Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Корпоративна социална отговорност

Вземи в gLOG
29 Юни 11, 16:02 / Автор: Павлина Чакърова
Изложба „Автопортрети” на Павлина Чакърова в галерия „Анима”
:Арт Галерия АНИМА представя в рамките на Втория Месец на Фотографията в София: АВТОПОРТРЕТИ Павлина Чакърова 4 юли - 4 август, 2011 Откриване: понеделник 4 юли, 19.30h
Галерия „Анима“ продължава своята успешна политика да представя млади автори с интересни и провокативни като мислене и възприятие проекти. Изложбата на Павлина Чакърова под мотото „Автопортрети“ е поредното доказателство за това. За авторката това е втората самостоятелна изложба.

Павлина Чакърова работи като фотограф и фоторедактор и се изявява основно с инсталации, обекти и фотографии. През 2009 година тя представя първата си самостоятелна изложба „Сън“ – фотоинсталация, която отразява течащото време и едновременно с това непреходността – една „игра между реалност, асоциации и инсценировка“.

Настоящата изложба в галерия „Анима“ е по-скоро визуален код, който отпраща към представата за собствената идентичност и поражда философски размисъл за дълбочината на човешката природа и същност.

Плоскостта, върху която развива своята идея за серията „Автопортрети“ /пигментен отпечатък на Hahnemühle Photo Rag Baryta/, е метафизичната същност, развита и осмислена чрез използването и разлагането на различни цветове. Павлина Чакърова разглежда проблема за идентичността, комуникацията и взаимодействието между хората, пречупено през призмата на субективното и лично усещане за символиката и „аурата“ на даден цвят.

Тя самата споделя: „В моя проект аз работя с цветовете на собственото си биополе, документирани с помощта на аура камера. Считам, че те манифестират моите душевни състояния и моята индивидуалност“
За авторката идеята и създаването на „Автопортрети“ е размисъл и начин на себеизразяване, опознаване и естествено преминаване през различни влияния и концепции, изследващи сходни проблеми. В нейните фотографии изображението въздейства знаково и е наситено с много дълбока асоциативност. Изборът на отделен цвят и посланието, което той отправя, взаимодействайки си с различни форми и обеми, е същността, върху която Павлина поставя акцента.

„Автопортрети“, „Привързаност“, „Сродни души“ са синтезиран образ на нейния вътрешен свят чрез експресивното използване на цвета и неговото въздействие върху зрителя.

Като достигане до друга реалност и асоциативно възприемане на цветовете е инсталацията „Кутия за повишаване нивото на щастие“. Тя предлага алтернативен метод за постигане на вътрешна хармония. Чрез визуалното поглъщане на всеки цвят под формата на малко хапче, зрителят сам има възможност да избира и да регулира нивото си на задоволство, еуфория или щастие. Всеки избира сам за себе си дозата или прочита указанията и спазва посочената схема. Препоръката на авторката е „адаптирайте се според ситуацията и винаги следвайте собствената си интуиция“.

За цялостното въздействие на изложбата особено допринася свързването на цветовете с формите и тяхното органично разположение в пространството. В автопортретите си Павлина използва експресията на цвета, като го натоварва с много смисли, асоциации и възприятия. Всяка нейна творба има своето самостоятелно знаково звучене. За авторката е особено важно да изследва тези взаимовръзки и тяхната скрита духовна същност.
Визуалните образи, които създава са нейното много лично усещане за свобода и комуникация в заобикалящия ни свят.

Диана Драганова-Щир
куратор в Национална художествена галерия

Арт Галерия АНИМА

ул. „Любен Каравелов” 58, София 1000

Работно време: понеделник-петък: 12:00 – 20:00 | събота: 14:00 – 18:00

Контакти: +359 877 569 759 | +359 2 987 09 94

www.anima-artgallery.com

За Контакти: info@pavlinachakarova.com

Източник:
www.pavlinachakarova.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1439