Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Автомобили и горива

Вземи в gLOG
10 Октомври 11, 14:29 / Автор: AMI Communications
Първият български студентски електромобил ще бъде конструиран за участие в Shell Eco-marathon 2012
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма връчи наградата на победителя в конкурса на Shell България и FullCharger България
Презентация на проектите за създаване на български електромобил за участие в Shell Eco-marathon Европа 2012

София, 10.10.2011 г.
- Проект на първи български студентски електромобил ще бъде конструиран, за да кандидатства на Shell Eco-marathon Европа 2012. Победител в конкурса на Shell България и FullCharger България, организиран под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е Технически университет - София. Студентите получиха своята награда лично от министър Трайчо Трайков. Техният проект за автомобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in), ще бъде финансиран от FullCharger България, за да представи страната ни в 28-мото издание на Shell Eco-marathon Европа.

За наградата се състезаваха студенти от Технически университет - София, Технически университет - София - филиал Пловдив, Технически университет - Варна и ученици от Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров” в гр. Чепеларе. Кандидатите имаха задание да представят иновативни проекти за електромобил, който да отговаря на условията за участие в Shell Eco-marathon 2012. Те бяха оценени от жури в състав: Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България; Любомир Славов, съакционер и член на Борда на директорите на FullCharger България; Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер „Електромобили”; проф. Здравко Стойнов, директор на „Институт по електрохимия и енергийни системи” към БАН и Мартин Заимов, председател на Българската асоциация на електрическите превозни средства.

Вече четири години български студенти участват във финалите на международното състезание в надпреварата да изминат максимално разстояние с минимално количество енергия. До момента отборите ни се състезаваха в категориите за автомобили от „Градски тип“ и „Прототипи“ използвайки най-вече двигатели с вътрешно горене, задвижвани с бензин или хибридни двигатели. През 2011 г. Техническият университет - София участва с водородна горивна клетка и се представи много добре. Награденият проект на Технически университет - София ще бъде първият представител на България в състезателната дисциплина за електромобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in).
„Кандидатурите, които взеха участие в конкурса за проект на първи български електромобил, са разработени изключително професионално, с новаторски хъс и впечатляваща иновативност. Участието на български висши и средни технически училища в инициативата засвидетелства амбициите на бъдещите учени да търсят алтернативни решения за икономия на гориво, към което се стреми и глобалната инициатива Shell Eco-marathon”, сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Повечето световни автомобилни производители са подготвени да отговорят на глобалния натиск за намаляване на парниковите газове и търсенето на пазара на електрически превозни средства. Всички прогнози показват, че 2012 г. ще бъде годината на масово навлизане на електромобили на международния пазар, а до 2015 г. ще има над 3 млн. електромобили с plug-in батерии в световен мащаб. България има потенциал и възможности за производство на електромобили. Именно затова FullCharger България избра да участва като партньор на Shell България в конкурса за проект на първи български студентски електромобил. Тази инициатива насърчава идеите на бъдещите млади български инженери, дава им една добра възможност да приложат на практика придобитите знания и да се радват на готов продукт - електромобил - създаден от тях“ каза г-жа Весела Шаранкова, изпълнителен директор на FullCharger България.

За допълнителна информация:

Медийни запитвания:
Даниела Стоянова, AMI Communications
Телефони: 989 5115, 0897 099 120 или е-mail: daniela.stoyanova@amic.bg

За Shell Eco-marathon
По-дълго разстояние, по-малко гориво
Shell Eco-marathon има 27-годишна история. Целта на състезанието е да поощри ученически и студентски отбори от гимназии и университети по цял свят да проектират, конструират и тестват енергийно ефективни автомобили. Победител е отборът, който измине най-голямо разстояние с най-малко количество използвана енергия. Състезанието осигурява и уникална възможност за обмяна на опит за тези участници, за които намирането на решения за устойчива мобилност в отговор на световното енергийно предизвикателство, е страст. Shell Eco-marathon е важна част от отговора на Shell на предизвикателството на устойчивата мобилност. Много значителни рекорди са били поставяни в дългата история на Shell Eco-marathon Европа. По време на състезанието в Европа през 2010 г. беше поставен исторически рекорд за най-дългото изминато разстояние с еквивалента на един-единствен литър гориво – впечатляващите 4 896.1 км. Най-доброто постижение при електромобилите с plug-in батерия, реализирано през 2011 г., е 233 км/kWh и принадлежи на отбора на техническо училище в Триер, Германия.
За повече информация, моля посетете:
www.shell.com

За FullCharger
FullCharger България е пионер при въвеждането в експлоатация на мрежи от зарядни станции за електромобили в страната. Компанията е създадена през 2010 г. и е част от международната компания FullCharger International, чиято централа е в Париж. FullCharger оперира в държави от цяла Южна Европа в тясно партньорство с местните власти, с производителите на автомобили и с доставчиците на еленергия за изграждането на зарядна инфраструктура.
FullCharger International работи в тясно партньорство с Coulomb Technologies, водещ производител на зарядни станции и разработващ мрежовия софтуер за управлението им. Технологията на Coulomb Technologies е една от най-модерните от този тип в света, с над 2500 зарядни станции ChargePoint, монтирани в 127 града в 29 страни по света.
За повече информация, моля посетете:
www.fullcharger.com 

Източник:
AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1158