Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
14 Февруари 11, 17:45 / Автор: Сдружение "Културни проекти"
Министър Трайчо Трайков посети Източната тракийска могила в с. Караново в Деня на Археолога
В Археологическият комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от средата на 1 в. сл. Хр.” са експонирани уникални тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата й украса
14.02.2011 г., с. Караново. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посети днес Археологическият комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от средата на 1 в. сл. Хр.” в с. Караново, близо до гр. Нова Загора. Посещението е част от министерската обиколка на паметници на тракийското културно-историческо наследство, която включва и Старосел, Долината на тракийските царе, Татул и Перперикон.

Археологът Веселин Игнатов и реставраторката Силвия Борисова представиха пред гостите проекта по откриване и възстановяване на тракийската гробница.

Археологическият екип се е заел със задачата да възстанови гробницата във вида, в който е била при създаването си. В момента се работи върху реставрация на антична тоалетна кутия в нейната цялост - бронзови панти, орнаменти и стени от нетрайни материали.

Веселин Игнатов обяви и началото на съвместен проект на Историческия музей в гр. Нова Загора и Германо-римския музей в гр. Майнц в Германия, който ще позволи да бъдат реставрирани оръжията на траките, както и кожи и тъкани, намерени при разкопките.

На 16 февруари ще започне работа и междуведомствена комисия, в която влизат представители на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националния институт за паметници на културата, Националния археологически музей при БАН, Областната администрация в гр. Нова Загора и др. Комисията ще трябва да удостовери границите и статута на археологическия обект. Изготвените документи ще бъдат използвани за подготовка на проекти, свързани с привличане на европейско финансиране.

Информация за проекта

От средата на 2009 година Сдружение „Културни проекти” и ОББ подкрепят работата на археолозите от Исторически музей - Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. Банката подкрепя музея и за предстоящата 2010 година. До момента банката е отделила близо 100 000 лева за това сътрудничество.

Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките. Така за българската история бе запазена тракийската колесница четириколка, открита през есента на 2008 година в Източната могила.

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант

Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web: www.culturalprojects.org

Източник:
Сдружение „Културни проекти“

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5488