Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
23 Март 12, 12:13 / Автор: Комуникационна агенция PRoWay
Първите годишни награди „Калоянов кръг” бяха връчени в Крепостта Лютица
Наградите имат за цел да отличат и популяризират благородните усилия на всички българи, ангажирали се с финансова и материална подкрепа за опазване и разгласа на българското културно-историческото наследство
22.03.2012 г., Крепостта Лютица, край Ивайловград. Сдружение „Културни проекти” и Община Ивайловград, в партньорство с Археологически музей и институт към БАН и Национален исторически музей, организираха днес връчването на „Първи годишни награди „Калоянов кръг”. Първите трима наградени са: Златил Хаджиев, Радка Тончева и Илиан Попов.

На специална церемония зад стените на Мраморния град Лютица, край Ивайловград, в подножието на осем метровата Югоизточна кула, кметът на общината и организаторите от „Калоянов кръг” връчиха за първи път своята награда „Пръстенът на Лютица”.

Наградите се връчват под патронажа на новоизбрания кмет на Община Ивайловград, госпожа Диана Овчарова, и имат за цел да отличат и популяризира благородните усилия на български граждани – частни лица или представители на бизнеса, ангажирали се с финансова и материална подкрепа за опазване и разгласа на българското културно-историческото наследство, археологически проучвания, развитие на историческата наука и изграждане на устойчива основа за запазване на националната памет на територията на Източните Родопи.

Наградите представляват дарствена грамота и копие на автентичен пръстен, „Пръстенът на Лютица”, намерен при разкопки, осъществени от зам-директора на Археологически музей, доцент Бони Петрунова и финансирани от ОББ през 2011 година в Мраморния град „Лютица”, в близост до днешния квартал Лъджа на град Ивайловград.

За Инициативен комитет „Калоянов кръг”


Инициаторите на годишните награди „Калоянов кръг” са професор Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей, доцент Бони Петрунова, заместник директор на Археологически музей към БАН, госпожа Диана Овчарова, кмет на Община Ивайловград, председателят на Сдружение „Културни проекти” – Евгени Димитров и Людмил Каравасилев – културен деец с личен принос в много от успешните културно-исторически проекти през последните 5 години.

С помощта на археолози, историци и представители на неправителствени организации „Калоянов кръг” ежегодно ще селектира и номинира, мениджъри на компании и частни дарители, допринесли финансово и материално за успешна реализация на археологически и културно-исторически проекти на територията на Източните Родопи.

За Наградените:

Златил Хаджиев – първият носител на Пръстена на Лютица.
Местен земеделец, който от самото начало на разкопките приютява безвъзмездно археологическата експедиция две години поред, осигурява помощ при работата на екипа, и се включва доброволно с обезпечаване на много от дейностите на археолозите. Неговата подкрепа е особено ценна в момент, когато нещата стартират, и все още малко хора вярват в успеха на археолозите. Оперативен, експедитивен и инициативен, Златил Хаджиев и до момента е налице, когато се появи спешен проблем за разрешаване.

Радка Тончева – изпълнителен директор на Обединена българска банка.
Обединена българска банка е известна като една от частните институции в България с най-голям принос към опазване на културното наследство. Проектът на ОББ за крепостта Лютица от 2011 година позволява прокарването на алеи през 16-те декара крепост, укрепване на най-заплашените от разрушаване места и разчистване на площи, които позволяват стените и кулите да се видят в пълния им блясък.

От нейно име наградата получи Анка Костова, мениджър “Връзки с обществеността и спонсорство” на ОББ

Илиан Попов – собственик и изпълнителен директор на “София Ауто”.
От години “София Ауто” е активен участник в много инициативи, подпомагащи работата по популяризиране на българските светини и възраждането на българската памет. Освен включването си в разкопките на Лютица, през 2011 Илиан Попов има принос в археологическите открития на Калиакра, както и за успеха на експедиция “Преоткрий България”. Даже и в годините на най-голяма криза за автомобилния бранш, “София Ауто” помага на археолозите в тяхното дело.

За повече информация:

Стоян А. Стоянов
Връзки с обществеността
088888 98 11

Евгени Димитров
Председател на сдружение “Културни проекти”
0898 51 51 54
E-mail: info@culturalprojects.org





Източник:

Комуникационна агенция PRoWay




Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1302