Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
06 Юли 11, 22:40 / Автор: Каритас София
Реализиран проект
Проект подпомага за интеграция в нашето общество на деца на бежанци и спомогнa за преодоляване на чувството за изолираност.
Работна група от представители на всички заинтересувани институции в България и служители на Каритас София в продължение на 15 дни от 15.06.2011 г. до 30.06.2011 г. предоставиха възможност на децата – бежанци и търсещи закрила да се интегрират успешно в българското общество чрез участие в адаптирани извънучилищни дейности и ползване на подходящи за тях учебни пособия в рамките на Проект “ Програма за интеграция на деца – бежанци и търсещи закрила”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския бежански фонд, съфинансиран от Европейския съюз. Проекта имаше за цел да реши няколко проблема, които седят пред децата на емигрантите.Децата на търсещите закрила и бежанци срещат реални трудности в комуникацията си със свои връстници. Това се дължи от една страна на езиковата бариера, но и на изолирания начин на живот свързан с различната им социо-културна среда на произход. Те рядко имат възможност да излязат извън ежедневния си кръг на общуване; често страдат от посттравматични симптоми, свързани с бягството на семейството им от страната на произход, избягват и се страхуват от контакти с външни за тях хора и деца.

Всичко това представлява сериозна пречка пред интеграцията на децата-бежанци, и затруднява вписването им в приемното общество, спъва пълноценното им развитие и изява както в училище, така и сред общностни и приятелски кръгове.

В периода на реализация на проектните дейности децата от целевите групи бяха във ваканция. Планираните занятия запълниха и осмислиха свободното им време, запознаха ги с архитектурни и културни забележителности в нашата столица, дадоха им възможност да се изявят творчески чрез лично изработени предмети от филц и глина и участваха в импровизиран концерт пред гражданите на квартал Стрелбище.

Включването на младежи - доброволци от Полша и Испания по време на дейностите на Каритас допринесе за създаването на една интеркултурна среда на общуване.

Осигурено бе и присъствието на експерти-преводачи за да се чувстват децата-бежанци сигурни при нужда от общуване и на роден език.

Всичко това подпомогна за тяхната интеграция в нашето общество и спомогна за преодоляване на чувството за изолираност.

За Контакти:

Радосвета Хаджиева
Ръководител на проекта
Каритас София
ж.к. Илинден , бл.55, вх.В, ап.47, София 1309
Тел. 920.08.25, Моб. тел: 888397230
E-mail: r.hadjieva@caritas-bg.org

Източник:
http://www.caritas-bg.org

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0744