, направени на мястото на покупката с карти Visa през 2010 г., сe е увеличил с 45% спрямо 2009 г., според данните, обявени днес от Visa Европа(1). Българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой. През 2010 г. 2,3% от индивидуалния потребителски разход у нас е направен с карта Visa и възлиза на 535 милиона евро.

Изхарчените средства с карти Visa в цяла Европа нарастват с повече от 16% през 2010 г., което се равнява на 1 трилион евро. Този ръст в момента означава, че 1 на всеки 8 евро в Европа е изхарчено с карта Visa, което е повишение спрямо 1 на всеки 9 евро, постигнато през 2009 г.

“Тези два важни успеха, а именно увеличението на броя на плащанията на мястото на покупката с 45% и намаляването на средната стойност на транзакциите с 15,3% показват, че българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой, дори когато става въпрос за дребни покупки. Друг важен показател в това отношение е увеличението с 25,3% на средния брой транзакции, извършени на една карта. Този успех е постигнат с качество на услугата, която осигуряваме на потребителите, и все по-големият брой търговци, които приемат картови разплащания в страната“, каза Никос Кабанопулос, Вицепрезидент, Директор за Гърция, Кипър и България, Visa Европа при представяне на резултатите за страната.

Постоянен ръст на разплащанията с дебитни карти Visa
Дебитните карти са предпочитаният метод за разплащане както в България, която е традиционно дебитен пазар, така и в цяла Европа. Повече от 83% от всички изхарчени средства в страната са направени с дебитните карти на компанията. Това е ръст от 7,58% на годишна база и увеличение с 26,7% при броя на тразакциите с дебитни карти.

Ситуацията в цяла Европа е сходна, като повече от 70% от изхарчените средства с карти Visa са направени с дебитни карти, което е ръст от 20% на годишна база за сумата изхарчени средства и 19% при броя на тразакциите.

Дебитните карти Visa са се увеличили с над 12% както в страната, така и в Европа. България е една от четирите страни, в които вече втора година се издава най-сигурната дебитна карта, отговаряща на изискванията на SEPA – V PAY. Броят на тази карта е нараснал с 247% през 2010 г. спрямо 2009 г. в България, а общият брой V PAY карти, издадени в Европа, надвишава 14 милиона.

Марк Антипов, Управляващ директор “Развиващи се пазари” във Visa Европа, коментира резултатите на компанията за цяла Европа: “Въпреки нестабилната икономическа ситуация през 2010 г., качеството на услугите и нашите непрекъснати инвестиции в нови технологии поддържат растящата употреба на картите Visa в Европа. През последните десет години делът на Visa Европа от индивидуалния потребителски разход е нараснал повече от два пъти - от 5,6% до 12,5%. За следващата 2011 г. ние си поставяме за цел да се превърнем в предпочитания начин за плащане на все повече и повече европейци.“

„От решаващо значение за тези добри резултати е качеството на услугата, която предлагаме. То е постигнато благодарение на нашите инвестиции в технологии и иновации, които за последните шест години са на стойност 1 милиард евро. Половин милиард са инвестиции ни за изграждането на най-бързата и надеждна междубанкова система за обработка на транзакциите в Европа. И половин милиард - за разработването на иновативни технологии като чип и PIN, безконтактни и мобилни разплащания, както и решения за електронна търговия“, допълва Антипов.

Измами и сигурност
Успехът на чип и PIN технологията допринесе значително за продължаващия спад на измамите в цяла Европа през 2010 г., като съотношението на измами спрямо продажби е спаднало с 14% и е намаляло до 0,049%. Най-малко измами има в страните, където банките членове издават предимно карти с чип и PIN, каквато е най-сигурната дебитна карта V PAY, при която до момента няма нито една регистрирана измамна транзакция. Измамите при електронната търговия от своя страна регистрират спад поради въвеждането на услугата Verified by Visa от издателите на карти и търговците.

Visa Европа прилага и допълнителни инициативи за предотвратяване на измами чрез възможностите на своята система за обработка на транзакциите. Пример за подобна инициатива е оценяване на риска от измама в реално време (Real Time Scoring). Анализът и оценката на риска, които могат да се извършват от тази система в реално време, довеждат до 28% увеличение при засичането на измамни транзакции.



За Visa Eвропа
В Европа има над 419 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа. За период от 12 месеца до края на септември 2010 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1,5 трилиона евро. 11,5% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 70% от него е направен с дебитни карти Visa.
Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.
Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.
За повече информация: www.visabg.com / www.visaeurope.com

(1) Резултатите са валидни за периода от септември 2009 г. до септември 2010 г.

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа,
т: 02 / 989 51 15, м: 0885 769 556 и @: martin.maev (at) amic.bg

Източник:
AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0288