Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
28 Февруари 11, 18:11 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” ще отпразнува 60-годишнината си през цялата 2011 година с богата програма от събития
За юбилея са планирани концерти и спектакли с най-атрактивните програми на Ансамбъла, концерт със симфоничния оркестър на БНР, събор „От Витоша по-високо нема”, детски спектакъл, изложба и – разбира се - централен Тържествен концерт в зала 1 на НДК.
28.02.2011 г., София. Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” обяви днес богатата си програма от събития за отпразнуване на 60-годишнината на обичания от всички музикално-танцов състав. През цялата 2011 година е предвидена богата програма от събития, които включват концерти, спектакли, участие във фестивали и изложба.

Честването на юбилея ще бъде открито през март 2011 година с оперетата „Българи от старо време”, съвместна продукция с Музикален театър „Стефан Македонски”. През април ще се състои Великденски концерт, а централния Тържествен концерт ще се проведе през май.

Програмата на събитията включва премиери на детския спектакъл „Клан, клан - недоклан”, концерти с класиката на Ансамбъла, концерт-спектакъла „Диви ягоди”, концерт „Солистите на Ансамбъл „Филип Кутев”, участие във Втория фолк фест „От Витоша по-високо нема”, издаване на CD с класически хитове, Концерт със симфоничния оркестър на БНР, Бенефис на солистите – певци и танцьори на Ансамбъла, навършили 80 години, Хоров концерт „Бисерите на Филип Кутев”, изложба на костюми от колекцията на Ансамбъла и авторски скици към тях на художничките Нева Тузсузова и Венера Наследникова в Етнографския музей (част от Институт за етнология, фолклористика с етнографски музей) и др.

През 1951 г. знаменитият български композитор Филип Кутев осъществява една своя мечта – да създаде нов музикално-танцово сценичен жанр, който да охудожествява на сцената българския фолклор, давайки му нов живот. Така Ансамбълът се превръща в едно ново за културата на България явление, което постепенно се превръща в модел за създаването на много подобни ансамбли у нас. Неговата продукция излиза извън границите на страната ни, превръщайки се в културен феномен, повлиял и на световната култура. В момента по цял свят има стотици хорове, танцови състави и ансамбли, които изпълняват български фолклор.

„Ансамбъл „Филип Кутев” от създаването си до днес следва своята историческа мисия, не остъпвайки в нито един момент на професионализма и художествено-естетическите критерии. Същевременно ние обогатяваме и развиваме репертоара си, обръщайки се както към неексплоатирани фолклорни източници от богатото българско наследство, така и към стойностни композитори и хореографи, които да ги претворят сценично” – каза проф. Елена Кутева, директор на Ансамбъла.

Организацията на събитията, свързани с 60-годишнината на Ансамбъл „Филип Кутев”, е поверена на Организационен комитет с председател министъра на културата Вежди Рашидов. Негови членове са проф. д-р Михаил Букурещлиев, бивш Директор на Ансамбъл „Филип Кутев”, проф. дин Лозанка Пейчева, директор на Института за етнология и фолклор с Етнографски музей, проф. Димитър Момчилов, ректор на НМА „Панчо Владигеров”, проф. Жени Захариева, председател на СБМТД, Жана Иванова, управител на издателска къща „Жануа’98”, и проф. д-р Елена Кутева, директор на ДФА „Филип Кутев”.

Събитията, свързани с 60-годишния юбилей на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, са изключително атрактивни за любителите на българската фолклорна музика и танци. Те ще се проведат в периода март-декември 2011 година в София и в градове от страната. Събитията са подкрепени от държавните институции в България, като организаторите разчитат и на финансовата помощ на компании и организации.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903 – 1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на формата и стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатия и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.

За допълнителна информация:

проф. д-р Елена Кутева
директор на ДФА „Филип Кутев”
Moб. тел.: + 359 (896) 866 662
E-mail: philipkoutev@gmail.com

За медийни запитвания:

Стоян А. Стоянов
Комуникационна агенция PRoWay
Moб. тел.: + 359 (879) 646 648
+ 359 (888) 889 811
E-mail: stoyanov@proway.bg

60 – години Ансамбъл „Филип Кутев”
Програма по месеци

М а р т

18.03. / 19.03.
„Българи от старо време” *
Ко-продукция с Музикален театър „Стефан Македонски”

А п р и л

08.04.
„Екипът” **
Зала НМА „Панчо Владигеров”

26.04.
„Великденски концерт”
Зала Музикален и танцов център – София
(Музикален театър „Стефан Македонски”)

М а й

18.05.
Откриване на изложба „ 60 години Ансамбъл „Филип Кутев”
Етнографски музей

25.05.2011.
Тържествен концерт-честване *
НДК 1

Ю н и

Бенефис на солистите – певци и танцьори на Ансамбъла, навършили 80 години

Ю л и

02./03.07
ІІ фолк фест „От Витоша по-високо нема”
Витоша – поляни до творчески дом на СБК

А в г у с т

09.08.
Концерт за Световен византоложки конгрес *
Крипта към храм-паметник „Александър Невски”

О к т о м в р и

„Диви ягоди”
На сцената на Музикален театър „Стефан Македонски”

Солистите на Ансамбъл „Филип Кутев” *

Н о е м в р и

„Клан-клан недоклан” – детски спектакъл *
Младежки театър „Николай Бинев”

Д е к е м в р и

Концерт със симфоничния оркестър на БНР *
Зала „България”

„Бисерите на Филип Кутев „ *
Концерт
Зала „България”

* премиери
** второ изпълнение

Източник:
Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5395