Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
20 Септември 11, 22:28 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Мраморният град на болярина Лютица грейна отново с работата на екипа на доц. д-р Бони Петрунова
Учредява се награда „Калоянов кръг“ за опазване на културно-историческо наследство.
Забравена огромна крепост от Средновековието е отново достъпна за хора след прочистване и прокарване на пътеки от екипа на доц. д-р Бони Петрунова край Ивайловград с помощта на ОББ и София Ауто.

Доц. Петрунова представи цялостната дейност на археологическия екип, ръководен от нея, по проект "Мраморния град на болярина Лютица" на специално събитие, което се състоя днес в Заседателната зала на Национален археологически институт с музей при БАН, в присъствието на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов, археолози, историци и представители на медиите.

По време на събитието бяха показани резултатите от работата на екипа по социализацията на проекта, осъществени с подкрепата на ОББ - поставяне на информационни табели, изграждане на пътеки за посетителите, почистване на прилежащите площи. Крепостта Лютица е с голямо историческо значение и нейното облагородване ще привлече повече туристи, които се гордеят със своето минало.

Доц. д-р Петрунова започва работа на Лютица през 2002 година, когато открива крепостта непристъпна и скрита от гъстата гора. С усърдна работа и професионализъм археологическият екип успява да превърне от забравената крепост, обрасла в треви и храсти, един невероятен и величествен комплекс, който се разгръща на площ от 26 дка и носи духа на славното бълграско минало. При проучването на една от църквите е открито уникално погребение на седнал епископ с древен кръст в ръце. След последните разкопки през 2006 година крепостта отново запустява и обраства, а пътят към нея се руши. Само хора с джипове можеха да достигнат до нея след големи приключения. По време на работата това лято археолозите направиха и два сондажа, при единия от които излезе златен пръстен, принадлежал на средновковен аристократ.

Председателят на Сдружение „Културни проекти“ Евгени Димитров споделя, че на крепостта Лютица се заражда идеята за експедиция „Преоткрий България“. Тя посещава и разказва в медиите за малко известни, но атрактивни исторически места в България, заслужаващи общественото внимание. „Крепостта Лютица е обект с национална значимост, който трябва да бъде популяризиран сред туристите и да бъде съхранен за нашите деца.“ - допълни Евгени Димитров. Сдружение „Културни проекти“ е организацията, която убеди спонсорите да се включат в проекта за социализацията.

По време на събитието доц. д-р Бони Петрунова обяви учредяването на специална награда на Сдружение „Културни проекти“ и Сдружение „Копам БГ“, която ще се връчва ежегодно на физически или юридически лица за принос към проучването и съхраняването на културото наследство в Източни Родопи. Сред учредителите на наградата са археолозите Божидар Димитров, Маргарита Ваклинова, Бони Петрунова, както и Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство“ на ОББ, и Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“. „Копам БГ“ е сдружение с нестопанска цел за археологически проучвания и екологична защита на археологични паметници и с учредяването на тази награда се надява да подпомогне запазването на историческите останки. Наградените с „Калоянов кръг“ ще носят копие на златния пръстен, открит при разкопките на Лютица.

За Мраморния град на болярина Лютица

Крепостта се намира в Източните Родопи на 6 км. югозападно от Ивайловград. Великолепно съхранена, тя доминира над околния терен и при ясно време от там се открива гледка към Димотика и Одрин. В заградената от крепостните стени площ от 26 дка се е помещавал цял град, който при нужда е можел да скрие от нашествении населението на околните селища. Стените с дължина над 600 метра са в много добро състояние, като на места височината им е запазена до 10 м. Входът на крепостта е само един, фланкиран от две правоъгълни кули. Материалът, от който е изградена крепостта, е мрамор. Ето защо този великолепен паметник става известен като Мраморния град.

Диана Чобанова

PRoWay Communications Agency

Mob: + 359 (879) 931 336
E-mail: d.chobanova@proway.bg

Източник:
Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1195