Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

26 Май 11, 07:12 / Автор: Агенция НОА ООД
Шампионите в клас АТВ от рали „Тунис”, Тодор Христов и Зорница Тодорова, домакини на фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта”
ПОКАНА ДО МЕДИИТЕ: Шампионите в клас АТВ от рали „Тунис”, Тодор Христов и Зорница Тодорова, с любезното съдействие на фондация We Are Water, представят фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта” Интригуващото приключение от „Дакар 2011” е запечатано от фотографите Стоян Драев, Катерина Божинова и телевизионния оператор Румен Петков. Голямата им страст, офроуд състезанията, ги превежда над 10 000 километра, в които те следват надпреварата в пампасите на Аржентина, пресичат Андите на 4 863 метра надморска височина, прекосяват най-сухата пустиня Атакама и успяват да уловят магнетизма на една земя без вода - невероятни и уникални кадри. Българските участници в престижното състезание „Дакар 2012”, Зорница Тодорова и Тодор Христов, домакини на събитието, заедно с фотографите, автори на изложбата, ви очакват на официалното откриване на 31.05.2011 г. /вторник/, от 11.00 ч., в Експо Баня София, на бул.Мария Луиза №16. Моля, потвърдете присъствието си на тел. 02 939 6090 или e-mail: expo.bath@bg.roca.net
Съобщение за медиите

Шампионите в клас АТВ от рали „Тунис”, Тодор Христов и Зорница Тодорова, домакини на фотоизложбата „Дакар – сбъдната мечта”

На 31 май, българските участници в престижното състезание „Дакар 2012” ще представят в Експо Баня София вълнуващите фотографии на Стоян Драев, Катерина Божинова и телевизионния оператор Румен Петков, направени по време на рали „Дакар 2011”.

Изложбата, организирана със съдействието на международната фондация We Are Water, показва магнетизма на една земя без вода през погледа на авторите, които над 10 000 км. следват надпреварата „Дакар 2011” в пампасите на Аржентина, по склоновете на Андите и през най-сухата пустиня Атакама.

София, 25 май 2011 г. - Наскоро завърналите се с победа от рали «Тунис 2011» в клас АТВ Зорница Тодорова и Тодор Христов (заели съответно първо и второ място) представят в Експо Баня София уникални фотографии от Южна Америка. «Дакар-сбъдната мечта» нарича изложбата Стоян Драев, един от авторите в нея. Той е сред неколцината български фотографи и репортери, отразили първото българско участие на пилотите Тодор Христов и Петър Ценков в най-известната световна надпревара. За Зорница Тодорова също е сбъдната мечта, защото следващата година тя ще бъде първата българка, която ще се състезава в най-трудното на планетата рали, в един отбор с Тодор Христов.

Преди няколко месеца, по време на гостуването на Тодор Христов в предаването «Roca Радио» по «Дарик», в разговор с водещия Ники Кънчев по повод първото българско участие в рали «Дакар», спонтанно се ражда идеята за изложба, която в снимки да допълни разказа за преживяното. За първата си среща с пустинята, пилотът споделя: «Вечерта, преди да влезем в пустинята, ни дадоха пътните книги, разглеждахме ги, рисувахме ги и там пишеше на определени километри „Влез в реката". Зачудих къде е тази река в пустинята. После видяхме, че това наистина е било река преди няколко милиона години най-вероятно. Страшна картина е, защото има много разломи, следи от земетресения. Вода не е имало много отдавна. Състезанието ме накара да осъзная колко ценна е водата за човека.»

Три месеца по-късно, със съдействието на международната фондация We Are Water, столичани и гости на София могат да погледнат през обективите на фотографите Стоян Драев, Катерина Божинова и телевизионния оператор Румен Петков. В началото на годината, в продължение на 15 дни и над 10 000 киломентра, в приключението „Дакар”, те следват надпреварата в пампасите на Аржентина, пресичат Андите на 4 863 м. надморска височина, прекосяват най-сухата пустиня Атакама и успяват да уловят невероятни и уникални кадри. Част от тях са представени на 35 табла и в богата мултимедийна презентация, от 31 май до 22 юни, в изложбената зала Експо Баня София, на бул.Мария Луиза 16.

Това е четвъртата поред изложба, реализирана в нетрадиционното културно пространство със съдействието на фондация We Are Water, след две фотоизложби от конкурса „София – с обич за водата” на сдружение „Аз обичам водата” през 2009 г. и 2010 г., и изложбата „Вода, тяло, дух” на художниците Емил Янакиев – живопис и Минко Попдимитров – керамика, показана в края на 2010 г.

С подкрепата на настоящата изложба, международната фондация We Are Water отново извежда на преден план темата за водата, с акцент върху отрицателното въздействие на недостига на чисти водни ресурси в света, за необходимостта от тяхното съхраняване, и за повишаване на културата на потребление на водата.

За авторите:

Стоян Драев се занимавая с фотография от 10 години. Голямата му страст са офроуд спортовете и големите състезания. Снимал е участията на български пилоти в Германия, Гърция, Албания, Франция, Аржентина и Чили.

Румен Петков е телевизионен оператор. Снима с апарат и камера от 12 години. Не е пропуснал нито едно спортно събитие в моторните спортове. Снимал е репортажи от стартовете на „Формула 1”, европейски и световни шампионати. Интервюирал е десетки звезди в моторните спортове. Отразявал е подготовката и участията в европейски и световни шампионати на Тодор Христов в последните 10 години. Връх в неговата кариера е предизвикателството „Дакар”.

За домакините:

Зорница Тодорова е родена във Велико Търново. Работи като архитект в собствено конструкторско бюро. Тя е бивша състезателка с пистови мотоциклети. С АТВ се състезава от 2008 г. като печели много призови места. Шампион на България е за 2010 г. в националния «Ендуро шампионат». Тя е първата българка, която ще участва в надпреварата на рали «Дакар» през 2012 г.
Тодор Христов е първия българин, участвал в световната рали надпревара "Дакар 2011". Той е многократен шампион по офроуд на България. Шампион е по офроуд на Гърция за 2009 г. Печели много титли в европейски шампионати. Организатор е на най-голямата офроуд надпревара в три държави "Балкан офроуд маратон", преминаваща през България, Македония и Гърция. Основател е на единствената "Детска и младежка школа за АТВ пилоти" в Троян.

Фондация „We Are Water"

Фондация „We Are Water" е инициатива на Roca и от самия си старт е посветена на опазването на околната среда, както по отношение на продуктите, така и на производствения процес.

Фондацията има две главни цели. Първата е да повишава културата на използване на водата сред обществото и институциите, което ще подпомогне икономическото развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората главна цел се отнася до участие в дейности, които имат за цел да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Тези дейности могат да бъдат свързани с инфраструктура, обучение, здравеопазване и научни изследвания.

Фондация „We Are Water" може да действа самостоятелно или в сътрудничество с институции и неправителствени организации при положение, че техните проекти са в унисон с целите на Фондацията.

В България, както и по света, фондацията се подкрепя от известни личности и утвърдени професионалисти в различни сфери – наука, икономика, политика, образование, култура, изкуство.
www.wearewater.org

За Контакти:

За допълнителна информация, моля, свържете се с:

Мария Иванова
Агенция НОА ООД
тел.: 02 944 5050
m.ivanova@noapr-bg.com

Тодор Христов
моб.: 088 8731 578
hristov@dakarbg.com

Източник:
www.noapr-bg.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4512