СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Туризъм

01 Март 12, 15:36 / Автор: Българско круиз общество
КРУИЗИТЕ В ЦИФРИ: 12 НОВИ КОРАБА НА ВОДА ПРЕЗ 2011, ОЩЕ 13 ПРЕЗ 2012 И ОЩЕ 25 ДО 2015. Броят на круиз пасажерите за 2011 г. с ръст от 10% в световен мащаб
Честита Баба Марта! Здраве, успехи и повече позитивни новини! Този път те идват от света на круизите: 12 изцяло нови кораба на вода през 2012 г.; още 13 през 2012 г.; и още 25 до 2015 г. Броят на круиз пасажерите с ръст от 10% в световен мащаб.
Милиарди долари продължават да бъдат инвестирани в развитието на безспорно най-добрият начин за почивка в света. Круизите са N 1 по интерес сред останалите възможности за ваканция на потребителите (по данни на пазарно изследване проведено през януари 2012 г. от Международната асоциация на круиз линиите). Това, което ги прави предпочитан избор е най-доброто съотношение цена – стойност за ваканционния бюджет на пътуващите.

За последните 10 години изцяло новите кораби пуснати на вода са 143. Във всички дестинации по Земята днес оперират 211 кораба с общ капацитет от 325 400 легла. До 2015 г. се очаква броят на корабите да стане 232, а на леглата - 361 302.

2011 г. продължава рекордите в индустрията с превозени 16,37 млн. пасажера (срещу 14,8 млн. през 2010 г.). Средната продължителност на круиза е 7+ дни, а пасажерите от Европа се увеличават с цели 9% за една година, до ниво от 5,45 млн. пасажера. Официални данни за България липсват, но със сигурност ръста на гостите от нашата страна също е забележителен спрямо 2010 г.

В световен мащаб круиз агенциите организират и продават 75% от пътешествията по вода.

Най-притегателните региони в света за круиз според броя на пасажерите са:

- Карибски острови (33,7%)
- Средиземно море (20,4%)
- Европа/Скандинавия (7,9%)
- Аляска (6,2%)
- Бахамски острови (6%)
- Тихоокеанския бряг на Мексико (3,3%)
- Трансатлантически круизи (2,9%)
- Австралия/Нова Зеландия/Южен Пасифик (2,7%)
- Панамски канал (2,5%)
- Южна Америка (2,4%)
- Хавайски острови (2,1%)

Речните круизи, като отделна индустрия бележат ежегодно по 10% ръст за последните 5 години.

За Българското Круиз Общество:

Българското круиз общество е неправителствена организация, подпомагаща информираността на българските пасажери, медии, туроператори и туристически агенции, за достиженията и текущото състояние на световната круиз индустрия. Към асоциацията сътрудничат обучени и акредитирани круиз експерти от Асоциацията на круиз експертите във Великобритания, чиято цел е да следят тенденциите и да дават препоръки на клиентите от България при избора на най-подходящото пътешествие като продукт, време на пътуване, дестинация и пазарни условия.

За Контакти:

Илиян Иванов