Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
07 Юни 11, 08:44 / Автор: Агенция НОА ООД
Трима световни музиканти-виртуози си дават среща в София с проекта Free Flamenco Trio
На 18 юни, в зала „България” Давид Пеня Дорантес, Рено Гарсия-Фонс и Теодосий Спасов ще представят уникален проект, роден на сцената в Ротердам тази година. Към тримата виртуози ще се присъедини и перкусионистът Нано Пеня.
Трима виртуозни музиканти - всеки един новатор в своя жанр, се срещат, за да създадат невероятно красива и изцяло оригинална програма, и в музикалното общение на сцената дръзват да изследват вътрешния свят на другия, носейки се на крилете на фантазията. Романтичният подход на фламенко пианиста Давид Пеня Дорантес се среща с мелодичния контрабас на Рено Гарсия-Фонс и вълшебно напевния кавал на Теодосий Спасов и с искрения разговор помежду си пленяват отведнъж слушателя.

Лидер на този необикновен проект е Давид Пеня “Дорантес”. Той е роден с предопределението да свири фламенко, но и с нестихващия стремеж за търсене на нови музикални хоризонти.

С фламенко дух във всеки тон на пианото, Дорантес се впуска през февруари 2011 г. в едно непредставимо средиземноморско пътешествие с басиста Рено Гарсия-Фонс и с Теодосий Спасов на кавал, което ще можем да видим на 18 юни от 19:30 ч. в зала “България”.

Другите двама солисти в проекта Free Flamenco Trio са обичани и познати на българската публика. Френският контрабасист Рено Гарсия-Фонс, който гостува миналата година с проекта си La Linea del Sur, е наречен “Паганини на контрабаса”, а неговият нестандартен подход към инструмента го превръща в явление. Третият солист в проекта и своеобразен домакин е вълшебният кавалджия Теодосий Спасов.

На сцената на зала “България”, на 18 юни, тримата виртуози ще бъдат подкрепени и от плътната перкусия на Нано Пеня. Тук за първи път те ще изпълнят композицията „We are water”, написана от Теодосий Спасов специално за едноименната фондация. Фондацията работи за повишаване на общественото съзнание за решаване на един от най-големите глобални проблеми на 21 век, този с недостига на чиста питейна вода.

Повече информация за концерта – aудио, видео и фото материали- може да получите от специалния сайт на събитието: http://freeflamenco.jazz-plus.com/ .

Билети за концерта на Дорантес / Фонс / Спасов може да намеритe в мрежата на: http://ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, на касата на зала "България", в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". 1 лев от всеки закупен билет ще бъде заделен в подкрепа на съвместния проект на UNICEF и фондация „We Are Water” в южните и източните райони на Демократична република Конго, Африка. Основната дейност там е свързана с подобряване достъпа до питейна вода, хигиената, канализацията и борбата с
холерата в селските и полу-селски общности.

Концертът на Дорантес / Фонс / Спасов Free Flamenco Trio се провежда с любезната подкрепа на Посолството на Испания.

Давид Пеня Дорантес

Независимо от факта, че Дорантес започва своите музикални занимания с китара в ръка, скоро разбира, че инструментът, който ще изрази същността му, е пианото. Така бавно и полека, младият музикант започва да води фламенкото по нови пътеки, като въвежда един до този момент отдалечен от фламенко традицията инструмент като пианото. На 22 години той дебютира в двореца пред кралските особи и не след дълго издава и първия си албум Orobroy, който е приет единодушно възторжено и от публиката, и от критиката. В следващите години Дорантес представя своя диск по целия свят и печели множество награди. Не след дълго, през 2002 г. Дорантес отново успява да изненада света като включва традиционни инструменти от Средиземноморието, които си дават среща в неговия нетрадиционен фламенко свят. Дискът се нарича Sur и е записан в Севиля, Париж и София, като влючва много сложни композиции, които напомнят за романтизма. Испанският пиано новатор отново печели за първи път в историята на севилското фламенко биенале четирите възможни награди “Giraldillo” за най-добър изпълнител, спектакъл, авторска музика и наградата на публиката. Дискът му е обявен и за най-добра инструментална музика и печели и наградата Flamenco Hoy. Дорантес представя новата си творба на всички престижни световни форуми и не спира дотук. През 2004 г. излиза на DVD запис от мащабния проект Etnosur, където Дорантес изпълнява най-известните си пиеси под съпровод на симфоничен оркестър и с участието на солистите Рено Гарсия-Фонс на контрабас, Теодосий Спасов - кавал и Есперанса Фернандес - вокал. Тази продукция отново печели наградата Flamenco Hoy за най-добър спектакъл.

В следващите години Дорантес работи върху множество различни сценични спектакли с именити изпълнители от света на фламенкото като Диего ел Сигала, Ева ла Йербабуена и Мигел Поведа. Всяко ново сценично превъплъщение на необикновения пианист е увенчавано с престижна награда и бива прието с овации от публиката.

Дни преди концерта в София испанския пиано-виртуоз Давид Пеня Дорантес даде специално интерво за предаването «Roca радио» по Дарик радио. Интевюто можете да чуете и прочетете тук: http://zar.bg/view_article.php?article_id=12438
Можете да цитирате части от това интервю, като се позовете на източника.

Рено Гарсия-Фонс

Контрабасът в ръцете на Рено Гарсия-Фонс може да звучи като цигулка, чело или китара. Отрано започва да свири на контрабас и завършва парижката консерватория, но по-важното е, че става ученик на Франсоа Рабат, който му разкрива тънкостите на изкуството да свириш на контрабас и го въвежда в източната музикална традиция. На 21 г. Рено Гарсия Фонс вече е спечелил всички значими конкурси и е време да започне собствената си кариера като пусне на свобода фантазния си стремеж да смеси различни стилове и музикални култури. Десет години по-късно той добавя пета струна на контрабаса и така преобръща възможностите и звученето на инструмента. Така контрабасът става равноправен солиращ инструмент и импровизиращият му глас става много спечифичен, тъй като освен това Рено Гарсия използва и пицикато, и con arco (с лък) техника на свирене и наистина няма аналог в света. Рено Гарсия Фонс обединява различните традиции и го прави наистина неповторимо, виртуозно и с много артистизъм, и в проекта Free Flamenco Trio.

Теодосий Спасов

За него Дорантес казва:”Всеки негов тон е фламенко!” Теодосий Спасов също като другите двама музиканти в проекта e новатор и “създава нов музикален жанр”, както пише списание “Нюзуик”. Той е отговорен за еманципацията на един традиционен инструмент като кавала и интегрирането му в джаза, класическата и уърлд музика. Познаваме го като виртуозен изпълнител на кавал, който може да изсвири стилно всяка фолклорна мелодия. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на фолклор с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. През 1995 списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа.

Фондация „We Are Water"

Фондация „We Are Water" е инициатива на Roca и от самия си старт е посветена на опазването на околната среда, както по отношение на продуктите, така и на производствения процес.

Фондацията има две главни цели. Първата е да повишава културата на използване на водата сред обществото и институциите, което ще подпомогне икономическото развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората главна цел се отнася до участие в дейности, които имат за цел да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Тези дейности могат да бъдат свързани с инфраструктура, обучение, здравеопазване и научни изследвания.

Фондация „We Are Water" може да действа самостоятелно или в сътрудничество с институции и неправителствени организации при положение, че техните проекти са в унисон с целите на Фондацията.

В България, както и по света, фондацията се подкрепя от известни личности и утвърдени професионалисти в различни сфери – наука, икономика, политика, образование, култура, изкуство.
www.wearewater.org

За Контакти:


Мария Иванова
Агенция НОА ООД
тел.: 02 944 5050
m.ivanova@noapr-bg.com

Маргарита Борисова
Джаз Плюс
тел.: 089 842 7872
margarita@jazz-plus.com

Източник: www.noapr-bg.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.8567