Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
18 Февруари 11, 17:32 / Автор: Български форум на бизнес лидерите
Райфайзенбанк, Хюлет-Пакард България, Глобул, Данон Сердика и Майкрософт България са сред големите победители на БФБЛ Годишни награди за отговорен бизнес 2010
59 проекта се състезаваха за най-престижните отличия за корпоративна социална отговорност в България

София, 18 февруари
59 социално-отговорни проекта се състезаваха за най-престижните награди за отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ). За осма поредна година БФБЛ връчи отличия на компаниите, определени от независимо жури от 12 човека, като най-заслужили.

За втора поредна година, изпълнителната власт оказа голямо внимание и демонстрира подкрепа към бизнеса и компаниите, ангажирани със социално-отговорни проекти. Сред официалните гости на церемонията бяха министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова, Тотю Младенов, Сергей Игнатов и Свилен Нейков. Посланикът на Великобритания, Н.Пр. Стийв Уилиамс и други дипломати също уважиха събитието. Повече от 250 представители на бизнеса се събраха, за да научат кои са отличените социално-отговорни проекти за 2010.

Министър Трайчо Трайков връчи призовете в категорията „Инвеститор в обществото”. Победител тази година е Райфайзенбанк за дарителската кампания „Избери, за да помогнеш”, разработена с цел оказване на реална помощ за устойчиви проекти от четири сфери на обществения живот - здравеопазване, социална сфера, опазване на околната среда и култура и образование. Втора награда бе отсъдена на Виваком за създаването на VIVACOM Институт за детско психично здраве и развитие в София, част от дългосрочната социална програма на телекома в подкрепа на децата с аутизъм, дислексия и други специфични психични състояния. С трета награда бе отличена АстраЗенека България за проектът „Повишаване на информираността на обществото за риска от сърдечно-съдови заболявания”.

Призовете в категория Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд връчи министър Тотю Младенов. Г-жа Саша Безуханова, генерален директор, прие приза на Хюлет-Пакард България за първа награда за проект, даващ възможност на младите специалисти да придобият опит в международна среда, като работят в екип с водещи световни компании, клиенти на НР. Подгласници в тази категория бяха Мобилтел за инициативите си, свързани с ангажираността на служителите и удовлетвореността им от компанията като работодател. ЧЕЗ България бе отличена с трето място за дейностите си по осигуряване на необходимите условия и среда за професионално, кариерно и личностно развитие на своите служителите.

„Темата за околна среда е актуална и всички трябва да участваме в процеса за намаляване ефектите, който оказваме върху нея”, заяви министър Нона Караджова, която връчи първа награда в категория Инвеститор в околната среда на Globul. Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика", прие отличието за програмата GLOBUL Green, представляваща съвкупност от дългосрочни проекти, насочени към отговорна употреба на ресурси и материали, развиване и предлагане на устойчиви продукти и услуги и публично-частни партньорства за реализиране на национални, дългосрочни проекти с висока значимост за опазване на околната среда. Този приз отваря вратата на компанията и към Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2012 г. в Брюксел. Втора награда бе отсъдена на Кока-Кола България за “Моят зелен град”, дългосрочна инициатива, която се провежда от системата на Кока-Кола в България в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и Столична община. Трето място грабна Ей И Ес Гълъбово за „Технически проект за почистване на река Соколица”, който вклюва проучване и прилагане на мерки за намаляване системните наводнения при интензивни валежи на село Обручище от преминаващата през селото река Соколица.

Голямата награда в категорията Маркетинг свързан с кауза връчи министър Свилен Нейков на Данон Сердика и Фондация „Димитър Бербатов” за съвместен социален проект за грижа за децата на България – под надслов „Активни и здрави”. Проктър & Гембъл бе отличена с второ място за кампанията “Шанс за живот, шанс за нови спомени”, създаваща чрез дарителска и образователна программа, обществено знание и солидарност за подпомагане на 6000 деца раждани преждевременно в България. Трето място бе отсъдено на Е.ОН България за цялостната концепция под надслов „Моята енергия за промяна”, целяща повишаване на информираността и насърчаване на енергийно ефективно поведение у потребителите на електроенергия.

„Изходът от кризата се намира в образованието”, заяви министър Сергей Игнатов, който връчи наградтие в катеогирията Инвеститор в знанието. Георги Ранделов, изпълнителен директор, прие отличието за първото място на Майкрософт България за образователния проект „Дигитален клас“. Проектът е насочен към въведждането на Облак услуги, базирани на Microsoft Live@Edu платформа, в К-12 сегмента на българската образователна система. Той се изпълнява с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката, чрез регионалните инспекторати по образование, като част от глобалната програма на Microsoft „Партньори в обучението”.
Мусала Софт взе второ място за дейностите си през последните 10 години насочени към преодоляването на недостига на знания в областта на ИТ между висшите училища, университетите и реалния бизнес. Трето място в категорията получи Астра Зенека за проекта „Младите хора и бъдещето- подкрепа за разгръщане на потенциала на младите хора в България”.

Райфайзенбанк бе отличена с наградата Енгейдж. Нейният носител се определя от Международния форум на бизнес лидерите, Великобритания, чиито основен критерий е степента на ангажираност и участие на служителите при реализирането на номинирания проект и за цялостен принос на служителите за обществено-полезни каузи.

Розаимпекс получи специалната награда за цялостна социално-отговорна политика на малко и средно предприятие. Наградата връчи Мария Шишкова, председател на БФБЛ и Управляващ съдружник на AIMS Human Capital България и Македония.

Журито на наградите се председателства за втора поредна година от г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на Столична община. Тя поздрави Форума за организирането на Наградите за отговорен бизнес, като отличен инструмент за стимулирането на тези, които реализират социално-отговорни проекти. Членове на журито тази година бяха: г-н Тотю Младенов, Министър на труда и социалната политика, Н. Пр. Стийв Уилиямс, Посланик на Великобритания в България, г-н Цветан Симеонов, Председател на Българската търговско промишлена палата, г-н Божидар Данев, Председател на Българската стопанска камара, г-н Васил Велев, Председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал, г-жа Красимира Величкова, Изпълнителен директор на Български дарителски форум, г-жа Елица Баракова, Изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България”, г-жа Миряна Велкова, Директор на Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, г-н Теодор Захов, Акционер „Икономедия”, Васко Райков, Председател на Делойт България, г-жа Таня Радочай, Постоянен представител на УНИЦЕФ за България, г-жа Веселина Кавръкова, Програмен ръководител WWF България и г-н Лъчезар Цоцорков, Изпълнителен директор Асарел Медет.

Целта на Годишните награди за социално отговорен бизнес е да покажат, че успешният бизнес и инвестицията в обществото вървят ръка за ръка, както и да демонстрират най-добрите примери в подкрепа на тази идея. Критериите, въз основа на които бяха определени победителите, са полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на целия екип на компанията в осъществяването на проектите, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и оценка от страна на обществото.

Годишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ са национални и по принцип за тях могат да бъдат номинирани компании от цялата страна, независимо от големината или сектора, в който работят.

Компаниите, които участваха с проекти за 2010 година са: Ей И Ес Гълъбово, Амджен България, Анубис-Булвест, Артекс Инженеринг, АстраЗенека България, Аурубис България, Белла България, БНП Париба България, БТАПОИИ, ЧЕЗ България, Челопеч Майнинг, Ситибанк Н.А. – клон София, Кока-Кола ХБК България, Данон Сердика, Е.ОН България, Еврофутбол, ЕВН България, Глобул, Хепи, Хюлет Пакард България, ITCE, Каменица, Камара на архитектите в България, Крестън Булмар, Майкрософт България, Моторола, Мтел, Мусала Софт, P&G България, Корпус на мира в България, Пощенска банка, Райфайзенбанк България, Роза Импекс, Санофи-Авентис, СОУ „Васил Кънчев” Враца, Виваком и Загорка!

Българският форум на бизнес лидерите е асоцииран с Международния форум на бизнес лидерите и е водещата организация в България, която поощрява и развива корпоративната социална отговорност като задължителен елемент от работата на всяка компания. Членовете на Форума са успешни български и международни фирми и организации, които съзнателно спазват принципите, посочени в Стандарта за бизнес етика, изготвен от БФБЛ. Броят на компаниите, подписали и приели Стандарта като част от своята корпоративна политика, надвишава 1500 в цяла България.

За допълнителна информация за компаниите и проектите, участвали в 8-то издание на Наградите за отговорен бизнес: 

Станислава Пейчева, Български форум на бизнес лидерите, тел: 986 52 02, GSM: (+359 888) 12 55 04, e-mail: office@bblf.bg, www.bblf.bg

Източник:
Български форум на бизнес лидерите


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1916