Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
05 Април 11, 14:02 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Възстановка на тракийска колесница ще гостува в Археологическия музей до 20 април
Изложбата „Блясъкът на Вечността – Двуколката от село Караново, Новозагорско” представя традициите и опита на траките в производство на колесници и мястото на колесниците в погребалните им ритуали
От 5 до 20 април ще продължи изложбата „Блясъкът на Вечността – Двуколката от село Караново, Новозагорско” в Национален археологически институт с музей при БАН в София. Изложбата ще представи възстановка на тракийската колесница, открита през 1976 година от археолога Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, представена за първи път пред българската публика през 2009 година от ОББ, Сдружение „Културни проекти” и Община Нова Загора.

Експозицията прави паралел с подобни двуколки, наречени „цизиум”, масово използвани през римската епоха, представя традициите и опита на траките в изработката на колесници, разказва за ежедневието на тракийската аристокрация от 1 - 2 век, след Хр., чиито възможности да притежават луксозни битови стоки и превозни средства нараства неимоверно след икономическия разцвет, който земите на Тракия, изживяват след присъединяването им към Рим.

„Невероятна изложба, плод на един екип, който няколко години работи върху откриването и реставрирането на тези експонати, и го прави по високи международни стандарти“, заяви Тодор Чобанов, заместник-министър на културата. „Благодаря изключително много на помощта на Обединена българска банка, без чието партньорство нямаше да можем да видим тези исторически ценности“, допълни той.

Изложбата представя и пресъздава подготовката за пътя към отвъдния свят - погребалните ритуали на траките от тази епоха, за чиито особености и традиция може да се съди от находките, открити при разкопките край село Караново. Посетителите ще се запознаят с практиката „погребение на колесница”, включващ ритуалното „убийство” на любимата кола на покойния аристократ, осигуряваща му средство за придвижване в задгробния живот.

Според археолога Веселин Игнатов, чийто екип подготви изложбата, „тракийската двуколка е изключителна – аристократична, луксозна и с меко окачване, като неин аналог може да се намери в римския „цизиум“.

За проекта „Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от Дългата могила”

Възстановката и цялата изложба са създадени от екип на Исторически музей, Нова Загора, под ръководството на археолога Веселин Игнатов и с изключителната работа на арт реставраторката Силвия Борисова, техният колега от Регионален исторически музей Бургас - Константин Господинов, преподавателят по латински и старогръцки Николай Шаранков от Софийски университет, и реставраторката Петя Николова от Национален исторически музей.

Реализацията на проекта става възможна с изключителното съдействие на Обединена българска банка – основен спонсор на начинанието, както и на успешните разкопки, които продължават вече няколко поредни години край село Караново. Значителен принос към осъществяването на изложбата има Сдружение „Културни проекти”, което за първи път направи достояние на широката публика дейността на екипа археолози от Нова Загора по откриване и реконструкция на тракийски колесници.

Научен ръководител на настоящата изложба, а и на целия проект „Реставрация, консервация и експониране на тракийска колесница от Дългата могила”, е археологът Веселин Игнатов. Проектът включва консервирането на уникалната апликация, изработка на възстановка на колесницата, както и консервация и реставрация на запазените елементи от нея, на богатите съдове от погребението, и реализация на пътуваща изложба

За Веселин Игнатов и изследователската му работата му в областта на тракийските колесници

Веселин Игнатов е водещ европейски специалист по антични коли. През 2007 година, при разкопки в местността Триъгълника открива 2 двуколки, а през 2008 г. и 1 четириколка в Източната могила до с. Караново. Материали и снимки за откритията му намират място в американското списание Archaeology.

През 2009 - 2010 година Игнатов продължи с откритията си на Източната могила, изваждайки на бял свят погребение на тракийски аристократ, придружено от уникални дарове - сребърни чаши с изображения на бог Ерос, уникален ритон във формата на охлюв, многобройни оръжия и лични вещи, които в момента се изследват в България и Германия, златни монети, пръстени и други.

Людмил Каравасилев
Мениджър „PR и спонсорство”
ОББ

Източник:
Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5114