Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Предприемачество

Вземи в gLOG
09 Ноември 11, 18:33 / Автор: Symmetric Communication
6 бизнес плана на млади предприемачи ще се реализират с помощта на Награда EMPOWER 2011
Проектът “Smart Hand” се класира на първо място в надпреварата и получава 50 000 лв., останалите – по 30 000 лв
Най-големият национален конкурс за млади предприемачи у нас, Награда EMPOWER, отличи 6 проекта на официална церемония в София. Победителят в надпреварата взе 50 000 лв., a oстаналите 5 получават по 30 000 лв., с които да реализират идеята си за стартиращ бизнес.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, Н.Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България и председателят на фондация „Емпауър Юнайтед“ Томас Хигинс връчиха голямата награда на проект „Smart Hand“ на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. “Smart Hand” беше класиран на първо място от авторитетно жури по критериите на конкурса: иновативност, полза за обществото, качество на екипа, практичност, ясен дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса, оформление на бизнес плана и цялостно впечатление от бизнес идеята.

На официалната церемония младите предприемачи получиха отличията си от представители на институциите и бизнеса, които доказват с реализирането на проекта за Награда EMPOWER, че публично-частното партньорство е успешен модел, който трябва да разширява обхвата си. Сред тях, освен заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Евгени Ангелов, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик, и председателят на Фондация „Емпауър Юнайтед“ г-н Томас Хигинс, бяха и изпълнителният директор на Българската Агенция за Инвестиции Борислав Стефанов, Управителят на AES и Президент на Американската търговска камара Питър Литгоу, Десислава Тальокова - изпълнителен директор на Фондация Америка за България, Асен Ягодин - главен изпълнителен директор на Българската Банка за Развитие, Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма и Председател на КРИБ, и други уважавани бизнес лидери.

През 2011 г. в конкурса за Награда EMPOWER, който се провежда за втори път, се включиха 161 млади предприемачи с оригинална бизнес идея. Най-много – 32% от всички подадени проекти, бяха в сферата на информационните технологии, следвани от проекти в сферата на културата и изкуството.

Очакванията са през 2012 г. конкурсът да бъде надграден, а концепцията му обогатена. В нея, освен конкурсната програма, се включват и срещи-дискусии в различни градове на България, които срещат млади предприемачи и утвърдени представители на бизнеса за обмен на идеи и добри практики.

Представители на институциите и бизнеса за конкурса:

В обръщението си към гостите, председателят на Фондация „Емпауър Юнайтед“ Томас Хигинс подчерта, че предприемачите в България са тези, които могат да развият иновациите и икономика, базирана на знанието. „Това се вижда и при нас, в конкурса за Награда Empower, в който отново се включиха много иновативни и интересни идеи. Изминалите две години ни показаха, че формулата на конкурса е успешна и ще продължим да я развиваме в бъдеще. Надявам се догодина да можем да помогнем на още повече младите хора да реализират мечтите си.“, сподели г-н Томас Хигинс.

Според заместник-министъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов „Стартиращите и иновативни малки предприятия са основна предпоставка на икономическия растеж на страната. Понеже сме убедени в това, взехме решение да отделим 40 милиона лева от програмата „Конкурентноспособност“ за финансиране на подобни стартиращи компании през инструмента Джереми, с които ще могат да бъдат финансирани няколко стотин проекта през следващите 2 години. Награда Empower е чудесен пример за това как трябва да бъдат подкрепяни предприемачите в България.“

От своя страна Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ в България, заяви: "Аз винаги съм горд от проекти, реализирани с подкрепата на американското посолство и Американската агенция за международно развитие. Но проектът Empower е един от любимите ми, защото е много иновативен. Той е проникнат директно от предприемаческия дух на младите българи и е базиран на сериозното им образование. Empower е същевременно и виртуален бизнес инкубатор, и в същото време - икономически стимул. Благодаря на българското правителство и частния сектор, че подкрепят проекта Empower и се надявам, че ще продължат да го правят и през следващите години. "

Повече за отличените проекти:

На първо място в конкурса се класира проектът „Smart Hand“, на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. Те ще използват модерна технология, за да създадат изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Иновативността на разработката и огромният й принос за обществото спечелиха единодушно авторитетното жури. Това, което ще отличава протезите на Smart Hand, е многократно по-ниската им цена, по-голямата функционалност, както и съкратеното време за обучение на пациентите, които ще ги използват. Другият иновативен елемент е добрата обратна връзка между протезата и пациента, който ще може да я контролира дори без да поглежда към нея.
Другите 5 млади предприемачи, победители от надпреварата през 2011 г., са (проектите са подредени в произволен ред):

• Проект „Смелите домати” на Вера Райчева, в екип с Анна Илза Райчева и Евгени Стойчев. Този проект е посветен на създаването на електронни книжки и игри за деца между 2 и 8 години. Те са с авторски текстове, музика, анимации, картинки. Насочени са и към родители, и към техните деца, които ще могат да се забавляват навсякъде.

• Проект „Izpitai.me“ на Иван Анев, в екип с Павлина Борисова-Бенсен, Никола Борисов и Емил Ибришимов – иновативен електронен портал за обучение и проверка на тестове, който не само ти дава информация за допуснатите грешки, но ти да позволява да получиш информация за верните отговори на теста. Допълнителната му стойност е свързана с това, че ще подобри достъпа до учебни материали на хора в отдалечени места и такива в неравностойно положение.

• Проект „Пайпремблинг“ на Иван Раденков, в екип с Анна Петкова и Адриан Паскалев. Пайпремблингът е нов екстремен спорт, който ще се практикува в специално изградена инфраструктура. Идеята му е да преодолеем страховете си като се изправим срещу тях. Непознатият спорт ще привлича интереса на туристи, спортисти и т.н., дори ще спомогне България да стане по-атрактивна туристическа дестинация.

• Проект „Гейм Крафт“ на Виталий Филипов и Радослав Георгиев – създаване на онлайн платформа, предлагаща геймификацията (вкарване на игрови механики в ежедневните дейности с цел да станат по-забавни) като услуга. Ще се ползва като начало в обучителния процес като прави компютърни игри, базиран на образователния материал.

• Проект “Cezebral” на Камен Кънчев и Георги Георгиев, който е платформа за реклама през мобилните телефони – уникален начин да печелиш от рекламите в телефона си.

Всички линкове водят към кратките видео клипове на печелившите проекти. За да видите всички клипове, вижте www.vimeo.com/empowerunited

За "Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи"
Конкурсът "Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи" е инициатива на Фондация "Empower United" (www.empower.bg) и е подкрепена от Американската агенция за международно развитие (ААМР) и Фондация "Америка за България". Програмата се осъществява със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Официални партньори на Наградата EMPOWER са Луфтханза Техник София, AES (Ей И Ес), CMS Cameron McKenna, Софарма, Телерик, Американската Търговска Камара, М-Тел и Българска Банка за Развитие. Организационни партньори на конкурса са JobTiger, Центърът за предприемачество и управленско развитие (CEED), Международната студентска идентификационна карта (ISIC) и Българска Агенция за Инвестиции. Образователен партньор е Майкрософт България.
Програмата се организира с медийното партньорство на Нова телевизия, Dnevnik.bg, Радио1 и Investor.BG.

За Фондация Empower United
Empower United е нестопанска организация, чиято мисия е да създава възможности за българските граждани и компании да реализират пълния си потенциал. Тя е изключително успешен пример за реализиране на публично-частно партньорство и обединява съмишленици, фокусирани върху най-добрите световни практики и новаторски методи в развитието на лидерските и предприемачески умения и професионалната квалификация за младите хора в България.

Пълна информация за дейността и проектите на фондацията можете да откриете на www.empower.bg.

За Контакти: Рая Цветкова

Източник:
Symmetric Communication

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.153