Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
01 Юли 11, 15:31 / Автор: Сдружение "Културни проекти"
Фотоизложбата на Експедиция „Преоткрий България” показва 60 забележителни фотографски картини на малко известни исторически места в България
Любителите на българската история и природа могат да се запознаят с Изложбата от днес до 14 юли на Пешеходния мост на НДК в София
1.07.2011 г., София. Вчера бе открита Фотоизложбата на Експедиция "Преоткрий България", която представя 60 фотоса от историческите места, обиколени от екипа, по време на първия сезон пътешествия. Снимките показват малко известни средновековни крепости, църкви, римски град, тракийски светилища, теке и праисторически пещери. Изненадващ е обемът от запазени исторически паметници, за които малко българи знаят и са посещавани единствено от иманярите. 

Фотографиите ще бъдат изложени на Пешеходния мост на НДК до 14 юли.

Фотоизложбата бе открита от проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов, Евгени Димитров, председател на „Сдружение „Културни проекти“, и от Людмил Каравасилев, мениджър „PR и спонсорство“ на Обединена българска банка.

По време на откриването на Изложбата, солисти и музикални изпълнители от Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ представиха чрез автентичната българска народна музика красивите, но непознати места от снимките на изложбата.

Част от най-забележителните места, които екипът на Експедицията посети и чиято чудна красота успя да улови, са: 

Крепостта Лютица
Крепостта Лютица се намира близо до Ивайловград и е построена през IV век сл. н. е.. В крепостта са открити стотици монети от различни периоди. Намерени са и множество исторически артефакти, които разказват за отминалите векове. 

Тракийско светилище „Глухите камъни”
„Глухите камъни” се намират до връх Света Марина, Ивайловградско. Светилището е на невероятно панорамно място, със стотици трапецовидни скални ниши. Според археолози, които са проучвали мястото, от връх Света Марина към река Арда преди векове е имало огромен град с улици и къщи, а най-високото възвишение е служело за отдаване на почит към Бога Слънце. В светилището се извършвали мистични ритуали, за чиито сценарии можем само да гадаем. 

Средновековен град Хоталич
В Хоталич се намират останки от сгради, църкви и крепостни стени, и той се намира близо до съвременния град Севлиево. Той е най-големият по площ средновековен град в България извън столиците Плиска, Преслав и Търново. Крепостната стена на града се издига по склона, стига се до отбранителните кули, болярското жилище, главната порта и до болярската църква. От нея се открива чудесен изглед към град Севлиево. 

Крепостта Вукелон, с. Маточина
Крепостта Вукелон е разположена до с. Маточина, на 40 км. от Свиленград. Крепостта е построена през III век сл. н. е. с цел да защитава северните подстъпи към град Адрианопол. Добре запазената кула се издига на 18 метра и представлява уникална гледка насред пустото възвишение. Над входа на крепостта ясно личи изграденият от тухли монограм на цар Михаил Шишман, който е владеел крепостта за кратко, докато е преговарял с ромеите през XIV век сл. н. е. 

Мегалитите край Стрелча
Мегалитите край град Стрелча представляват незабравима гледка за човешкото око. С колосалните си размери и причудливи форми те образуват един интересен скален феномен. Любителите могат да познаят оформени скални арки, трон, скални площадки и много други уникално скални изображения.

За безопасността на фотоизложбата по време на нейното провеждане ще се грижат гардове на италианската компания ESG Security. 

За Експедиция „Преоткрий България”

Експедицията включва мобилен екип фотографи и журналисти, качен на високопроходим автомобил Chevrolet Captiva, който обикаля интересни и труднодостъпни места в България. Най-добрите фотографски и журналистически попадения са публикувани в български и чуждестранни медии. Инициативата има за цел да представи на общественото внимание малко известни исторически обекти, които имат своята стойност и се нуждаят от популяризиране.
Експедиция "Преоткрий България" се осъществява с подкрепата на Обединена българска банка, „София Ауто”, „Аутогруп 5”, Шевролет” и Агенция Булфото, и с медийното партньорство на вестник „Стандарт“, БНР, Списание 8, iNews.bg.
Всеки, който иска да подкрепи Експедиция „Преоткрий България“, може да закупи хартиено копие от всяка от изложените снимки в размер 50 на 70 см. на цена от 80 лева чрез shop.bulphoto.com/expedition, като събраните средства ще бъдат използвани за популяризирането на нови исторически открития и обекти. 

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант
Сдружение „Културни проекти“
Моб. тел.: 0879 646 648
088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web: www.culturalprojects.org 

Източник: 
Сдружение "Културни проекти"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.3143