СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

02 Юни 11, 22:05 / Автор: HP
Технологиите на HP помогнаха на DreamWorks Animation да създаде богатия на 3D ефекти “Кунг-фу панда 2”
02.06.2011 г. – HP и DreamWorks Animation SKG, Inc. (Nasdaq: DWA) отново обединиха усилията си, за да създадат поредния вълнуващ 3D филм“Кунг-фу панда 2”, който тръгва по кината от 03 юни.

За да постигнат максимално добро качество, техническите изпълнители от DreamWorks Animation се довериха на мощния HP Z800 Workstations, с който да постигнат нови върхове в индустрията, създавайки всички елементи – от водни завихряния и тучни зелени поляни до сцени на битки с хиляди кунг-фу герои.

Повече от десетилетие HP и DreamWorks Animation работиха заедно, за да създадат революционна технология, благодарение на която бяха създадени невероятни, вълнуващи и спиращи дъха анимационни продукции като “Шрек“, „Как да си дресираш дракон”, „Мегаум”, „Кунг-фу панда”, а сега и „Кунг-фу панда 2”.

В „Кунф-фу панда 2” По се изживява насън като Воина Дракон, закрилящ Долината на мира заедно с приятелите и колегите си, специалисти по кунг фу от Бясната петорка. Новият вълнуващ живот на По е застрашен от появата на страшен злодей, който планира да използва като оръжие една дълбоко пазена тайна, да завладее Китай и да унищожи кунг-фу. По трябва да се върне назад в миналото и да разкрие тайните на мистериозния си произход. Само така той ще може да отключи силата, от която се нуждае, за да успее.

HP’s high-performance workstations са прецизно адаптирани, за да отговорят на детайлните и специфични творчески изисквания на DreamWorks Animation. Работните станции HP Z800 са много по-бързи (при някои приложения с 50%) от предходните модели и няколко студиа по света са избрали да работят именно с тях. Допълнителните високоскоростни процесори на Intel, опцията за използването на различна памет и устройства позволяват на опитните специалисти да работят върху няколко кадъра едновременно и много по-интерактивно от преди.

„Креативната амбиция за „Кунф-фу панда 2” отново накара DreamWorks Animation да потърси най-актуалните технологии. Главните герои във филма са сред най-интересните, които някога са били създавани, а обстановката е една от най-богатите и живи в историята на компютърната графика”, каза Ед Леонард, главен технически директор (CTO), DreamWorks Animation.

“Технологията на HP продължава да ни помага да се справяме с новите предизвикателства, пред които се изправяме, развива актуални стандарти за филмовата индустрия и в крайна сметка създава наистина приятни филми за хората по света”.

За оригиналния филм „Кунг-фу панда”, който излезе през 2008 година са използвани над 50 терабайта информация и са били необходими около 25 милиона часа работа. С преминаването към стереоскопично 3D и увеличаващия се креативен стремеж на създателите на филма, за „Кунг-фу панда 2” са използвани 100 терабайта информация и са били необходими 55 милиона работни часа.

„HP е ангажирана с въвеждането на иновации на пазaра, които ще помогнат на клиенти като DreamWorks Animation да разгърнат креативния си гений”, каза Джеф Ууд, директор, Световен маркетинг, Workstations Global Business Unit, HP. “Работата отблизо с лидерите във филмовата и анимационната индустрия ни вдъхновява да предоставяме първокласни технологии, които извеждат творбите им на по-високо ниво.”

Забавни факти за „Кунг-фу панда 2”

— Креативни и технологични нововъведения бяха необходими, за да създадем най-актуалните ефекти при героите - козина, пера, дрехи и доспехи – с които е изпълнен света на „Кунг-фу панда 2” и да не се ограничаваме само до визуалното богатство на главните герои.

— Когато снаряд се разбива във водата в една от ключовите бойни сцени, се образува голямо разплискване, за да се види силата на удара. За близкия кадър специалист на FX е използвал специализиран патентован софтуер, за да бъдат генерирани 100 милиона капчици.

— Във филма един от вълците е ударен от 1 220 праскови с общо тегло 207,73 кг., които се движат със 168,98 км. в час. При тези условия се генерира енергийна сила, каквато би била силата от удар с кола, която се движи с 72,42 км. в час.

— В сцената където се разрушава кулата има над 50 000 отломки и малки парченца.

— “Кунг-фу панда 2” е първият филм на DreamWorks Animation, в който са използвани активни тълпи от герои на физична основа като китовете. Китовете се включват в кунг-фу битката заедно с По и Бясната петорка и могат да демонстрират мигновени реакции, благодарение на патентования кунг-фу инструмент за физична симулация на DreamWorks Animation.

— Изчислено е, че в сцената на финалната битка във филма, която се случва при пристанището и каналите на града Гонгмен има над 227 124 708 литра вода. Това е сцената от филма, за която е била необходима най-много графична работа, като за производството на 14 000 кадъра са положени над 7 милиона работни часа.

За DreamWorks Animation
DreamWorks Animation създава висококачествено забавление, което включва компютърно анимирани игрални филми, телевизионни предавания и серии, места за забавление на живо и онлайн виртуални среди, адресирани към хората по света. Компанията разполага с талантливи служители на световно ниво, силен и опитен ръководен екип и усъвършенствани технологии и техники за производство на филми. Три поредни години DreamWorks Animation е сред компаниите, които присътсват в класацията „Стоте най-добри работодатели” на списание FORTUNE® . През 2011 година DreamWorks Animation заема десто място. Вече всички игрални филми на DreamWorks Animation се произвеждат в 3D формат. Компанията е създала общо 21 анимационни игрални филма, сред които франчайз продукциите „Шрек”, „Мадагаскар”, „Кунг-фу панда” и „Как да си дресираш дракон”.

За HP
HP създава нови възможности, позволяващи на технологията да има значително влияние върху хората, бизнеса, държавните органи и обществото. Най-голямата технологична компания в света НР предлага обширно портфолио в областта на печата, хардуера, софтуера, услугите и IT инфраструктура, което разрешава проблемите на потребителите.

Повече информация за HP (NYSE: HPQ) е достъпна на