СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Гурме

21 Октомври 11, 19:03 / Автор: PR Agency Anettevents
Вкусове и аромати на есента
В редица изискани ресторанти по света със смяната на сезоните се сменя и менюто. И това е логично, ако искаме да ни „гощават” с пресни продукти, типични за съответния сезон, а не със замразени продукти, престояли във фризера месеци наред.
Ето че есента е вече дълбоко в разгара си, продуктите на пазара се смениха, време е водещите ресторанти да предложат нови деликатеси. Но дали вече са готови да го направят или първо ще се опитат да изчерпат летните си запаси?

Ако и Вие изпитвате подобни съмнения и не искате да рискувате, отправете се към Варненския ресторант Акант Руж. Шеф Иво Димитров вече е готов да ни изненада с нови вкусове и аромати, типични за есента, и както винаги съчетани с отлична селекция вина. Главният готвач на уютното френско ресторантче проповядва философията на вкусна храна, сготвена с много любов, умение и качествени, преобладаващо сезонни продукти. Всеки, който поне веднъж е стъпвал в Акант Руж, е напълно наясно с израза „Празник на Хубавата Храна и Вино”!

В два последователни дни, 19 и 20 октомври от 19.30 ч., ресторант Акант Руж презентира пред варненската публика от любители на кулинарните изкушения своето ново есенно меню. През този сезон ще „глезим” сетивата си с домашно маринована сьомга, телешко филе миньон, телешко Жу, охлюви, сезонни зеленчуци, калкан, домашен ръжен хляб, карамелизирани плодове, конфитюр от лайм и мента, Маскарпоне мус, манов мед и куп други деликатеси.

„Специален Гост” на презентацията беше Виненият бар с актуална реколта на вината на Шато Коларово. Управителят и сомелиер на ресторанта Любомир Стоянов сподели: „Мога спокойно да кажа, че съм обиколил 90% от винарските изби в България. Винаги съм молел енолозите да ми покажат вина в различна степен на тяхното развитие – по време на ферментация, различни стадии на отлежаване и т.н. Най-добрите български вина, които съм опитвал, са именно тези, които тихо и спокойно си лежат в бъчви. Тези, които са истинска рожба на българската земя и природа. Така ми хрумна идеята да поднеса и на нашите гости нещо истинско и натурално, нещо, което съм убеден, че много ще им хареса.”.

Собственикът на Шато Карлово, Стоян Стоянов, разказа пред гостите на вечерта историята на своята изба. През 2008 г. купува масив от 120 дка стари лозя (100 дка Мерло и 20 дка Каберне) до с. Коларово, Община Харманли. В последствие купува още 30 дка и има амбицията за още 50 – 60 дка, но не повече, защото плановете му са да произвежда бутиково вино, най-много 120 000 – 150 000 бутилки годишно. През 2009 г. изнася малка серия за Чехия, като в момента се водят преговори за износ и за Англия и Германия. През 2010 г. Шато Карлово участва в един от най-престижните конкурси за вина в Бордо, Франция и със своето Мерло от реколта 2009 печели Златен медал. В Акант Руж гостите имаха възможност да дегустират Шардоне 2011, Розе 2011 и Мерло 2010, всичките директно от френски дъбови бъчви, които бяха специално донесени за двете вечери.
Още в началото на лятото екипът на ресторант Акант Руж реши да предложи нещо различно на своите гости и въведе т. нар. „Специални четвъртъци” – тематично гурме меню, съчетано с отбрани вина. Силният интерес към тези вечери ги превърна в традиция и те продължават и през есента. През октомври ценителите на изтънчената кухня се насладиха на вечери, посветени на Охлювите и на Патицата, а последният четвъртък на месеца носи недвусмисленото име „Вечер на Ловеца”.

За Контакти:Anettevents Ltd.

www.anettevents.com