Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

19 Декември 11, 13:45 / Автор: AMI Communications
Тази година българите ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци
София, 19.12.2011 г. Българските картодържатели ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци според проучване1, поръчано от Visa. Изследването също така показва, че повече от една трета (37%) от българите ще направят коледните си покупки тази седмица (19-23 декември), а по-голямата част от тях (85%) ще пазаруват в реални магазини.
Според проучване на Visa Европа тази седмица търговците ще са най-натоварени, а повечето картодържатели ще предпочетат да пазаруват от молове и търговски улици за сметка на онлайн магазините

София, 19.12.2011 г. Българските картодържатели ще похарчат средно по 249 лева за коледни подаръци според проучване*, поръчано от Visa. Изследването също така показва, че повече от една трета (37%) от българите ще направят коледните си покупки тази седмица (19-23 декември), а по-голямата част от тях (85%) ще пазаруват в реални магазини.

Тези резултати се подкрепят и от данните на Visa Европа, според които 23 декември ще бъде най-натовареният ден за пазаруване в Европа за цялата година, когато ще бъдат похарчени общо 2,6 милиарда евро.

По-голямата част от участниците в проучването (73%) ще похарчат същата или по-голяма сума за подаръци в сравнение с миналата година, а около една трета (28%) ще похарчат по-малко отколкото през 2010 година. Средната сума, която картодържателите ще отделят за подаръци възлиза на 249 лева, което е с 40 лева повече от средната сума, похарчена през изминалия сезон**.

Проучването е проведено сред жители на осем от най-големите градове в страната, които притежават платежна карта. То показва плановете за пазаруване и навиците, свързани с плащането на стоки и услуги на българските картодържатели.

Една трета (36%) от участниците в проучването са заявили, че смятат да закупят подаръците си в седмицата преди Коледа (11-18 декември). Това означава, че последните две седмици преди Коледа ще бъдат най-натоварени за търговците, като 73% от респондентите планират да пазаруват за Коледа или вече са го направили между 11 и 23 декември. Резултатите също показват, че 25% от хората са закупили подаръци преди 11 декември, а само 8% ще изчакат до последния възможен момент – денят преди Коледа (24 декември).

Според изследването, близо една трета (31%) от участниците са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 28%, които възнамеряват да отделят между 200-299 лева. От гледна точка на плановете по региони, жителите на черноморските градове и тази година ще бъдат най-щедри към своите близки на Коледа2. Жителите на Бургас изпреварват всички по отношение на щедрост (със средна сума от 307 лева за подаръци), а след тях се нареждат Варна (със средно 289 лева), Пловдив (със средно 278 лева) и София (със средно 238 лева).

Освен това, резултатите от проучването показват и различия в намеренията не само по отношение на местожителството, но и по отношение на пола. Мъжете в проучването вече са похарчили или ще похарчат малко повече за подаръци (280 лева) в сравнение с жените – 222 лева.

Що се отнася до планирането на личните финанси, българските картодържатели се осланят на спонтанни решения. 77% от всички респонденти не планират покупките според финансите си и просто купуват подаръци когато видят нещо, което им харесва. Само 9% предпочитат да спестяват през цялата година, за да могат да купят подаръците, които искат.

Въпреки че парите в брой все още са предпочитано средство за разплащане по Коледа, тази година повече хора ще използват дебитна, кредитна или предплатена карта, за да платят за своите покупки в сравнение с 2010 година. Почти половината (48%) от картодържателите, които ще платят за подаръците с дебитна карта, избират този начин, защото го смятат за по-удобен. Една трета (33%) защото е по-сигурен и 12% защото е по-бърз в сравнение с плащането в брой.

За сравнение, една четвърт от хората, които ще плащат в брой предпочитат този начин, защото са свикнали с него, а 22% вярват, че той е по-сигурен. Тези отговори предполагат, че по-скоро навикът, а не реалните предимства все още определя избора на потребителите по отношение на разплащателните инструменти.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България, каза: „Макар икономическият климат да оказа влияние върху част от хората, нашето проучване показва, че независимо от колебливия старт на сезона за пазаруване през ноември, количеството похарчени средства се увеличава с приближаването на най-интензивния период за пазаруване в страната. От началото на годината наблюдаваме стабилен ръст на изхарчените средства за стоки и услуги. Потребителският разход направен на мястото на покупката с карти Visa се е увеличил с 34% за периода 31 юни 2010 година – 31 юни 2011 година“.

Онлайн пазаруването става все по-популярно, но физическите търговски обекти все още са предпочитани от българските картодържатели. Само 15% от тях планират или вече са направили покупки от онлайн магазини. Що се отнася до пола, този сезон жените ще бъдат по-активни в Интернет, като 19% от тях ще пазаруват онлайн, в сравнение с едва 9% от мъжете.

“Онлайн пазаруването с карти Visa също отбеляза добър годишен ръст от 38% на изхарчените средства с Visa през второто тримесечие на 2011 година в сравнение със същия период на 2010. Независимо от това нашето проучване показва, че българските картодържатели все още предпочитат да пазаруват от молове и търговски улици. Удълженото работно време и големите намаления са сред причините, които привличат потребителите, както и възможността да видят и пипнат стоката преди да платят за нея”, добави Райчева.

Ето какви коледни подаръци могат да очакват хората според данните за това какво планират да закупят участниците в проучването:

- дрехи (29%)
- играчки (23%)
- козметика (18%)
- книги (9%).

Visa Европа дава следните съвети, за да помогне на потребителите да са по-защитени докато се наслаждават на празниците:

- Когато правите покупка, уверете се, че сте уточнили с касиера точната сума, която ще бъде изтеглена от вашата дебитна или кредитна карта.
- Когато въвеждате своя PIN, за да потвърдите плащането в магазин или при теглене на пари от банкомат, уверете се, че никой не ви наблюдава.
- При въвеждане на PIN, за да потвърдите плащане или при теглене на пари от банкомат, погледнете дали устройството изглежда в изправност и не е било фалшифицирано.
- Не давайте своя PIN или друга информация по картата си на никого, за да прави покупки от ваше име, независимо дали става въпрос за близък приятел или роднина.
- Изберете си уникален PIN и не залагайте на прекалено лесни и очевидни варианти като рождена дата или телефонен номер.
- Не записвайте никъде PIN-а си и в никакъв случай не го дръжте в портмонето си.
- Избягвайте да използвате PIN кода си за други видове идентификация или достъп, например за отключване на мобилния ви телефон или като парола за уебсайтове.

*Проучването е проведено под формата на телефонни анкети сред 300 жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в някой от градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Проучването е спонсорирано от банките-членове на Visa в България и е проведено от агенция за пазарни проучвания Синовейт в периода между 29 ноември и 05 декември 2011 година.
**Според данните от телефонно проучване, поръчано от банките-членове на Visa в България. Проучването е проведено сред 300 жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в някой от градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Проучването е проведено от агенция за пазарни проучвания Синовейт в периода между 07 и 10 декември 2010 година.

За Visa Eвропа
В Европа има над 430 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visa. За период от 12 месеца до края на март 2011 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1,6 трилиона евро. 12,5% от общия потребителски разход направен на мястото на покупката в Европа е извършен с карти Visa, а повече от 70% от него е направен с дебитни карти Visa.

Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.

Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 200 страни.

За повече информация: www.visabg.com / www.visaeurope.com

За Контакти:

Мартин Маев, AMI Communications за Visa Европа,
т: 02 989 51 15 , м: 0885 769 556 , @: martin.maev (at) amic.bg

Източник:
www.visabg.com

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1333