Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
09 Март 12, 11:19 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
За първи път в България австрийци и немци правят дълбоко сканиране на археологически обект
Сканирането на обекта включва четири метода, резултатите от които се обработват и сумират на специална компютърна система, за да дадат триизмерно изображение на съдържанието на археологическия обект до 25 метра дълбочина.
7.03.2012 г., с. Караново. За първи път в България на Източната тракийска могила в Караново, Новозагорско, беше извършено дълбочинно сканиране с уникална техника на австрийския Централен институт за метрология и геодинамика, осигурена от учените от Римо-германския музей в Майнц, Германия. Високият интерес от страна на европейската научна общественост към откритията в Караново, направени от екипа на археолога Веселин Игнатов и експонирани на място от реставраторката Силвия Борисова, се дължи на големия потенциал за по-нататъшни находки на обекта и на изключително прецизния начин на проучванията, които освен традиционните злато, съдове и постройки, запазват и много находки от органичен произход - парчета кожа от колан на погребания аристократ, дървени елементи, хранителни продукти и кости от животни.

Лично шефът на австрийския екип д-р Сири Зерен разказа пред репортер на БУЛФОТО за същността на метода.

Сканирането на обекта включва четири метода, резултатите от които се обработват и сумират на специална компютърна система, за да дадат триизмерно изображение на съдържанието на археологическия обект до 25 метра дълбочина. Първото измерване е с електросъпротивителна томография. Събират се данни за електрическото съпротивление между множество точки в координатна система в обекта, като за целта могилата се набожда като таралеж с множество електроди, в които се пуска електрически ток. Този метод дава най-голямата дълбочина на измерване. Следващото мерене е с GPR-радар. Той достига на по-малка дълбочина, но дава по-прецизни детайли. След това обектът се обхожда с магнитен скенер, който отразява магнитните аномалии във всяка точка от мястото, а най-накрая се пускат и микро сеизмични вълни, които се улавят със сеизмичен датчик отсреща и също допълват информацията за нещата под земята. Събраните резултати минават през няколкоседмична обработка и археолозите после могат за знаят с голяма степен на вероятност къде трябва да извършват разкопките, и какво да очакват от обекта. Методът съкращава в пъти разходите за разкопки и екипът е непрекъснато в движение от Китай до Южна Америка.

Според д-р Маркус Шолц от Римо-германския музей в Майнц, проучванията ще дадат отговор на много въпроси. В могилата има ли още структури? Погребалната зала на Караново е на седем метра височина вътре в могилата – и е в необикновена позиция (обикновено погребалните зали са дълбоко в могилата или под нея, някога вкопани в земята). Има подозрения, че под погребалната зала, която знаем може да има по-стар гроб или гробна зала. Това е много важно, защото "господарят на Караново” е починал около 30-50 г. след Христа. Това е най-старата известна могилна гробница от римско време в Тракия. Тракийското царство става римска провинция в 46 след Христа по мирен път. Дали „Господарят на Караново” е принадлежал към последното поколение на местната аристокрация по време на Тракийското царство (като съюзник на Рим)? Или е принадлежал към първото поколение на местна аристокрация под римско управление? Ако е имало един или повече по-стари гробове в могилата: колко са стари? Има ли директна връзка от желязната епоха до римско време? Геофизичното изследване е в момента единственият метод, който може да проследи структури дълбоко в могилата без разкопки и без за се разруши известната и добре запазена погребална зала.

След обработката на резултатите българските археолози ще са изправени пред друг проблем - парите за разкопки. Още повече, че първите резултати сочат голям обект, изграден от камък под сегашната открита гробница, и не се знае дали отдолу няма да излезе още-по значимо откритие, за което ще е нужно финансиране.

За Археологически комплекс „Източна могила“, с. Караново

От средата на 2009 година ОББ, съвместно със Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. До момента банката е отделила повече от 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.

Посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.


Евгени Димитров
Председател
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 0898 51 51 54
E-mail: info@culturalprojects.org

За допълнителна информация:

Стоян А. Стоянов
ПР Консултант
Сдружение „Културни проекти“
Тел.: 088 888 98 11
E-mail: info@culturalprojects.org
Web: www.culturalprojects.org

Източник:

Комуникационна агенция PRoWay



Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4563