Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
30 Юни 11, 16:47 / Автор: AMI Communications
Проучване на Visa Европа показва, че четирима от петима българи ще прекарат отпуската си в страната
София, 30.06.2011 г. Според проучване1 , поръчано от Visa в България, четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната. Изследването е проведено сред жителите на девет от големите градове. То също показва, че тази година хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева.
Повече от една трета от българите ще изхарчат повече средства през лятна си отпуска в сравнение с 2010 година, а най-щедри ще са хората на възраст между 35-44 години

София, 30.06.2011 г. Според проучване1 , поръчано от Visa в България, четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната. Изследването е проведено сред жителите на девет от големите градове. То също показва, че тази година хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева.

79% от участниците в проучването са заявили, че ще прекарат отпуската си в България. Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации за 32% и съответно 22% от хората.

Изследването показва, че основните причини за избора на България са, че тук почивките са по-достъпни (41%) и е по-лесно да се стигне до желаната дестинация (28%). От друга страна хората, които ще прекарат отпуска си извън страната са посочили като основен аргумент, че това е по-вълнуващо и интересно (54%) спрямо местните курорти.

Най-много средства това лято ще изхарчат хората на възраст между 35-44 години, като средно те планират да отделят 1 288 лева, следвани от хората между 25-34 години с 1 272 лева. Най-младите участници в проучване на възраст между 18-24 години ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева. По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1 337 лева, следвани от жителите от град Плевен с 1 280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1 144 лева.

Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 година.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Почти половината от всички анкетирани (44%) ще организират своята ваканция сами, без да ползват услугите на тур оператор, и ще използват карта, за да платят за нея.

Като основна причина за това им решение те посочват, че картовите разплащания са по-удобни (48%) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както онлайн (13%), така и на място (11%).

Според проучването картите са предпочитан метод за разплащане и по време на самата почивка. 21% от анкетираните ще платят с дебитна карта, защото намират този начин на плащане за по-сигурен (62%), по-изгоден (32%) и по-удобен (14%) от парите в брой.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България каза: „Все повече летовници търсят удобството на картовите разплащания както за да резервират, така и по време на почивката си. Този по-сигурен и удобен начин за разплащане помага на хотелиерите, ресторантьорите и разбира се на тур операторите да увеличат удовлетвореността и лоялността на клиентите си. В допълнение към това те намаляват и разходите си за управление на парите в брой“.

Изследването показва, че повечето хора планират да вземат отпуската си през месец август (44%), като началото на месеца е най-предпочитаният период за лятната почивка (20%). Следващият най-желан период е месец юли (40%) и накрая е септември (10%). Само 8% са използвали отпуската си през юни.2

По-голямата част от извадката (85%) ще прекара същото или повече време в отпуска в сравнение с миналата година, а само 15% ще си почиват по-кратко, отколкото през 2010 година. По-малко от една трета (31%) от българите ще са на почивка между седем и десет дни, а почти същия процент (30%) - между четири и седем дни. Едва 19% ще се възползват от по-дълга отпуска между 10 и 14 дни. Средно за проучването българските картодържатели ще прекарат по 11 дни в отпуска това лято.

Данните от изследването показват, че най-желани са черноморските дестинации, като две трети (67%) планират да прекарат ваканцията си на морето, а 18% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят или вече са посетили Слънчев бряг (10%), Варна (7%), Приморско (7%), Бургас (7%) и Златни пясъци (5%). Курортите по Южното черноморие са или ще бъдат избрани от 17% от хората.

„Тъй като най-натоварената част от летния сезон тепърва предстои, ние искаме да напомним на хората, че трябва да са внимателни, когато си почиват. Ние знаем, че докато човек е зает да резервира най-добрата оферта и се наслаждава на отпуската си, без значение дали това е онлайн или на плажа, той може да стане небрежен за сигурността си. Въпреки това е много важно потребителите да не се превръщат в лесна жертва за измамниците и да вземат няколкото лесни мерки, за да се чувстват напълно сигурни и да се отдадат изцяло на приятни емоции“, допълни Райчева.

Следващите няколко препоръки ще ви помогнат да управлявате своите разплащания и да използвате картата си сигурно, докато резервирате или си почивате в България или чужбина.

Преди да заминете:

- Проверете датата, на която вашата карта изтича
- Уверете се, че имате достатъчно средства във вашата сметка
- Запишете телефона на центъра за обслужване на клиенти на вашата банка – той може да бъде видян на гърба на вашата карта Visa или на уебсайта на банката издател на картата ви.

Когато пристигнете:

- Опитайте се да не държите парите в брой и картата си на едно и също място. Парите в брой са по-желани от престъпниците, защото те са лесни за кражба. При платежната карта без вашия PIN те не могат да осъществят измама, а и вие можете да блокирате картата си веднага само с един телефонен разговор с вашата банка.
- Когато плащате с вашата карта Visa, проверете информацията на разписката преди да се подпишете.
- Запазете си всички разписки и ги след това ги сравнете със сумите във вашето извлечение.
- Запомнете вашия PIN и не го записвайте на отделен лист.

1 Изследването е проведено чрез телефонно интервю сред 300 жители на възраст между 18 и 55 години, които живеят в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана. Проучването е проведено от агенцията за пазарни проучвания Синовейт в периода 8-14 юни 2011 година.
2 Общата стойност надхвърля 100%, защото някои от анкетираните ще вземат отпуска повече от един път.

За Visa Eвропа
В Европа има над 430 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа. За период от 12 месеца до края на Март 2011 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1,6 трилиона евро. 12,5% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 70% от него е направен с дебитни карти Visa.
Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.
Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.

За повече информация:www.visabg.com / www.visaeurope.com

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа,
т: 02 989 51 15, 0885 769 556 и @: martin.maev (at) amic.bg

Източник: AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4253