Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Туризъм

Вземи в gLOG
25 Ноември 11, 12:36 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Асоциацията на екскурзоводите в България включи „Източна могила“ в с. Караново в опознавателната си програма
45 професионални екскурзоводи преоткриха историческото и културно наследство на България по време на учебно пътуване

24.11.2011 г., София. „Находките в Източната могила и начинът, по който те са експонирани за посетителите, са прекрасни“, отбелязаха след посещението си екскурзоводите от Асоциацията. По атрактивност обектът достойно може да се конкурира с най-известните български забележителности, смятат те. Повечето от тях проявиха интерес да водят туристически групи на Могилата, дори тя да не е предварително включена в екскурзионните програми. Гидовете се обединиха около мнението, че непременно трябва да популяризират обекта пред туроператорите в страната.

Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ) организира опознавателно посещение в Археологически комплекс „Източна могила” в село Караново за своите членове на 18 ноември 2011 година. Инициативата бе част от учебно пътуване в Югоизточна България, чиято цел е професионалните екскурзоводи да преоткрият историческото и културно наследство на България. Според тях през последните години именно в този регион общините активно работят за развитието на туризма, а археолозите постоянно попадат на интригуващи находки.

Придружаващият групата археолог доц. д-р Гергана Кабакчиева, заедно със свой колега от Историческия музей в Нова Загора представиха в подробности историята на проучванията на Източната могила и обогатиха знанията на екскурзоводите с интересни разкази за погребалните практики на траките.

Източната могила в с. Караново заема важно място в маршрута на Асоциацията за ноември 2011 г. Една от основните цели на екскурзоводите е да се запознаят с нови или недостатъчно познати обекти по време на своите обучения. Професионалните екскурзоводи споделят, че Източната могила, открита за посещение преди малко повече от година, е нещо повече от поредния археологически обект в България. Представянето in situ на находките от могилата дава възможност на всеки гост да се докосне в реална обстановка до погребалните обичаи на траките.

Голям интерес за екскурзоводите предизвика ритуалното погребение на аристократ и военноначалник от I в. сл. Хр., който е изгорен и положен заедно с бойното си снаряжение, колесница, уникални съдове от бронз, ценни метали и стъкло.

Според Асоциацията „Наследството на траките е уникална за България „марка”, която привлича интереса на посетители от всички кътчета на планетата“. След посещението си на Източната могила в с. Караново екскурзоводите споделиха, че тази забележителност заслужава вниманието както на индивидуалните туристи, така и на туроператорите, които да могат да я включат в своите програми.

Учебната екскурзия (18-20.11.2011 г.) включваше освен Караново (Източна могила, Голяма селищна могила), Стара Загора, Александровската гробница, Ивайловград и Мезек.

За Асоциация на екскурзоводите в България

Асоциация на екскурзоводите в България е основана през 2002 год. В нея членуват над 250 представители на професията, които говорят 20 езика. Ежегодно АЕБ провежда лекции, с които цели да обогати знанията на своите членове. Всяка година темите са различни, в зависимост от актуалните събития и потребностите на екскурзоводската гилдия. Една от основните цели на Асоциацията е и да способства за издигането престижа на екскурзоводската професия и да защитава интересите на колегията. АЕБ е възприела като своя кауза да се бори с нелоялната конкуренция и да регламентира професионалната етика.

АЕБ членува в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Софийски туристически район (СТР).

За Археологически комплекс „Източна могила“, с. Караново

От средата на 2009 година ОББ, съвместно със Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. До момента банката е отделила повече от 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.

Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.


Евгени Димитров
Председател
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 0898 51 51 54
E-mail: info@culturalprojects.org

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web: www.culturalprojects.org

Източник: Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1142