Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

09 Декември 11, 13:27 / Автор: Райфайзенбанк
Райфайзенбанк: Повторение на рецесията в Еврозоната ще понижи растежа на българската икономика през 2012 г.
Според анализаторите на Райфайзенбанк през третото тримесечие икономическото възстановяване показва известно забавяне, но като цяло потвърждава очакванията за икономически растеж от около 2% за цялата 2011 г.

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си макроикономически обзор на наличните към края на ноември 2011 г. данни. Според анализаторите на банката през третото тримесечие икономическото възстановяване показва известно забавяне, но като цяло потвърждава очакванията за икономически растеж от около 2% за цялата 2011 г. Потреблението измества износа като водещ фактор на икономическия растеж, но динамиката му остава несигурна с оглед на развитието на външната среда и потенциалните ефекти върху вътрешното търсене. Безработицата през тримесечието е спаднала до 10.2% основно поради сезонното влияние на туризма и селското стопанство. На годишна база обаче тя продължава да бъде по-висока. Октомврийската инфлация е 0.8% спрямо септември, като тя отразява ефектите от настъпването на есенния сезон върху цените на храните, дрехите, обувките и т.н. В същото време, фискалната позиция на страната остава устойчива (1.1% от БВП), като за същия месец дефицитът на бюджета се е повишил само с 16.1 млн. лв. Валутният борд също остава стабилен, като равнището на валутните резерви е най-високото за последните 35 месеца и покрива 183.3% от паричната база (банкноти и монети, и банкови резерви).

„Евентуално повторение на рецесията в Еврозоната ще се отрази и върху българската икономика, тъй като по линия на външнотърговския оборот и финансовата си система България е силно интегрирана с тази група страни. От една страна, търсенето на български износ ще отслабне и това вече започва да се отчита от данните. От друга страна, източниците на външно финансиране вероятно ще станат по-труднодостъпни. Това ще ограничи ръста на кредитирането, потреблението и инвестициите, поради което ревизираме отново надолу прогнозата си за икономическия растеж на България за 2012 г. от 2% до 1.2%”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. “Въпреки че стойността е ниска, тя все пак остава положителна, като в това отношение много важен ще бъде приносът на еврофондовете, който очакваме да се увеличи. Основание за тази прогноза за икономическия растеж догодина ни дават и значително по-добрите показатели на фиска и на банковата система в сравнение с тези на повечето от останалите страни в Европа,” допълни Ганев.

За Контакти:

Отдел “Връзки с обществеността”
тел. 91 985 174/535/600

Източник:
www.rbb.bg


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9338