Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
14 Декември 11, 11:40 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Тракийска колесница от Караново вече е в автосалона на "София Ауто"
Експозицията „Златната колесница на траките” вече е в салона на „София Ауто” на бул. „Ботевградско шосе”. Събитието е част от честването на 10 годишнината на „София ауто”.
13.12.2011 г.,София. Експозицията „Златната колесница на траките” вече е в салона на „София Ауто” на бул. „Ботевградско шосе”. Събитието е част от честването на 10 годишнината на „София ауто”.

На откриването присъстваха археологът Веселин Игнатов и реставраторката Силвия Борисова, автори на изложбата, председателят на съвета на директорите на „София Ауто” Илиян Попов и Евгени Димитров, председател на сдружение „Културни проекти”.

Изложбата представя възстановка в мащаб 1:5 на тракийската колесница, открита през 1976 година от археолога Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, представена за първи път пред българската публика през 2009 година от ОББ, Сдружение „Културни проекти” и Община Нова Загора. Апликацията има интересна история – дълги години е стояла като парче непочистена ламарина във фондохранилището на музея, докато археолозите решават да я прегледат на рентген. Невероятните декорации, които се виждат, довеждат до решението за спешна реставрация и сега пластината може да се види отново за 10 дни в автосалон “Северноамерикански автомобили” в целия си блясък.

Експозицията прави паралел с подобни двуколки, наречени „цизиум”, масово използвани през римската епоха, представя традициите и опита на траките в изработката на колесници, разказва за ежедневието на тракийската аристокрация от 1 - 2 век, след Хр., чиито възможности да притежават луксозни битови стоки и превозни средства нараства неимоверно след икономическия разцвет, който земите на Тракия, изживяват след присъединяването им към Рим.

Изложбата представя и пресъздава подготовката за пътя към отвъдния свят - погребалните ритуали на траките от тази епоха, за чиито особености и традиция може да се съди от находките, открити при разкопките край село Караново. Посетителите ще се запознаят с практиката „погребение на колесница”, включващ ритуалното „убийство” на любимата кола на покойния аристократ, осигуряваща му средство за придвижване в задгробния живот.

Според археолога Веселин Игнатов, чийто екип подготви изложбата, „тракийската двуколка е изключителна – аристократична, луксозна и с меко окачване, като неин аналог може да се намери в римския „цизиум“.

Възстановката и цялата изложба са създадени от екип на Исторически музей Нова Загора, под ръководството на археолога Веселин Игнатов и с изключителната работа на арт реставраторката Силвия Борисова, техният колега от Регионален исторически музей Бургас - Константин Господинов, преподавателят по латински и старогръцки Николай Шаранков от Софийски университет, и реставраторката Петя Николова от Национален исторически музей.


За повече информация:

Стоян А. Стоянов
PR Сдружение „Културни проекти”

Моб. тел.: + 359 (879) 646 648
+ 359 (888) 889 811
E-mail: stoyanov@proway.bg



Източник:

Комуникационна агенция PRoWay

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.4961