Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

01 Август 11, 13:56 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Българските археолози на Източната могила в Караново работят на високо европейско ниво, обяви проф. Барбара Пфердехирт, директор на Римския департамент в Roman-German Museum, Майнц
Проф. Пфердехирт и колегата й Маркус Шолц от Roman-German Museum, Майнц, са на работно посещение в България, свързано с разкопките и реставрацията на находките от Източната тракийска могила в с. Караново, Новозагорско
1.08.2011 г., София. Проф. Пфердехирт и Маркус Шолц взеха участие в представянето на възстановка с копия на 72 находки в тракийската гробница на Археологически комплекс „Източна могила” в село Караново на 29 юли 2011 г. Те оцениха изключително високо работата на археолозите и експонирането на „Източната могила” за посетители. Двамата немски учени отговорно заявиха, че нивото на работата на обекта е по най-добрите световни стандарти.

Поради изключителния интерес към дейността им в България, ви представяме тяхното мнение за важността на откритията на археолога Веселин Игнатов, реставраторската работа на Силвия Борисова и техния екип:

Проф. Барбара Пфердехирт (Barbara Pferdehirt), директор на Римския департамент в Roman-German Museum, Майнц:

„В Източната могила на с. Караново почива един неизвестен, но велик мъж, чиято памет почитаме и днес. Когато археологът Веселин Игнатов ни уведоми за тази невероятна тракийска погребална могила, ние създадохме силен екип, за да помогнем за изваждането и реставрирането на всяка една находка, защото работата по него е изключително сложна и предизвикателна. Благодарение на невероятните усилия на Веселин Игнатов и Силвия Борисова, сега може да се наслаждаваме на тези прекрасни находки. Ние помагаме, като предоставяме своите знания и опит. В момента между 15 и 20 предмета са в Музея в Майнц за реставрация, като за някои от тях процесът ще отнеме и години. Посещението на Източната могила е чудесна идея за туристите, които се интересуват от древната европейска история. Интересът на хората и подкрепата им за проекта е единственото успешно противодействие на иманярите, които унищожават или отделят находки от съответните им местоположения”.

Маркус Шолц (Markus Scholz), Roman-German Museum, Майнц:

„Музеят в Майнц има много успешна история в изучаването на тракийската култура и тесни връзки с изследователите в Европа, които са посветили работата си на историята на траките и на Римската империя. За първи път ние намираме подобно място, като тази изключителна могила, в рамките на бившата Римска империя. Възходът и успешната експанзия на Римската империя се дължат точно на такива добри военноначалници, като човекът, който почива в тази могила. За да координираме нашата научна работа и да изследваме корените на всеки един предмет, намерен тук, е необходима всекидневна археологическа работа”.

За Roman-German Museum, Майнц

Römisch-Germanisches Zentralmuseum (RGZM) е авторитетна институция, чиято основна дейност е свързана с археологически и исторически изследвания на праисторическите и средните векове. Тя е създадена през 1852 година и е базирана в град Майнц, Федерална република Германия.
Основните направления, в които работят специалистите на Музея са: ранното заселване на хора и колонизация на Западна Евразия; Средиземноморските традиции при строежа на плавателни съдове в Западна, Централна и Северна Европа; форми на романизация на северните гранични провинции на Римската империя, от Британия до Черно море; изследвания на структурата и генезиса на управленските елити в праисторическите и ранни общества; изследване на развитието на индустрията и др. Изследователските области на Музея включват Вулканология, Археология и История на технологиите. Повече информация: www.rgzm.de

За Барбара Пфердехирт

Барбара Пфердехирт е директор на Римския департамент в Roman-German Museum, Майнц. Тя е родена през 1949 година. Пфердехирт изучава Римска археология, Римска история и праистория в Университета в Бон и в Университета във Франкфурт. Тя защитава докторат, посветен на изследване на керамиката в римската крепост в Холцхаузен. През 1982 г. тя започва работа в Романо-Германската Комисия на Германския археологически институт във Франкфурт, а след това продължава своите изследвания в Романо-Германския централен музей в Майнц. До 1990 г. тя проучва римската военна история, а същата година е назначена за директор на новооткрития Департамент за антично корабоплаване в Романо-Германския централен музей в Майнц. Под нейно ръководство през 1994 г. е открита и изложбена част на Музея, където са показани четири римски военни кораба, открити в Майнц. От 1996 до 1999 г. тя координира европейския проект „Navis 1“, подкрепен от Европейската комисия. В рамките на проекта осем европейски партньора изграждат фотобаза от данни за откритите кораби на територията на Европа от праисторически времена до 1200 сл. Хр.

Евгени Димитров
Председател
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 0898 51 51 54
E-mail: info@culturalprojects.org

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web:
www.culturalprojects.org

Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.3319