Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
07 Март 12, 20:06 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
ERP консултанти предлагат ускорени срокове за внедряване на системи за управление на бизнеса
Използването на предварително разработени ERP решения ще даде възможност на компаниите, които спечелят европейско финансиране, да изпълнят навреме проектите си и успешно да усвоят средствата за тях
София, 06.03.2012 г. LLP Dynamics България предложи на бизнеса работещи решения, които ще позволят на компаниите, спечелили европейско финансиране за внедряване на системи за управление на бизнеса (ERP), да изпълнят качествено своите проекти. Успешните възможности бяха представени днес на конференцията „Евро-финансирано ERP. Проблеми и решения“, организирана от LLP Dynamics България, с подкрепата на Майкрософт България.

Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, заяви при откриването на събитието, че основният приоритет на държавната политика към бизнеса днес е нарастването на ефективността на производството, повишаването на дисциплината в компаниите и създаването на инвестиционен потенциал.

„Публичното финансиране трябва да се фокусира там, където е най-необходимо. Най-важната цел според мен обаче е осъществяването на реалната политика по отношение на малките и средни предприятия“, допълни Дончев. „В момента в България има внедрени само около 1100 ERP системи, но съм уверен, че ако те бяха повече, ефективността на производството и управлението на ресурсите неминуемо би била по-висока“, посочи още той.

Неотдавна компании-внедрители на ERP системи алармираха за потенциални проблеми след обявяването на одобрените за финансиране проекти по програма „Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията“ по ОП „Конкурентоспособност“. През 2011 г. по тази програма кандидатстваха около 1300 проекта на български компании, които искат да внедрят софтуерни системи за управление на бизнеса (ERP). Общият размер на публичните финансови средства е близо 25 млн. евро. Няма минимален размер на помощта по един проект, а максималният е 200 000 евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 75% от допустимите общи разходи. Очаква се одобрените за финансиране компании да бъдат обявени до края на месец март 2012 г.

„Проектите, които ще бъдат одобрени за европейско финансиране по програмата, са около 250. Към момента в България общият капацитет на внедрителите на ERP софтуер е около 70 системи годишно. Същевременно срокът, в който спечелилите финансиране компании ще трябва да изпълнят проектите, е 12 месеца. Това ще изправи голяма част от фирмите пред невъзможността да усвоят средствата, още повече, че заради задължението за изпълнение на различни административни процедури и оформяне на документация срокът се скъсява на 6-7 месеца. В допълнение, в България не съществува достатъчен капацитет от специалисти, които да осъществят внедрявания в такива мащаби“, каза Божидар Крапчев, управляващ партньор на LLP Dynamics България.

Консултантите съветват фирмите, на които предстои да внедрят ERP системи, да започнат подготовката предварително, като направят отсега пълен анализ на бизнес процесите си, състоянието на наличности, доставки и пр., и да формулират ясно целите си. „Едно от възможните решения за ускорението на процеса са т.нар. „предефинирани системи“, или Fast-track, с което ще бъде скъсено времето на внедряване. Предефинираните системи представляват вече разработени ERP системи за определени бизнеси и индустрии. Спецификата на ERP системите е такава, че колкото по-бързо бъдат внедрени, толкова по-скоро ще започнат да носят резултати. След това тези системи могат да бъдат усъвършенствани допълнително“, каза още Крапчев. По думите му, чрез предефинираните системи срокът за въвеждане ще се съкрати на 3 месеца, което ще позволи на фирмите да изпълнят задълженията си и да се вместят в посочените срокове, а заедно с това и да получат финансирането от държавата в по-кратък период.

LLP Dynamics България, най-големият партньор на Microsoft за ЕRP решенията в България, има вече разработени предефинирани системи за 5 сектора – производствени компании в хранително-вкусовия сектор, дистрибуционни компании в хранително-вкусовата промишленост, дистрибуционни компании на бързооборотни стоки, управление на вериги магазини и дискретно произвоство. „Тъй като финансиране ще спечелят едва 1/5 от подадените проекти, онези, които не бъдат одобрени, могат да използват и т.нар. ERP решения в облака – не закупени, а използвани под наем за целите, за които са им необходими. Подобни решения са изключително популярни в другите европейски страни – например в Англия всяка втора сделка за системи за управление на бизнеса е от този тип, а в Полша – всяка четвърта“, допълни още управляващият партньор на LLP Dynamics България.

„Българският бизнес може да бъде уверен, че може да разчита на Microsoft като част от екипа, който работи за подобряване конкурентоспособността на българската икономика“, бе категоричен Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България. „Преди кризата голяма част от фирмите не се замисляха за внедряването на ЕRP решения, но сега все повече от тях осъзнават, че това е начин не само да оцелеят, а да се развиват“, допълни още той. Внедряването на ERP система намалява разходите на бизнеса и го прави по-конкурентоспособен. Всяка компания, която иска да се развива, неминуемо минава през внедряването на ERP решение, коментираха лекторите на конференцията.

Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch, призова компаниите да се възползват активно от възможностите, които дават европейските програми за финансиране. Според него през последните години средствата от Европейския съюз са един от успешните финансови инструменти за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес.

За LLP Dynamics България
LLP Dynamics България е консултантска компания, лидер в областта на разработването и внедряването на ERP решения за местни и международни компании. Компанията е част от LLP Group, която е основана през 1992 година в Чехия. През 2003 г. LLP Dynamics става партньор на Microsoft за ЕRP решенията Microsoft Dynamics NAV и Microsoft Dynamics AX. С повече от 240 реализирани внедрявания на Microsoft Dynamics NAV и над 60 внедрявания на Microsoft Dynamics AX зад гърба си, LLP Dynamics се утвърди като един от най-опитните партньори на Microsoft Dynamics за региона.

За допълнителна информация:
Диана Чобанова
PR Assistant
ProWay Communications Agency
Моб.тел.: + 359 (879) 931 336
E-mail: d.chobanova@proway.bg

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.3187