СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

09 Ноември 11, 12:25 / Автор: Atos
Atos въвежда първата национална интелигентна система за енергийно отчитане във Франция
София, 09 ноември 2011 г. - Atos Worldgrid, международното бизнес поделение на Atos и световен лидер при решенията за интелигентна енергия, участва в въвеждането до 2013 г. на първата във Франция интелигентна система за отчитане на консумацията на енергия Linky. Atos вече успешно проектира, разработи и достави системата за пилотния проект под ръководството на ERDF, енергоразпределително подразделение на националната електрическа компания на Франция.

Интелигентна компютърна система Linky на Atos Worldgrid е първата, която позволява пълна оперативна съвместимост и взаимозаменяемост на оборудване от различни производители. Linky предоставя автоматизирана система за управление на енергийното отчитане, която включва както централна информационна система, така и единствения по рода си децентрализиран Head-End софтуер, инсталиран в концентраторите с „умни” данни. Новата интелигентна система Linky е проектирана да оперира като интелигентна мрежа „Smart Grid”.

Интелигентната система на Atos ще доведе до подобрена възвръщаемост на инвестициите благодарение на оперативната съвместимост, взаимозаменяемост и възможност за дистанционно управление на операциите. Клиентите на електрическата компания на Франция ще получат по-качественото обслужване, включително по-прецизни сметки на база реална консумация. 80% от операциите за управление на отчитането се извършват от разстояние, без да е нужно клиентът физически да присъства. Новата система предоставя възможност и за автоматична регистрация на местата, където е прекъснато електроснабдяването и по-бързо възстановяване на услугата.

"Радваме се, че днес компанията ни е част от първия проект за интелигентно енергийно отчитане. Чрез локалните представителства на Atos Worldgrid, ние ще предоставим водещото ни интелигентно решение и на останалите ни клиенти от енергийния и ютилити сектори, включително и в България. Успешното разгръщане във Франция на интелигентната система на Atos Worldgrid демонстрира уменията и капацитета на компанията ни и предоставя модел за пример за Европа и останалия свят," сподели г-н Жером дьо Парско, изпълнителен директор на Atos Worldgrid.

Linky, резултат от съвместната работа на ERDF и Atos Worldgrid, е най-модерната интелигентна система за отчитане в света и е пример за технология на бъдещето. Архитектурата на Linky е проектирана да оперира като интелигентна мрежа, която позволява от една страна на мениджърите на дистрибуторските мрежи постепенно да преминат към интелигентното управление на нисковолтови мрежи, които работят включително и с възобновяеми слънчева и вятърна енергия и електрически превозни средства. От друга, новата интелигентна система позволява на компаниите за енергийни услуги да предоставят на своите клиенти редовни и прецизни сметки, както и данни в реално време, с помощта на които потребителите да контролират и управляват консумацията на енергия в своя дом.

За Atos
Atos е международна компания за ИТ услуги с годишни приходи от 8.7 милиарда евро и 74 000 служители в 42 държави. Компанията е резултат от сливането на 1 юли 2011 г. на Atos Origin и Siemens IT Solutions and Services.

На своите клиенти по целия свят Atos доставя високотехнологични транзакционни услуги, консултиране, системна интеграция и управлявани услуги. Фокусът на компанията е върху бизнес технологиите, които са двигател на прогреса и помагат на организациите да създадат компании на бъдещето. Atos е световният ИТ партньор на Олимпийските игри и е включен в Paris Eurolist Market. Atos оперира под следните търговски марки: Atos, Atos Consulting, Atos Worldline и Atos WorldGrid.

За допълнителна информация: www.bg.atos.net

За Atos Worldgrid
Atos Worldgrid е бизнес подразделение на Atos, което доставя сложни интеграционни проекти и интелигентни решения в реално време на компании в секторите енергетика и ютилити във веригите за доставяне на електричество, вода, петрол и газ. С над 1500 инженери и 30-годишен опит, Atos Worldgrid оперира в над 15 държави. Подразделението е оборудвало със софтуера си за наблюдение, управление и контрол над 70 ядрени блока във Франция, Великобритания, Русия и Китай и достави най-голямата интелигентна система за отчитане в света.

Atos