Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
18 Юни 11, 09:30 / Автор: New Art Point Ltd.
„Сън в нощта срещу Еньовден“
В нощта на Еньовден на 23 срещу 24 юни софиянци и гости на столицата ще станат свидетели на едно уникално представление. „Сън в нощта срещу Еньовден” е театрален спектакъл по пиесите на У. Шекспир „Сън в лятна нощ”, „Както ви харесва” и „Макбет”. Автор на сценария и режисьор е Валерия Вълчева. Спектакълът ще се изиграе в гората на Борисовата градина, в познатото на младежката публика място, наречено „Маймунарника” с начален час 22:00 часа. Зрителите ще бъдат въвличани активно в действието от професионални актьори и музиканти - 26 на брой, включително и 12 деца. Проектът е осъществен благодарение на Столична програма „Култура“ 2011 на Столична община.
Както е видно от оригиналното заглавие на пиесата, която стои в основата на сценария – „A Midsummer Night’s Dream“ – става въпрос за действия, които се извършват в най-кратката нощ през годината - нощта срещу лятното слънцестоене - 23 срещу 24 юни (Еньовден).

„Макар че в България тази пиеса на Шекспир е позната със заглавието „Сън в лятна нощ” по превода на Валери Петров и това заглавие дава представа за поетичния характер на творбата, аз не бих го избрала, защото то ни кара да мислим за случайна лятна нощ и за случайни сънища в нея, а в заглавието на Шекспир няма нищо случайно“, каза режисьора на постановката Валерия Вълчева.

„Нищо случайно в това, че в най-кратката нощ през годината, нощта срещу лятното слънцестоене, нощта срещу най-дългия ден – 23 срещу 24 юни, по цялата земя се извършват почти идентични обреди, свързани с идеята за плодородието и неговия най-древен бог – Слънцето. Навсякъде се къпят в роса, навсякъде мъже прескачат огньове, навсякъде берат билки и правят магии за любов и раздяла, жени „крадат” плодородието от чуждата нива и го пренасят в своята и доят Луната“, допълни още Валерия Вълчева.

Целта на такова мащабно театрално зрелище на основата на Шекспирови текстове е да отговори на силната необходимост на будната младеж в София от празник, обред, карнавал, магическа среща. Среща, свързана с универсални европейски традиции и ценности, която не е преживявана на открито, тук, в гората на София.
Автори и изпълнители на живо на музиката по текстове на Шекспир ще бъдат музикантите от култовата за българската младеж по света алтернативна група Nasekomix. Феи и елфи ще бъдат деца – музиканти, ученици на Мария Палиева, доайен на школата по ударни инструменти в България. Участието на деца-музиканти ще даде възможност за ранната им професионална реализация.

Идеята на открития спектакъл сред дърветата на Борисовата градина е да съединява герои: хора от различни съсловия, животни и вълшебни същества и да ги превръща от едно в друго. Създателите на спектакъла се надяват, че музиката, любовната тема, карнавалът ще привлекат нови зрители, неизкушавани досега от театъра поради идеята за прекалено елитарния му характер.

Визията на вълшебствата, които е планирано да бъдат пищни и остроумни е дело на екип от художници, някои от които вече имат опит в реализиране на спектакли с Валерия Вълчева, а други са още студенти в НХА.

Спектакълът ще създаде ангажимент за независими творци на свободна практика.

Билети за представлението ще се продават на място след 19:00 часа.
Дрескод: Бяло.

За Контакти:

New Art Point Ltd.

Ирина Люцканова
Специалист „Връзки с обществеността“
М: 0889 22 87 99
E-mail: irina@newartpoint.eu

Василена Славчева
Специалист „Връзки с обществеността“
М: 0883 30 36 74
E-mail: vasilena@newartpoint.eu

Източник:
New Art Point Ltd.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1157