СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

21 Март 12, 07:35 / Автор: Агенция НОА
Покана до медиите за Световния ден на водата от международна фондация We Are Water
На Световния ден на водата, международна фондация We Are Water кани на среща всички медии за да говорим за по-доброто бъдеще. Очакваме ви на 22 март (четвъртък), от 10.00 часа, в изложбен център Експо Баня София, бул. Мария Луиза 16.
• Ние изяждаме повече вода, отколкото изпиваме. Звучи странно, но е така. Изчислено е, че са необходими 1000 пъти повече вода, за да се нахраним, отколкото за да задоволим жаждата си.

Колко често се замисляме колко вода е необходима, за да се произведе храната, която консумираме ежедневно? Можем ли съзнателно да намалим разхода на вода за нашата храна? Как да направим това?

Нека говорим. Ние ще ви представим специално приложение „Ние ядем вода”, което разработихме в помощ на всеки, който иска да намали своя воден отпечатък. Да споделим идеи!

Домакини на срещата от името на фондация We Are Water ще бъдат Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Рока България, Веселин Симов, прокурист и мениджър Маркетинг и продажби на Рока България, Антоанета Салфидж, председател на сдружение Аз обичам водата и Веселина Цветанова, Съюз Сороптимист Интернешънъл – България.

Нашата среща ще се излъчва чрез видеовръзка в реално време в центровете на инициативата Международен воден мост 2012.

***

22 март е Световния ден на водата. Датата е определена с резолюция на Международна конференция по околната среда и развитието (UNCED) в Рио де Жанейро, Бразилия през 1992 г. Тази година, основната тема, определена от ООН, е Water and Food Security. Фокусът е върху огромните и непрекъснато нарастващи разходи на водни ресурси за производството на храни за задоволяване на нуждите на населението. Международна фондация We Are Water се присъединява към усилията на Организацията на обединените нации да увеличи осведомеността за това, колко важна е чистата питейна вода за живота на земята.
Опастността е реална – без адекватни запаси от питейна вода, ще се изправим пред бъдеще, в което не само няма да има какво да пием, но и няма да има какво да ядем.

Фактите:
• Водата покрива около 71% от земната повърхност. 97% от водата е солена. Около 70% от сладката вода се използва в земеделието.
• Днес, населението на земята е 7 милиарда. Към 2050 г., то ще се увеличи с около 2 милиарда. За изхранването на населението през 2050 г. ще е необходима 70% повече храна.
• Всеки човек дневно изпива и „изяжда” от 2 л. до 4 л. вода. Но за производството на храната за един ден се използват между 2 000 л. и 5 000 л. вода.
• За производството на 1 кг. пшеница се изразходват около 1 500 л. вода.
• За производството на 1 кг. говеждо месо са необходими около 15 000 л. вода.
• С един хамбургер „изяждаме” около 2 400 л. вода.
• За чашата ни сутрешно кафе са изразходвани 140 л. вода.

Нека се обединим и направим крачка към по-доброто бъдеще за нашите деца!

Фондация We Are Water

Фондация We Are Water е инициатива на Roca и от самия си старт е посветена на опазването на околната среда, както по отношение на продуктите, така и на производствения процес.
Фондацията има две главни цели. Първата е да повишава културата на използване на водата сред обществото и институциите, което ще подпомогне икономическото развитие и устойчивото управление на световните водни ресурси. Втората главна цел се отнася до участие в дейности, които имат за цел да минимизират негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Тези дейности могат да бъдат свързани с инфраструктура, обучение, здравеопазване и научни изследвания.
Фондация We Are Water може да действа самостоятелно или в сътрудничество с институции и неправителствени организации при положение, че техните проекти са в унисон с целите на Фондацията. В световен мащаб фондацията си партнира с НПО като Unicef, Лекари без граници, Образование без граници, Oxfam и др.

В България, както и по света, фондацията се подкрепя от известни личности и утвърдени професионалисти в различни сфери – наука, икономика, политика, образование, култура, изкуство..

www.wearewater.org

За допълнителна информация, моля, свържете се с:

Мария Ивчева
Мениджър „Реклама”, Рока България А.Д.
Тел.: 02/ 930 5914
maria.ivtcheva@bg.roca.net