Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
02 Ноември 11, 18:50 / Автор: www.banskofilmfest.com
Броени дни до Банскофилмфест 2011!
Банскофилмфест ще се проведе за единадесети път в България. Фестивалът е най-големият форум за планинарско кино и култура. Събитието е от 23-ти до 27-ми ноември
След по-малко от месец започва XI-тият Международен фестивал на планинарския филм – най-голямата проява на планинарската култура в България, най-значителният кинофорум от този тип в Югоизточна Европа и едно от централните събития в културния афиш на зимната и планинарската столица на България – Банско.

Стартът на проявата ще бъде даден на 23 ноември т. г. Нейният финал е на 27 ноември. Тази година ще бъдат показани

БЛИЗО 100 ФИЛМА ОТ ОКОЛО 30 СТРАНИ (ОТ ТЯХ 15 БЪЛГАРСКИ)

– на практика най-доброто от продукцията на световното планинарско кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинарските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия.
30-ТЕ ФИЛМА В КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д-р Боян Биолчев (председател), Даниела Чекин (Италия) – дългогодишен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (най-старият и най-авторитетният с света, сега куратор в тамошния Исторически музей), Мачией Вояк (Полша) – филмов директор, работил в Анджей Вайда, Йежи Хофман, Марта Месарош и др. световноизвестни режисьори, Радослав Спасов – режисьор и оператор, Иван Обрейков – оператор, Иван Попйорданов – директор на Сатиричния театър “Алеко Константинов”, потомствен планинар, Владимир Карамазов – актьор от Народния театър “Иван Вазов” и пътешественик.
Както винаги, мощни акценти във фестивалната програма ще бъдат срещите и разговорите с

ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ

които по традиция са сред най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози.
За първи път ще има гост от Япония. Това е Тамоцу (Том) Накамура, който ще пристигне в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Той е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб – “The Japanese Alpine News”. От Австрия ще ни гостува легендарният алпинист проф. д-р Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.

През тази година една от най-големите планинарски култури – италианската, ще бъде представена на Банскофилмфест от Ермано Салватера.
След като в Банско бяха първият (Райнхолд Меснер), третият (Ерар Лоретан), петият (Кшищоф Виелицки) носител на Хималайската корона, а така също Вейка Густафсон, тази година гост на Банскофилкмфест ще бъде още един алпинист, стъпил на всичките 14 осемхилядника – проф. д-р Пьотр Пустелник (Полша).
Матиас Фанк (Германия) чрез презентация, изложба и два филма едно от най-ранните произведения на световното планинарско кино “Чудото на облаците над Малоя”, Германия, 1924, Арнолд Фанк, 329 м или 12’ и и “Буря над Монблан”, Германия, 1930, Арнолд Фанк, 91’ .
Фабиен Брусон (Франция) е филмов оператор, един от най-ярките ектремалисти на своята страна, специалист в областта на супер- и ултрамаратонски бягания при най-тежки условия.
Сандро Филипини (Италия), заместник-главен редактор на най-големия в Европа спортен вестник “Ла Гадзета делло Спорт”, ще разкаже за своите срещи с трима велики алпинисти - Рикардо Касин, Валтер Бонати и Райнхолд Меснер.
Игор Талевски (Република Македония) ще представи катерачните обекти в родината си.
Не по-малко впечатляващо е българското участие. “Светите места в България” ще бъдат представени от Георги Чараклиев, създател на най-големия сайт за сакралните пунктове на Балканите. За две от най-големите събития в българската спелеология – експедициите в Албания (рекордно проникване в пещерата Мая Арапит) и в Тибет, ще говорят участници в тях. Силното българско присъствие в Тян-Шан през отминалото лято ще е тема на презентациите на Кристина Георгиева и Милена Михайлова. Резултатите от своята разузнавателна експедиция в Каракорум (в долината Кхане) преди опита за българска премиера през следващата година ще споделят Дойчин Боянов, Николай Петков и Михаил Михайлов. А Пенка Мъглова и Алексей Стоев ще ни приближат до мегалитите и свещените територии в Западните Родопи.
Следват уоркшопове, семинари, изложби, програма за деца и концерти.

За Контакти:

banskomountainfilmfest@abv.bg
natalie5@abv.bg
sa6i_33@abv.bg

Източник:
www.banskofilmfest.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.2832