Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Музика

Вземи в gLOG
23 Август 11, 16:22 / Автор: PRoWay Communications Agency
Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ получи наградата „Нестинарка“
Наградата „Нестинарка“ се присъжда за 13-та поредна година за изключителен принос в развитието към професионалното фолклорно изкуство при откриването на Международния фолклорен фестивал в Бургас
 
Бургас, 23.08.2011 година На официалното откриване на 39-тия Международен фолклорен фестивал в Бургас на 22.08.2011 г. (понеделник), Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ беше награден с престижната награда „Нестинарка“. Наградата беше връчена на директора на Ансамбъла проф. д-р Елена Кутева.

За Национален ансамбъл „Филип Кутев“ е голяма чест да получи наградата „Нестинарка“, с която досега не е бил удостояван“ - сподели проф. д-р Елена Кутева. Тя изказа благодарността си към Община Бургас и към компетентното жури за поканата Ансамбъла да открие Международния фестивал и за връчената награда, която е символ на труда, всеотдайността, любовта, професионализма и художественото равнище на целия състав на НФА „Филип Кутев”.

Наградата „Нестинарка“ се присъжда за изключителен принос в развитието на българския песенен и танцов фолклор. Тази година тя се връчва за 13-ти път и представлява статуетка „Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев. Наградата се връчва ежегодно при откриване на Международния фестивал. Нейни носители през годините са били такива изтъкнати творци и ансамбли като: Калинка Згурова, Надка Караджова, Янка Рупкина, Верка Сидерова, ансамблите „Странджа” и „Тракия”

Фестивалът се провежда от 1965 година като балканиада на народните песни и танци и за кратко време се превръща в значимо международно събитие, което събира на едно място ценителите на народното творчество. От 1978 г. фестивалът е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 г. International Festivals & Event Association Europe (IFEA). 39-тото издание на Международния фолклорен фестивал се проведжа в гр. Бургас от 22 до 26 август 2011 г. В тазгодишния фестивал участват фолклорни състави от Казахстан, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и България. Традиционно за Фестивала е колоритното дефиле на участниците, които биват посрещани с хляб и сол преди официалното откриване.

Националният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” е създаден през 1951 г. като въплъщение на идеята на знаменития композитор Филип Кутев (1903 – 1982) – една емблематична за българската музикална култура личност, за въвеждане на българската фолклорна традиция в семейството на сценичните жанрове. Неговата естетическа цел е била запазването на стилистиката на българския селски фолклор в сценичните композиции и песни чрез национални инструменти, традиционно вокално звукоизвличане, старинни костюми и танци. Изключително богатия и разнообразен по диалекти – говорни, музикални, танцувално-пластични, на типове звукоизвличане, на костюми, български фолклор се превръща в източник за създаването на много и различни концертни и театрално-сценични програми, в които всеки българин разпознава нещо свое – нещо от родния си край.

За допълнителна информация:

проф. д-р Елена Кутева
директор на НФА „Филип Кутев”
Moб. тел.: + 359 (896) 866 662
E-mail: philipkoutev@gmail.com

За медийни запитвания:

Диана Чобанова
PR Assistant
Комуникационна агенция PRoWay
Moб. Тел.: + 359 (879) 931 336
E-mail: d.chobanova@proway.bg

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.7194