Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
13 Януари 12, 19:31 / Автор: Институт за пазарна икономика
Икономическата свобода е заплашена от дълговата криза в Европа
Хонконг, Сингапур и Австралия подобряват резултатите си и запазват челните три места в Индекс на икономическата свобода 2012 на фондация „Херитидж” и „Уолстрийт Джърнъл”. ...Резултатът на България се влошава леко до 64,7 точки (при максимум от 100), което ни отрежда 61-во място в света и 27-мо в Европа. България се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни и е далеч от най-свободните икономики в света.
И.П.И.
Институт за пазарна икономика
бул. “Патриарх Евтимий” N 22, София 1000
тел./факс.: (+359 2) 952 62 66 , 952 35 03
ел. поща: mail@ime.bg;
страница в Интернет: www.ime.bg

12 януари 2012

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Икономическата свобода е заплашена от дълговата криза в Европа

Хонконг, Сингапур и Австралия подобряват резултатите си и запазват челните три места в Индекс на икономическата свобода 2012 на фондация „Херитидж” и „Уолстрийт Джърнъл”.
Благодарение на традиционно силните си резултати в области като право на собственост, свобода от корупция, свобода на бизнеса и свобода на търговията, Европа също показва добри резултати, но изпраща само Швейцария и Ирландия в топ 10. Авторите отбелязват, че Европа изостава в други сфери и се очакват сериозни проблеми, ако европейските правителства не обуздаят огромните си харчове. Европа вече се класира последна от шестте региона по отношение на фискална свобода и размер на правителството.

„Европа преминава през бурни и несигурни времена, съпровождани от продължаващата дългова криза… Резултатите на Европа в Индекса на икономическата свобода са сериозно подкопани от невъзможността на правителствата да управляват държавните си разходи” – пишат авторите на изданието.

Резултатът на България се влошава леко до 64,7 точки (при максимум от 100), което ни отрежда 61-во място в света и 27-мо в Европа. България се представя по-добре от средното за света в повечето категории, но изостава от другите европейски страни и е далеч от най-свободните икономики в света.

Страната ни продължава да бъде в категорията на „сравнително свободните” страни (нареждаща ни след „свободните” и „предимно свободните” страни), което обяснява и защо трудно догонваме богатите по отношение на доходи и качество на живот.

България продължава да изостава чувствително по отношение на върховенството на закона, благодарение на много слабите ни и допълнително влошаващи се резултати (под средните за света) по отношение на правото на собственост и свободата от корупция. Проблемна област остава и размерът на правителството, като появата на бюджетен дефицит през последните години оказва своето негативно влияние. Най-добри резултати България традиционно показва по отношение на фискалната свобода (заради ниските данъци), както и по отношение на свободата на търговията (тук политиката на ЕС играе водеща роля).

Авторите отбелязват, че „България понесе сравнително добре ефектите от глобалното икономическо забавяне, благодарение на разумното, като цяло, управление на публичните финанси”. Въпреки това продължаващите реформи за укрепване на икономическата свобода са от огромно значение за осигуряването на бързо икономическо развитие през следващите години. Корупцията и слабостта на законите повишиха цената за правене на бизнес.

Индексът на икономическата свобода ясно откроява проблемите пред страната ни – липсата на върховенство на закона и неефективните харчове на правителството. Това следва да са приоритетите през следващите години, ако искаме да се доближим до по-свободните страни и съответно да нарастват доходите ни. Както и авторите на изследването посочват, съдебната система в страната „не успява да осигури ефективна защита на правото на собственост, което обезкуражава и възпира инвестициите”.

Институт за пазарна икономика
Интернет страница: www.ime.bg
Електронна поща: mail@ime.bg;
02 / 952 62 66, 952 35 03

По-подробна информация, данните и предишните доклади на Индекса на икономическата свобода можете да намерите на адрес: http://www.heritage.org/index/

Крайъгълният камък на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободната конкуренция и неприкосновеността на частната собственост.

Индексът на икономическа свобода се изчислява по 10 категории: свобода на труда, свобода на бизнеса, свобода на търговията, фискална свобода, свобода от правителството, парична свобода, инвестиционна свобода, финансова свобода, права на собственост и свобода от корупция. Средноаритметичният сбор на точките в тези категории образува общия резултат.

За Контакти:

Петър Ганев - 02 952 62 66 ; 952 35 03

Източник:
http://www.heritage.org/index/country/Bulgaria

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4719